About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Thursday, 25 February 2016

Travel2Eat : Kale Terrasse Göreme Review

After a full day of Green Tour Cappadocia, we just want to sit down and eat in a cozy warm restaurant. At first we just glance over their displayed menu outside but their waiter(?) greeted us outside and answered a few of our questions. Without giving too much thought, we decided to dine in their restaurant (mostly because it was freezing cold outside).

(Halal)
Kale Terrasse Restaurant
Address: Roma Kalesi Yanı
Müze Cad.
Postal code: 50180
GÖREME / NEVŞEHİR
Phone: (384)271 28 08
http://www.kaleterrasserestaurant.com/

Our Choice : I forgot what we had ordered.

Kale Terrasse Göreme turkish coffee
Turkish coffee


Kale Terrasse Göreme rice salad
complimentary rice for main dish

Kale Terrasse Göreme pizza
Pizza
My Review

  • I love the Turkish coffee. the taste is well balanced. 
  • The topping for the pizza was normal (corn, sausages, tomato etc). The cheese and the bread was delicious. That's what I like the most from the pizza
  • Great service. They had to change our table 2 times (I'm annoyed at first) but to make up for it, the gave us a free plate of rice.
  • They have a huge fireplace and we sit exactly next to it. Really recommended this restaurant during a cold winter.


Final Rating = 9/10

Monday, 22 February 2016

Vietnam Part 1 - Bến Thành Night Market

Perjalanan kami dari Phnom Penh ke Ho Chi Minh City tersasar dari yang dijadualkan. Diikutkan kami sepatutnya tiba di Ho Chi Minh sekitar pukul 2 petang. Disebabkan kelewatan procedure di sempadan Cambodia-Vietnam, masa sekurang-kurangya 3 jam dibazirkan begitu sahaja. Sebab utama? Rasuah. Kalau ada yang hulur extra duit dekat pegawai imigresen tu, cepat la dia proses passport. Aku nampak dengan dua mata aku sendiri. Ramai yang seluk poket, selit duit dekat passport sebelum hulur dekat pegawai imigresen. Aku serius bengang gila. Malah dekat bahagian scan bagasi tu pun pegawai dia main handset je. Aku pun apa lagi, tak masukkan beg pun dalam mesin scanner tu. terus je blah dari situ.

Kami tiba di Ho Chi Minh City pada pukul 5 petang. Tak boleh nak buat apa sangat dalam keadaan tengah lapar, penat dan moody. Lepas check-in semua, kami menuju ke Ben Thanh Market. Disebabkan tersalah lalu jalan belakang, perjalanan jalan kaki 15 minit jadi 30 minit. Nasib baik jumpa juga. Ada satu jalan berdekatan Ben Thanh Market yang penuh dengan restoren2 halal.

mee sarang burung warung 1 malaysia ho chin minh city saigon vietnam halal
Mee Sarang Burung di Warung 1Malaysia

ben thanh night market ho chi minh city hcm saigon vietnam ben thanh pasar malam


Lepas kenyang, kami cuci mata dan membeli-belah di Ben Thanh Night Market. Pasar malam dia tak besar pun. Tapi nak habis berjalan tu punya la lama. Kita tak tawar menawar pun dia dah tarik masuk kedai. Ada sekali tu, kitorang tak cakap apa2 pun, peniaga tu beria-ria turunkan harga. Aku tak ada niat nak shopping mana pun tapi mana2 yang murah kat vietnam aku beli bawa balik. Dapat la beli beg ciplak Deuter satu dengan harga RM25. Dah jadi harta adik aku la pulak beg tu.



Tips!
  • Ada sesetengah gerai yang nak berjual beli dengan Ringgit Malaysia. Harga dia dalam RM kadang2 jauh lagi murah dari harga dalam Vietnam Dong
  • Bandingkan harga dengan harga biasa di Malaysia kalau korang nak membeli belah dalam kuantiti yang sikit (bukan borong) kalau harga lebih kurang kat Malaysia, baik beli kat Malaysia. Buat penuh luggage je.
  • Gunakan perkhidmatan teksi Vinasun. Reliable dan menggunakan meter.

Thursday, 18 February 2016

Travel2Eat : Green Halal Steakhouse Review

The first halal steakhouse is now open for business. It's quite hard to eat halal steak here in Germany. An acquaintance once told me there is one in Berlin but I wasn't really sure so we never try it.

(Halal)
Green Halal Steakhouse
Eschersheimer Landstraße 44
60322 Frankfurt am Main
Tel. 069 509 27 494
http://halalsteakhouse.de/

My Choice 
Sirloin Steak cooked Medium with Mediterranean rice as side dish and a complimentary bowl of salad = 19.50€
Trade Island Lemon Ice Tea = 3.50€

green halal steakhouse frankfurt complimentary salad
complimentary salad

green halal steakhouse frankfurt sirloin steak Rinderhüftsteak
my plate of sirloin steak with rice as a side dish

green halal steakhouse frankfurt sirloin steak Rinderhüftsteak
sirloin steak
My Review

  • I really like the salad dressing. finish the whole bowl of it.
  • I like how they cook my steak.
  • For me the steak is quite dry without any sauce
  • Quite surprised that the sauce is in one of the side dish which means that if I choose rice as the side dish, I don't get any sauce. - my bad though for not understanding the menu.
  • I should have ordered other drinks.
  • The provide prayer mat for Muslim. Just ask.
Final Rating = 7/10

Tuesday, 16 February 2016

To God We Belong and To Him We Return


Gambar ni lawatan ke UTP untuk bakal2 jurutera.
It was a hectic bus ride :-)

Nazwan,
Aku tak rapat pun dengan ko.
Kawan sekelas pun bukan.
Cuma sekadar budak kelas sebelah.
Even aku pun tak ingat sejak bila ko pakai spec

Aku terkejut gila masa dapat berita ahad hari tu.
Ambil masa sikit untuk aku percaya.

Orang baik ni Allah sayang...
Tenanglah kau di sana...

Thanks for being a part of my MRSM's memories

إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Al-Fatihah

Thursday, 11 February 2016

Ayam Kicap Berempah

Resepi ni macam satu kelainan untuk aku. Selalunya aku kalau masak lauk kicap, aku prefer kuah cair sebab boleh bubuh banyak2 atas nasi. Housemate aku, Afiqah suka masak masak kicap berempah ni. So aku nak try la juga masak lauk yang sama. Lauk ni aku masak untuk makan sekali dengan Nasi Hujan Panas tu.

Bahan2 yang digunakan dalam resepi ni basic dan simple je. Memang guna bahan2 wajib dapur orang melayu. Untuk part ayam tu, ganti daging pun boleh. Dan part nak masak ayam tu terpulang dekat korang. Ada 4 cara yang aku selalu guna untuk masak ayam

  1. Goreng ayam kemudian ketepikan. = ni kalau aku rajin gila la.
  2. Rebus ayam guna Microwave Steamer. = ni kalau aku nak cepat.
  3. Bakar ayam dalam Oven = ni kalau paling malas.
  4. Masak ayam bersama2 dengan kuah
Ayam Kicap Berempah



Bahan2:

  • Ayam 4-5 ketul
  • 1/2 bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 2 biji cili padi dihiris
  • Rempah 3 sekawan
  • 1/2 cawan Pes kari (Serbuk kari + air)
  • Kicap
  • Garam/Gula


Cara2:

  1. Panaskan minyak (Api medium low)
  2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili padi dan rempah 3 sekawan sampai naik bau.
  3. Masukkan pes kari dan masak sampai pecah minyak
  4. Kemudian masukkan kicap sampai warna kuah jadi gelap2 coklat camtu
  5. Masukkan ayam dah digoreng/rebus/bakar
  6. Adjust rasa dengan garam dan gula
  7. Hidangkan.
Kalau aku nak masak sekali jalan, ayam tu aku akan masukkan lepas bubuh kicap. Biarkan la dia simmer sampai ayam tu masak. Lauk ni kalau nak taruk kentang potong wedges pun sedap. Kentang tu boleh goreng dulu, bakar masuk oven or paling malas, masukkan sekali dengan ayam tu.


Monday, 8 February 2016

Visitor from Egypt

Not Egyptian but Malaysian.

Wilkommen Umi, Syahira, Anati & Fauzan!

Member2 MRSM Kepala Batas yang belajar di Mesir datang melawat aku di Nürnberg Jumaat lepas. Means a lot to me. Mana taknya orang asyik tak nak datang Nürnberg je. Nürnberg isn't lame, ok.
Kebetulan hari diorang datang tu hari last paper aku untuk semester ni. Pandai betul korang pilih timing.

Betul2 aku habis exam, terus aku bergegas pergi jemput diorang di ZOB Nürnberg. Nasib baik la ZOB Nürnberg ni depan Main Station je. Takde la serabut mana nak tukar2 U-Bahn or Tram. Alhamdulillah tak la lama mana diorang menunggu. Masa aku sampai tu bus diorang baru je bertolak balik.

First stop diorang dekat rumah aku. Kat situ aku suruh diorang letak beg, makan sandwich hotdog express yang aku buat then solat sebelum keluar balik untuk berjalan. Then kitorang ke Asrama St.Peter untuk ambil kunci bilik student lelaki untuk Fauzan duduk bermalam kat situ. Takkan la nak duduk serumah dengan budak2 perempuan kan. Dah settle hal bilik tu semua, terus kitorang ke Documentation Centre Nazi Party Rally Ground atau kitorang sebut Doku Zentrum kalau nak jimat air liur.

Kitorang spent masa lebih kurang 2 jam dalam ni. Dengan entrance fee 3€ untuk pelajar, setiap orang akan dapat audio guide. Audio guide ni la yang banyak membantu disebabkan semua text yang ada kat situ adalah dalam bahasa jerman.

Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände Doku Zentrum Documentation Centre Nazi Party Rally Ground
Audio guide besar gedabak

Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände Doku Zentrum Documentation Centre Nazi Party Rally Ground





Selesai melawat Doku Zentrum, aku bawa diorang ke old town Nürnberg. Destinasi pertama yang aku bawa adalah ke Kaiserburg. Disebabkan kitorang ke sana agak lewat, pintu utama dia dah pun ditutup. Yang terbuka hanyalah laluan belakang. Alhamdulillah dapat la tengok sunset dari castle atas bukit.

kaiserburg nürnberg imperial castle nürnberg old town Altstadt

Then kitorang berjalan ke bawah menuju ke Hauptmarkt. Memandangkan Schöner Brunnen masih dalam kerja2 pembaikan, tak dapat la diorang nak bergambar kat situ. Route kitorang di Altstadt bermula dari Kaiserburg menuju ke Haupmarkt, kemudian merentas Museumsbrücke dan seterusnya ke Lorenzkirche. Dari Lorenzkirche, aku bawa diorang berjalan2 sekitar shopping district di Nürnberg.

Esoknya aku bawa diorang berjalan2 di Munich - Ronda2 sekitar Karslplatz Stachus, Marienplatz, Odeonplatz dan Hofgarten.

Sarapan sebelum ke Munich


Harap2 korang puas hati berjalan2 di Nürnberg.

Thursday, 4 February 2016

Nasi Hujan Panas Simple

Memandangkan dah dua hari aku tak masak untuk orang rumah ni sebab nak exam, hari ni jadi terlebih rajin pulak. Ini kali kedua aku cuba masak Nasi Hujan Panas ni. First time masak tu terlebih terhujan lebat la pula, lembik sangat nasinya, sampai kalau mampat sikit dah jadi Nasi Impit. Resepi ni aku dapat dari akak sepupu, Kak Ilyani. Boleh la rujuk blog dia untuk resepi2 sedap serta mudah.

untuk masak nasi2 special ni, sukatan air dia lain sikit. so boleh la jenguk kat sini.

Aku olah2 resepi ni untuk memanfaatkan susu yang ada kat dalam peti tu. Ni semua gara2 cereal dah habis lepas tu malas nak keluar rumah beli lain.

Nasi Hujan Panas Simple

nasi hujan panas nasi pelangi yani simple mudah
Mine!


Bahan2:

  • 3 cawan beras (Aku guna 1.5 beras basmati + 1.5 parboiled rice)
  • 3.5 cawan air masak
  • 1 cawan susu (in total guna 4.5 cawan air masak pun boleh)
  • 1 sudu makan margerine/butter
  • 3/4 biji bawang besar dipotong dadu
  • 1 ulas bawang putih dicincang
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Garam secukup rasa
  • 3 sekawan untuk menumis (Aku tak bubuh kayu manis, besar sangat hahahaha
  • Pewarna yang diminati (Aku guna merah, hijau and kuning)


Cara2:

  1. Basuh beras dan ketepikan. Nak rendam sementara korang potong2 bahan pun boleh
  2. Masukkan margerine dalam periuk.
  3. Then tumis rempah2 sekawan, bawang besar, bawang putih sampai naik bau.
  4. Kemudian masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam.
  5. Masukkan beras yang dah dibasuh diikuti dengan air/susu
  6. Masak nasi macam biasa. (Tak reti? rujuk sini)
  7. Bila nasi dah masak, buat lubang pada nasi menggunakan belakang sudu/garpu/senduk. Sediakan 3 lubang untuk setiap warna.
  8. Titiskan satu sudu kecil pewarna pada setiap lubang.
  9. Tutup periuk dan biarkan.
  10. Gaulkan nasi sebelum makan supaya nasi2 berwarna tu bercampur aduk

untuk step 7-8 bahagian bubuh pewarna tu, kalau korang tak faham boleh rujuk gambar ni. Aku lupa nak ambil gambar pulak part warna ni. Nanti kalau aku masak lagi aku update.


Monday, 1 February 2016

Membina Masjid

Definitely not me. I'm still stuck in Germany.

Tiba 2016, bertubi-tubi jemputan kahwin yang aku dapat di Facebook. I guess 24 is the magic number. Ada 3 kawan MRSM yang melangsungkan majlis perkahwinan hujung minggu lepas.
Tahniah buat Asrul, Mastura dan Lina.
Dan seperti biasa most of Epics hadir untuk menjamah makanan kenduri.




Semoga perkahwinan korang terus dilimpahi rezeki dan barakah. :-)

Web Analytics