About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Wednesday, 23 November 2016

Kawan dari Jerman

Mercedes merupakan kawan Jerman yang sama course dengan aku. Masa aku decide nak ambil Biochemistry, aku agak lost sebab member nak berbincang iaitu Afiqah dah ambil cource technical chemistry. Sebagai satu-satunya Ausländer (Foreigner) antara 10 orang yang ada dalam course tu, aku berserah je jadi orang terakhir dipilih untuk lab group. Masa bincang-bincang group mana aku patut masuk, Mercedes & Alex ajak aku join satu group sama-sama. Disebabkan Mercedes ni sangat suka travel ke Asia Tenggara, so aku banyak la berborak dengan dia. Dia dah berkali-kali ke Vietnam.

Sekian pengenalan tentang Mercedes.

 

Seminggu lalu, aku tiba-tiba dapat mesej di Facebook yang Mercedes akan sampai ke KL 18th Nov.  Memandangkan aku pun ada di KL, ak volunteered nak bawa dia jalan2 sekitar KL. Aku plan detail gila route nak bawa dia berjalan. Dah habis plan baru aku tahu yang sabtu tu ada perhimpunan Bersih 5 kat KL. Mama tak bagi keluar sebenarnya, tapi lepas explain kat Mama pasal Mercedes, mama izinkan juga - sebab kesian datang KL time musim hujan petang pastu ada Bersih 5 pula. Dalam list tempat2 yang aku plan nak pergi, ad 4 tempat je yang berada di luar kawasan perhimpunan Bersih 5.

Sabtu 19th Nov tu aku keluar awal ke stesen komuter Sungai Buloh. Pukul 8 pagi, stesen tu dah penuh dengan penyokong Bersih. Aku sampai ke Natalie Guesthouse tempat Mercedes menginap dalam pukul 10 pagi. Setengah jam pertama kitorang berborak, catch up pasal travel and study. 

Tempat pertama kitorang pergi adalah Petaling Street, Chinatown. Tempat yang sepatutnya penuh dengan kiri kanan orang meniaga jadi kosong sebab banyak kedai tutup. 

Petaling St. yang sunyi kerana perhimpunan Bersih 5
Lepas tu kitorang berjalan kaki ke Central Market. Sambil borak dan jalan kaki, tetiba kitorang dah sampai ke Stesen LRT Masjid Jamek yang mana situ penuh dengan penyokong Bersih. Niat aku nak bawa dia masuk Masjid Jamek terbantut. 

 

 

Memperkenalkan Hazelnut Coffee (Old Town White Coffee)

Then kitorang habiskan masa dari waktu zohor ke petang di Suria KLCC lepak2 borak2 sekitar taman KLCC & tengok movie Fantastic Beast and Where to Find Them. Malam pukul 8, aku hantar Mercedes balik ke hostel.

Memandangkan Mercedes ni vegetarian, aku tak de la rasa obligated untuk bawa dia cuba masakan cina. Makan kat kedai nasi campur pun dah penuh pinggan dengan lauk sayur & sambal belacan. Salute sangat sebab susah nak jumpa Deutscher yang suka makan pedas.

Sepanjang hari tu aku borak dengan Mercedes dalam bahasa Jerman. Apa yang aku perasan ramai yang amazed dengar perbualan aku dengan Mercedes tapi diorang hanya mention pada Mercedes je. Mula2 masa di Natalie Guesthouse, owner hostel tu yang jaga reception beritahu Mercedes yang dia terkejut aku reti cakap Jerman. Kedua masa dekat luar toilet TGV KLCC - Mercedes beritahu yang ada beberapa orang lelaki tanya dia mana dia kenal melayu yang tahu cakap Jerman. Aside from that, ramai la yang pandang lagi2 masa kitorang berborak dalam LRT or masa lunch.

Minggu ni Mercedes ke Borneo pula. Aku harap dia enjoy dengan suasana kat sana :-)

Tuesday, 22 November 2016

Vietnam Part 2 - Egg Shell Art and Cu Chi Tunnel

Hari kedua dan terakhir kami di Ho Chi Minh, kami decide untuk ambil private tour yang mana kami akan melawat Cu Chi Tunnel dan ke Sungai Mekong dalam hari yang sama.

Destinasi pertama kami adalah ke Cu Chi Tunnel. Tapi sebelum itu, dalam perjalanan kami dibawa melawat pusat seni oleh orang2 kurang upaya yang berasaskan kulit telur. 

egg shell lacquer art vietnam ho chin minh saigon
Pekerja kraftangan dan hasil kerja mereka

Lawatan ke pusat seni ini hanya memakan masa lebih kurang 10-15 minit. Kami diterangkan satu persatu langkah2 dalam menghasilkan sebuah produk. Di akhir lawatan, kami dibawa ke kedai yang menjual hasil kraftangan para pekerja. Bagi yang berminat untuk membeli, penghantaran disediakan untuk barang yang besar.



Perjalanan diteruskan ke Cu Chi Tunnel. Kami diterangkan tentang sejarah zaman perang antara Vietnam dan USA serta cara hidup tentera Vietnam sekitar terowong. Aktiviti menembak turut disediakan untuk mereka yang berminat. 

cu chi tunnel terowong activity aktivity vietnam
Aktiviti sepanjang di Cu Chi Tunnel

Sepanjang di Cu Chi, kami diberi peluang merasai pengalaman bergerak di dalam terowong dan cuba menyorok di lubang kecil. Di akhir lawatan, kami dihidangkan dengan ubi kayu rebus yang dimakan bersama gula perang bercampur kelapa. Misteri bagaimana kulit popia vietnam mempunyai corak kotak2 juga terjawab apa bila kami menyaksikan bagaimana seorang wanita tempatan memasak kulit popia vietnam.




Selesai lawatan ke Cu Chi Tunnel, kami teruskan perjalanan ke destinasi kedua kami - Sungai Mekong


Thursday, 25 February 2016

Travel2Eat : Kale Terrasse Göreme Review

After a full day of Green Tour Cappadocia, we just want to sit down and eat in a cozy warm restaurant. At first we just glance over their displayed menu outside but their waiter(?) greeted us outside and answered a few of our questions. Without giving too much thought, we decided to dine in their restaurant (mostly because it was freezing cold outside).

(Halal)
Kale Terrasse Restaurant
Address: Roma Kalesi Yanı
Müze Cad.
Postal code: 50180
GÖREME / NEVŞEHİR
Phone: (384)271 28 08
http://www.kaleterrasserestaurant.com/

Our Choice : I forgot what we had ordered.

Kale Terrasse Göreme turkish coffee
Turkish coffee


Kale Terrasse Göreme rice salad
complimentary rice for main dish

Kale Terrasse Göreme pizza
Pizza
My Review

  • I love the Turkish coffee. the taste is well balanced. 
  • The topping for the pizza was normal (corn, sausages, tomato etc). The cheese and the bread was delicious. That's what I like the most from the pizza
  • Great service. They had to change our table 2 times (I'm annoyed at first) but to make up for it, the gave us a free plate of rice.
  • They have a huge fireplace and we sit exactly next to it. Really recommended this restaurant during a cold winter.


Final Rating = 9/10

Monday, 22 February 2016

Vietnam Part 1 - Bến Thành Night Market

Perjalanan kami dari Phnom Penh ke Ho Chi Minh City tersasar dari yang dijadualkan. Diikutkan kami sepatutnya tiba di Ho Chi Minh sekitar pukul 2 petang. Disebabkan kelewatan procedure di sempadan Cambodia-Vietnam, masa sekurang-kurangya 3 jam dibazirkan begitu sahaja. Sebab utama? Rasuah. Kalau ada yang hulur extra duit dekat pegawai imigresen tu, cepat la dia proses passport. Aku nampak dengan dua mata aku sendiri. Ramai yang seluk poket, selit duit dekat passport sebelum hulur dekat pegawai imigresen. Aku serius bengang gila. Malah dekat bahagian scan bagasi tu pun pegawai dia main handset je. Aku pun apa lagi, tak masukkan beg pun dalam mesin scanner tu. terus je blah dari situ.

Kami tiba di Ho Chi Minh City pada pukul 5 petang. Tak boleh nak buat apa sangat dalam keadaan tengah lapar, penat dan moody. Lepas check-in semua, kami menuju ke Ben Thanh Market. Disebabkan tersalah lalu jalan belakang, perjalanan jalan kaki 15 minit jadi 30 minit. Nasib baik jumpa juga. Ada satu jalan berdekatan Ben Thanh Market yang penuh dengan restoren2 halal.

mee sarang burung warung 1 malaysia ho chin minh city saigon vietnam halal
Mee Sarang Burung di Warung 1Malaysia

ben thanh night market ho chi minh city hcm saigon vietnam ben thanh pasar malam


Lepas kenyang, kami cuci mata dan membeli-belah di Ben Thanh Night Market. Pasar malam dia tak besar pun. Tapi nak habis berjalan tu punya la lama. Kita tak tawar menawar pun dia dah tarik masuk kedai. Ada sekali tu, kitorang tak cakap apa2 pun, peniaga tu beria-ria turunkan harga. Aku tak ada niat nak shopping mana pun tapi mana2 yang murah kat vietnam aku beli bawa balik. Dapat la beli beg ciplak Deuter satu dengan harga RM25. Dah jadi harta adik aku la pulak beg tu.



Tips!
  • Ada sesetengah gerai yang nak berjual beli dengan Ringgit Malaysia. Harga dia dalam RM kadang2 jauh lagi murah dari harga dalam Vietnam Dong
  • Bandingkan harga dengan harga biasa di Malaysia kalau korang nak membeli belah dalam kuantiti yang sikit (bukan borong) kalau harga lebih kurang kat Malaysia, baik beli kat Malaysia. Buat penuh luggage je.
  • Gunakan perkhidmatan teksi Vinasun. Reliable dan menggunakan meter.

Thursday, 18 February 2016

Travel2Eat : Green Halal Steakhouse Review

The first halal steakhouse is now open for business. It's quite hard to eat halal steak here in Germany. An acquaintance once told me there is one in Berlin but I wasn't really sure so we never try it.

(Halal)
Green Halal Steakhouse
Eschersheimer Landstraße 44
60322 Frankfurt am Main
Tel. 069 509 27 494
http://halalsteakhouse.de/

My Choice 
Sirloin Steak cooked Medium with Mediterranean rice as side dish and a complimentary bowl of salad = 19.50€
Trade Island Lemon Ice Tea = 3.50€

green halal steakhouse frankfurt complimentary salad
complimentary salad

green halal steakhouse frankfurt sirloin steak Rinderhüftsteak
my plate of sirloin steak with rice as a side dish

green halal steakhouse frankfurt sirloin steak Rinderhüftsteak
sirloin steak
My Review

  • I really like the salad dressing. finish the whole bowl of it.
  • I like how they cook my steak.
  • For me the steak is quite dry without any sauce
  • Quite surprised that the sauce is in one of the side dish which means that if I choose rice as the side dish, I don't get any sauce. - my bad though for not understanding the menu.
  • I should have ordered other drinks.
  • The provide prayer mat for Muslim. Just ask.
Final Rating = 7/10

Tuesday, 16 February 2016

To God We Belong and To Him We Return


Gambar ni lawatan ke UTP untuk bakal2 jurutera.
It was a hectic bus ride :-)

Nazwan,
Aku tak rapat pun dengan ko.
Kawan sekelas pun bukan.
Cuma sekadar budak kelas sebelah.
Even aku pun tak ingat sejak bila ko pakai spec

Aku terkejut gila masa dapat berita ahad hari tu.
Ambil masa sikit untuk aku percaya.

Orang baik ni Allah sayang...
Tenanglah kau di sana...

Thanks for being a part of my MRSM's memories

إِنَّا للهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Al-Fatihah

Thursday, 11 February 2016

Ayam Kicap Berempah

Resepi ni macam satu kelainan untuk aku. Selalunya aku kalau masak lauk kicap, aku prefer kuah cair sebab boleh bubuh banyak2 atas nasi. Housemate aku, Afiqah suka masak masak kicap berempah ni. So aku nak try la juga masak lauk yang sama. Lauk ni aku masak untuk makan sekali dengan Nasi Hujan Panas tu.

Bahan2 yang digunakan dalam resepi ni basic dan simple je. Memang guna bahan2 wajib dapur orang melayu. Untuk part ayam tu, ganti daging pun boleh. Dan part nak masak ayam tu terpulang dekat korang. Ada 4 cara yang aku selalu guna untuk masak ayam

  1. Goreng ayam kemudian ketepikan. = ni kalau aku rajin gila la.
  2. Rebus ayam guna Microwave Steamer. = ni kalau aku nak cepat.
  3. Bakar ayam dalam Oven = ni kalau paling malas.
  4. Masak ayam bersama2 dengan kuah
Ayam Kicap Berempah



Bahan2:

  • Ayam 4-5 ketul
  • 1/2 bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 2 biji cili padi dihiris
  • Rempah 3 sekawan
  • 1/2 cawan Pes kari (Serbuk kari + air)
  • Kicap
  • Garam/Gula


Cara2:

  1. Panaskan minyak (Api medium low)
  2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili padi dan rempah 3 sekawan sampai naik bau.
  3. Masukkan pes kari dan masak sampai pecah minyak
  4. Kemudian masukkan kicap sampai warna kuah jadi gelap2 coklat camtu
  5. Masukkan ayam dah digoreng/rebus/bakar
  6. Adjust rasa dengan garam dan gula
  7. Hidangkan.
Kalau aku nak masak sekali jalan, ayam tu aku akan masukkan lepas bubuh kicap. Biarkan la dia simmer sampai ayam tu masak. Lauk ni kalau nak taruk kentang potong wedges pun sedap. Kentang tu boleh goreng dulu, bakar masuk oven or paling malas, masukkan sekali dengan ayam tu.


Monday, 8 February 2016

Visitor from Egypt

Not Egyptian but Malaysian.

Wilkommen Umi, Syahira, Anati & Fauzan!

Member2 MRSM Kepala Batas yang belajar di Mesir datang melawat aku di Nürnberg Jumaat lepas. Means a lot to me. Mana taknya orang asyik tak nak datang Nürnberg je. Nürnberg isn't lame, ok.
Kebetulan hari diorang datang tu hari last paper aku untuk semester ni. Pandai betul korang pilih timing.

Betul2 aku habis exam, terus aku bergegas pergi jemput diorang di ZOB Nürnberg. Nasib baik la ZOB Nürnberg ni depan Main Station je. Takde la serabut mana nak tukar2 U-Bahn or Tram. Alhamdulillah tak la lama mana diorang menunggu. Masa aku sampai tu bus diorang baru je bertolak balik.

First stop diorang dekat rumah aku. Kat situ aku suruh diorang letak beg, makan sandwich hotdog express yang aku buat then solat sebelum keluar balik untuk berjalan. Then kitorang ke Asrama St.Peter untuk ambil kunci bilik student lelaki untuk Fauzan duduk bermalam kat situ. Takkan la nak duduk serumah dengan budak2 perempuan kan. Dah settle hal bilik tu semua, terus kitorang ke Documentation Centre Nazi Party Rally Ground atau kitorang sebut Doku Zentrum kalau nak jimat air liur.

Kitorang spent masa lebih kurang 2 jam dalam ni. Dengan entrance fee 3€ untuk pelajar, setiap orang akan dapat audio guide. Audio guide ni la yang banyak membantu disebabkan semua text yang ada kat situ adalah dalam bahasa jerman.

Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände Doku Zentrum Documentation Centre Nazi Party Rally Ground
Audio guide besar gedabak

Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände Doku Zentrum Documentation Centre Nazi Party Rally Ground





Selesai melawat Doku Zentrum, aku bawa diorang ke old town Nürnberg. Destinasi pertama yang aku bawa adalah ke Kaiserburg. Disebabkan kitorang ke sana agak lewat, pintu utama dia dah pun ditutup. Yang terbuka hanyalah laluan belakang. Alhamdulillah dapat la tengok sunset dari castle atas bukit.

kaiserburg nürnberg imperial castle nürnberg old town Altstadt

Then kitorang berjalan ke bawah menuju ke Hauptmarkt. Memandangkan Schöner Brunnen masih dalam kerja2 pembaikan, tak dapat la diorang nak bergambar kat situ. Route kitorang di Altstadt bermula dari Kaiserburg menuju ke Haupmarkt, kemudian merentas Museumsbrücke dan seterusnya ke Lorenzkirche. Dari Lorenzkirche, aku bawa diorang berjalan2 sekitar shopping district di Nürnberg.

Esoknya aku bawa diorang berjalan2 di Munich - Ronda2 sekitar Karslplatz Stachus, Marienplatz, Odeonplatz dan Hofgarten.

Sarapan sebelum ke Munich


Harap2 korang puas hati berjalan2 di Nürnberg.

Thursday, 4 February 2016

Nasi Hujan Panas Simple

Memandangkan dah dua hari aku tak masak untuk orang rumah ni sebab nak exam, hari ni jadi terlebih rajin pulak. Ini kali kedua aku cuba masak Nasi Hujan Panas ni. First time masak tu terlebih terhujan lebat la pula, lembik sangat nasinya, sampai kalau mampat sikit dah jadi Nasi Impit. Resepi ni aku dapat dari akak sepupu, Kak Ilyani. Boleh la rujuk blog dia untuk resepi2 sedap serta mudah.

untuk masak nasi2 special ni, sukatan air dia lain sikit. so boleh la jenguk kat sini.

Aku olah2 resepi ni untuk memanfaatkan susu yang ada kat dalam peti tu. Ni semua gara2 cereal dah habis lepas tu malas nak keluar rumah beli lain.

Nasi Hujan Panas Simple

nasi hujan panas nasi pelangi yani simple mudah
Mine!


Bahan2:

  • 3 cawan beras (Aku guna 1.5 beras basmati + 1.5 parboiled rice)
  • 3.5 cawan air masak
  • 1 cawan susu (in total guna 4.5 cawan air masak pun boleh)
  • 1 sudu makan margerine/butter
  • 3/4 biji bawang besar dipotong dadu
  • 1 ulas bawang putih dicincang
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Garam secukup rasa
  • 3 sekawan untuk menumis (Aku tak bubuh kayu manis, besar sangat hahahaha
  • Pewarna yang diminati (Aku guna merah, hijau and kuning)


Cara2:

  1. Basuh beras dan ketepikan. Nak rendam sementara korang potong2 bahan pun boleh
  2. Masukkan margerine dalam periuk.
  3. Then tumis rempah2 sekawan, bawang besar, bawang putih sampai naik bau.
  4. Kemudian masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam.
  5. Masukkan beras yang dah dibasuh diikuti dengan air/susu
  6. Masak nasi macam biasa. (Tak reti? rujuk sini)
  7. Bila nasi dah masak, buat lubang pada nasi menggunakan belakang sudu/garpu/senduk. Sediakan 3 lubang untuk setiap warna.
  8. Titiskan satu sudu kecil pewarna pada setiap lubang.
  9. Tutup periuk dan biarkan.
  10. Gaulkan nasi sebelum makan supaya nasi2 berwarna tu bercampur aduk

untuk step 7-8 bahagian bubuh pewarna tu, kalau korang tak faham boleh rujuk gambar ni. Aku lupa nak ambil gambar pulak part warna ni. Nanti kalau aku masak lagi aku update.


Monday, 1 February 2016

Membina Masjid

Definitely not me. I'm still stuck in Germany.

Tiba 2016, bertubi-tubi jemputan kahwin yang aku dapat di Facebook. I guess 24 is the magic number. Ada 3 kawan MRSM yang melangsungkan majlis perkahwinan hujung minggu lepas.
Tahniah buat Asrul, Mastura dan Lina.
Dan seperti biasa most of Epics hadir untuk menjamah makanan kenduri.




Semoga perkahwinan korang terus dilimpahi rezeki dan barakah. :-)

Monday, 25 January 2016

Phnom Penh, Cambodia - Part 3

sambungan daripada Part 2


grand royal palace phnom penh cambodia silver pagoda

Dah kenyang isi perut untuk makan tengahari di Restoren The Gulai, kitorang ke Phnom Penh's Royal Palace. bayaran masuk tempat ni paling mahal antara yang kitorang pergi di Phnom Penh iaitu USD 6.25. Kitorang antara pelancong pertama selepas rehat tengahari istana ni. Dapat la aku ambil gambar tanpa ada banyak pelancong. Tapi sayang masa kitorang melawat istana ni, ada banyak tempat yang tak dibenarkan masuk. Ada juga di sesetengah bangunan yang tak berapa terjaga dan tak diurus dengan baik. Bak kata Iqa "Nampak sangat rajanya takde kuasa"

Dekat Phnom Penh ni la kulit aku kena sunburn yang teruk. Penat2 aku putihkan muka setahun duduk Jerman, sehari di Phnom Penh terus gelap terbakar muka. Aku tak ready pun krim sunblock sebab aku ingatkan kulit asian aku ni boleh tahan la panas Phnom Penh sebab Malaysia pun panas juga. Sungguh aku silap. I've never been so wrong. So nasihat aku pakai topi, topeng mulut dan sapu krim sunblock.

Dekat Phnom Penh ni, kitorang tak melawat Wat Phnom sebab dah puas tengok Angkor Wat. Hahaha. Kitorang balik semula ke hotel untuk rehat lepas berjalan2 dalam Royal Palace ni. Petang tu, dalam hujan lebat dengan berTuktuk, kitorang ke Central Market dan makan malam sekali lagi di The Gulai. Selepas makan malam, kitorang suruh driver Tuktuk kitorang bawa kitorang jalan2 tanpa arah tuju untuk melihat suasana malam di Phnom Penh.





Dan keesokan harinya, kitorang bergerak ke Ho Chin Minh dengan menaiki bas.



Tips!

  • Pakai krim sunblock dan topi untuk lindungi muka korang dari terkena sunburn.
  • Asap kenderaan dan habuk2 jalan sangat banyak, pakai topeng muka jika ada.
  • Royal Palace - USD 6.25
  • Sebelum melawat Royal Palace, pastikan masa melawat korang tak bertembung dengan waktu rehat tengah hari diorang.
  • Minum air banyak2!

Monday, 18 January 2016

Phnom Penh, Cambodia - Part 2

Sambungan dari Part 1

Selepas sarapan, kitorang check-in di Hotel Zing yang berdekatan dengan Central Market Phnom Penh. Dari hotel ni nak ke Central Market boleh jalan kaki lima minit je. Hotel ni okay sangat tapi sayang kawasan sekeliling dia agak kotor.

 choeung ek killing field phnom penh cambodia

Lepas check-in hostel, kitorang bergerak ke Choeung Ek Killing Field. Bayaran masuk adalah USD 6. Tempat ni agak seram sebenarnya walaupun kitorang melawat masa matahari tegak atas kepala. Kawasan ni senyap semacam. Padang ni merupakan tapak penyeksaan dan pembunuhan beramai-ramai regime Khmer Rouge. Segala tulang2 mangsa Khmer Rouge ni dikumpulkan di dalam satu binaan tugu yang mula2 kitorang nampak masa sampai kat tempat ni. aku tak masuk la dalam tugu tu sebab malas nak buka kasut tapi kawanku Iqa kata bau colok kuat. Even kadang ad lagi serpihan baju2 dekat tanah bila korang jalan2 dekat kawasan ni. Bila kitorang baca sejarah setiap tempat dan pokok yang ada kat tempat ni, memang tak boleh bayang betapa dasyatnya seksaan yang mangsa2 ni terpaksa lalui.

Tuol sleng genocide museum phnom penh cambodia

Kemudian kitorang bergerak ke Tuol Sleng Genocide Museum. Masuk museum ni untuk ahli pendidikan i.e Pelajar, pensyarah, researcher adalah free, jadi bawa la student card korang. Museum ni ada kaitan dengan Killing field. Dari yang aku faham, penyeksaan Khmer Rouge ni ada dua fasa.. fasa pertama penyeksaan adalah kat bangunan bekas sekolah di Tuol Sleng ni. Fasa terakhir yang memang muktamad end result dia mati adalah bila mangsa2 ni dibawa ke Killing Field. Gambar tak dibenarkan ambil kat museum ni, jadi ada satu je gambar yang aku sempat curi2 ambil.

the gulai halal restaurant phnom penh cambodia malaysian food cuisine

Sepanjang di Phnom Penh, kami makan tengahari dan makan malam di restoren halal, The Gulai, restoren ni menyediakan masakan Malaysia yang mana untuk makan tengahari kitorang pilih untuk makan All-You-Can-Eat-Buffet. Kenyang oi! Untuk makan malam, kitorang makan Ala carte. Harga berpatutan dan makanan pun sedap.

Tips!

  • Choeung Ek Killing Field - USD 6 bersama Audio guide
  • Tuol Sleng Genocide Museum - USD 3, percuma untuk student (perlu ada student card sebagai bukti)





bersambung ke part 3 pula...

Monday, 11 January 2016

Phnom Penh, Cambodia - Part 1

Dari Siem Reap ke Phnom Penh, kami menaiki Sleeping Bus/Coach. Nama bas tu memang kena sungguh sebab bas merupakan bas tengah malam dan menggunakan konsep katil berbanding kerusi biasa. Perjalanan kami bermula dari jam 10 malam dan tiba di Phnom Penh pada jam 4.30 pagi. Jimat hotel semalam. Aku lupa dah berapa harga dia tapi service dia okay la. Attendant dia bagi wet towel dan mineral water dan dekat setiap katil ada bantal dan selimut. Malah tandas dalam bas tu pun elok je. Katil pula ada dua jenis, bawah atau atas, berdua atau single. Slack satu je la, tengah2 malam dalam perjalanan tu, driver tu tutup aircond la pulak. mat saleh sebelah aku dah selamat buka baju.

sleeping bus coach siem reap to phnom penh cambodia midnight bus coach bed

Guide kitorang bawa ke masjid lewat juga la.. Sipi2 je solat subuh tu. Masjid kat Phnom Penh ni besar dan cantik. Aku tak tahu la macam mana keadaan tempat solat lelaki dia, tapi tempat solat perempuan dia berhabuk dan kurang terjaga. Tandas tak berapa nak bersih dan telekung2 wakaf dilonggok-longgok. Alhamdulillah ada juga tempat untuk kitorang solat dengan mudah.

grand big mosque phnom penh cambodia masjid kemboja

Sebelum sarapan di sebuah restoren yang mennyajikan makanan Malaysia (restoren tak buka lagi), kitorang ke dataran lapang berhadapan Royal Palace. Kat dataran tu ada banyak burung merpati. Makanan merpati banyak dijual malah ada yang menawarkan khidmat ambil gambar. Memandangkan aku sendiri ada bawa DSLR, maka khidmat ambil gambar tu tak perlu.

royal palace phnom penh cambodia pigeon feeding

Jualan makanan merpati ni aku sarankan korang tengok dulu harga dia. kitorang mula2 beli dengan seorang makcik ni dengan harga USD 1 sepeket kecil. Lepas beli tu, datang la seorang budak laki yang tawarkan harga USD 1 untuk 5 peket. Sebab kesian dengan adik tu, kitorang beli lagi. Kemudian datang la seorang adik perempuan bertopi biru dengan harga USD 1 untuk 7 peket. kitorang malas dah nak beli sebab dah banyak bagi makanan kat merpati tu tapi adik ni tak putus asa. Dia ikut kitorang macam gula-gula getah melekat kat dinding, sampaikan kitorang dah naik tuktuk pun, dia masih berusaha nak jual kat kitorang makanan merpati.

Tips!

  • Ambil bas tengah malam untuk jimat penginapan hostel/hotel
  • Observe harga untuk beli makanan burung sebelum beli. Boleh dapat semurah USD 1 untuk 7 peket kecil kacang.
  • Dapatkan khidmat Tuktuk sehari. mudah untuk bergerak kesana sini ikut suka hati




panjang sangat nak cerita. aku sambung kat part 2 pula.

Monday, 4 January 2016

Hello, 2016!

dah 4 Januari baru la aku sibuk nak berhello2 2016. Aku travel new year ni. So nak wish new year kat blog payah sikit.

Aku perasan ramai yang buat #2015bestnine. So aku pun nak buat juga. Here are my 2015 Best Nine for my private and travel Instagram

My private Instagram


My travel Instagram @nadtravellerina


Best wishes from me to you. May 2016 treats you well.
Web Analytics