About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Thursday, 24 September 2015

Rant : Brave Heart

Early Autumn...
After 2 years of postponing, I intended to tell the truth about my feeling.
No more running away.
This time I'll do it properly, with a proper intention.

Wish me luck! :-)

Wednesday, 23 September 2015

#travel with @nadtravellerina

I'm not a fan of spamming my follower on Instagram with one photo per day. My current frequency is one photo per week. Because of my own policy, I'm unable to share all my travel's photos. So I made a new Instagram account as a dump site of my photos.

I can't promise a lot since I'm quite new with this photography thingy.

If you want, follow me on Instagram at @nadtravellerina

A photo posted by @nadtravellerina on

Saturday, 19 September 2015

Renew Passport

Selasa lepas aku pergi renew passport dekat Jalan Duta. Tak ingat aku apa nama bangunan tu, yang pasti bawah Kementerian Dalam Negeri. Tempat tu All-in-one sungguh. Tingkat bawah penuh dengan kaunter2 milik Jabatan Pendaftaran Negara, daripada untuk Kelahiran, Perkahwinan hingga Kematian. Untuk Passport, kena naik ke aras 1. Di pejabat JPN Jalan Duta ni, kalau renew Mykad kena tunggu 3 jam.

Tahukah anda bahawa Malaysia merupakan negara pertama yang menggunakan Biometric Passport.

Overall memang cepat. Aku sampai situ dalam pukul 9.50 am tapi nak cari parking teramat la payah. Diingatkan yang double park tu, tolong la tinggal nombor telefon dekat cermin kereta. Walau sampai nak dekat pukul 10 am, proses pembaharuan passport memang cepat. Dalam 3 minit lepas ambil nombor giliran, aku dipanggil. Kali ni tak perlu bawa gambar sebab dekat setiap kaunter ada Kamera dan flash masing2 dan akan ambil gambar on-the-spot. Borang pun tak payah isi sebab semua dibuat dalam komputer. Lepas 5 minit, dah pun siap proses renew, tinggal nak tunggu untuk bayar je. Passport untuk dewasa RM200 untuk tempoh 5 Tahun. Lepas siap pembayaran, aku diberi resit dan diminta  tunggu sejam sebelum ambil Passport baru.

Nak tunggu sejam pun tak bosan. Dekat dalam bangunan yang sama aras ground floor ada kedai serbaneka, Gloria Jeans Coffee dan Nasi Kandar di food court. Vending Machine yang jual air tin berharga RM1 pun ada kat merata2 tempat. Kira pergi masa lapar memang cun la sebab boleh makan sepanjang tempoh menunggu tu.

Tunggu giliran nak ambil passport ni tricky sikit. Walau ada nombor giliran, pegawai tu tak panggil nombor tu. Sebaliknya dia panggil nama. Jadinya dinasihatkan tunggu dan duduk depan kaunter penyerahan. Nama aku dipanggil selepas 45 minit menunggu. Lepas serahkan resit & IC dan sahkan yang segala maklumat dalam passport baru tu betul, aku dapat passport baru. Nombor passport untuk renew tak sama dengan nombor passport lama. Jadi buat sesiapa yang ada visa dalam passport lama tu, pegawai tu akan gunting dekat bahagian barcode passport lama dan serah balik kepada kita.

Dari pengalaman aku, ni antara tips2 yang aku boleh share untuk renew passport di Jalan Duta.

  • Sediakan Mykad dan Passport lama semasa nak ambil nombor giliran tu.
  • Pastikan Mykad anda adalah yang terbaru i.e Mykad umur 18 atau 25. kalau umur dah 20an, tapi Mykad masih muka darjah 6, anda akan diminta untuk buat Mykad baru dahulu.
  • Ukur tinggi siap2 buat yang masih membesar. Ada skala ketinggian tertampal kat dinding kawasan kaunter passport, pandai2 la cari
  • Pakai pakaian yang sesuai dengan etika pemakaian pejabat kerajaan. Kalau yang tak bertudung better pakai baju berlengan panjang. Kalau tak, korang kena la pakai jacket yang dah tersedia kat setiap kaunter tu. 
  • Pakai pakaian gelap.
  • Datang dengan muka bersih suci dari segala benda2 fake seperti colour contact lens, bulu mata palsu etc. Kalau tak, korang akan diminta untuk buka semua ni on-the-spot dekat kaunter tu juga. Tak payah make-up beria sebab dalam passport tu, muka nampak kelabu juga.
  • Tunggu depan kaunter penyerahan passport 15 minit awal sebab dia takkan panggil nombor giliran, tapi dia akan panggil nama.

Tuesday, 15 September 2015

Kepoh : Online Shopping

Aku belajar online shopping dekat Jerman. Disitu aku mula mengenal Ebay dan Paypal. Aku terus jatuh cinta. Ok over.

pada aku online shopping yang ideal adalah shopping yang dilakukan 100% dalam keselesaan rumah sendiri tanpa sebarang contact antara pembeli dan penjual melainkan jika ada timbul masalah.

Online Shopping kat jerman memang bahaya pada poket aku. Mula2 sekadar window shopping sahaja di Ebay, tanpa kita sedar, kita click Buy Now, bayar dan beberapa hari kemudian barang tersebut sampai melalu Pos ke rumah. Walau bagaimanapun aku tetap suka cara ni sebab aku ni sumpah malas nak bercakap dengan orang yang aku tak kenal. Keselesaan ni juga penyebab aku tak suka online shopping di Malaysia.

Banyak sahaja barang2 yang aku berniat nak beli bila tengok website2 pakaian ni. Lagi2 Lakayena milik Maria Elena tu, baju lawa2. Baju dan barang2 kat Insta-Shop pun banyak yang menarik. Disebabkan aku benci sangat nak PM tanya harga, PM bagi bukti bayaran dekat Whatsapp, aku tak pernah beli dah lepas cuba pertama kali dulu. Sekali tu je, tak ada dah aku beli kali kedua.

Malaysia memang ada Ebay tapi jujur cakap Ebay Malaysia lame. barang tak banyak. tak boleh nak buat apa sangat la sebab mudah.com.my dah terpahat di hati rakyat Malaysia. Dan balik Malaysia kali ni, ku temui Lazada. Tahniah aku nak ucap kat Lazada sebab wujudkan pembayaran melalui Paypal. Kira lepas ni memang kalau aku nak online shopping kat Malaysia, aku cari kat Lazada aje.

Aku dah pun buat pembelian pertama aku di Lazada. Silky smooth aje. Sedar2 2 hari lepas tu barang sampai. Selalu balik Malaysia ni aku cari Tshirt Muslimah sebab kat Jerman confirm2 tak jumpa. Alhamdulillah barang yang aku beli semuanya OK. Lagi satu bestnya Lazada ni sebab banyak Sale. kalau tangan aku gatal, memang dah click Check Out dah. Tapi nafsu membeli masih boleh dibendung, barang2 yang tertambat di hati aku masukkan sahaja dekat Wishlist.

kalau tanya aku online shopping Malaysia mana yang aku selalu membeli-belah, memang jawapan pantas kilat aku adalah Lazada


Thursday, 10 September 2015

Chilling at Sungai Chiling and Fraser Hill

The team is back!

Aku selalu kempunan nak join aktiviti maktab, jadi bila ada peluang untuk aku spend quality time dengan ahli2 #GengEpic, memang kitorang akan jadikan se-epic mungkin. Kitorang ni kekurangan seorang ahli regular aka my BFF Iqa. Namun begitu, plan tetap berjalan.

Asalnya aku just nak ajak keluar hujung minggu aje - makan2, tengok wayang, karaoke, the usual stuffs. Namun Che Mat cadangkan kitorang pergi bercuti. Lepas kumpulkan ahli2 asal, pun recruit ahli2 tambahan. Kali ni, Ikram dan Izyan. Hasil perbincangan berjaya membawa kitorang bermalam selama 2 hari 1 malam di Sanctuari Ikan Kelah Sungai Chiling. Ni aktiviti camping kedua kitorang selepas Janda Baik

riverside janda baik
Throwback


Disebabkan hal-hal yang tak dapat dielak, Che mat tak dapat bertolak bersama kitorang pada pagi 5 September 2015 tu. Kitorang bertolak dari rumah Yaya dalam pkl 10.15 am dan tiba di Sanctuari Ikan Kelah Sungai Chiling pada jam 12.00 pm. Selepas berjalan selama 10 minit, kitorang sampai ke pondok pendaftaran. Untuk bermalam di tapak perkhemahan, deposit RM150 beserta yuran masuk RM2/sorang diperlukan. Kalau tak bermalam, setiap benda yang berpotensi menjadi sampah-sarap dikenakan deposit RM3/barang. Memandangkan kitorang dah bayar RM150, jadi tak ada lagi deposit RM3 tu. Kira collective payment la.

Kitorang sewa khemah dari Hakim punya persatuan. 2 khemah total RM20. Gila besar khemah tu, boleh muat 15 orang untuk satu khemah. setiap kali orang lalu, mesti diorang ingat family yang berkhemah kat dalam tu, padahal yang ada sekhemah 4 orang aje. Tapak khemah kitorang terletak betul2 belakang surau dan Tandas

tapak khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
pasang khemah dulu sebelum terjun sungai

tapak khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
aku tolong gak, sambil makan roti

tapak khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
ni la tapak kitorang bermalam

Plan asalnya nak ke Air terjun tengah hari tu, memandangkan cuaca pun mendung dan pihak pengurusan hanya benarkan trekking terakhir ke air terjun pada pukul 3.00 pm, jadi kitorang postpone plan ke sana pada ahad pagi. lepas setel 1 khemah, kitorang pun terjun dalam sungai. air dia memang sejuk tambah pula banyak gila anak ikan dalam sungai tu. Ada satu spot yang dalam kat sungai tu, so budak2 laki pakat2 loncat dan terjun. kitorang yang perempuan ni dok main simbah2 air aje. walau tak buat apa2 sangat, kaki masing2 pakat cramp. Tengah2 mandi tu, hujan turun rintik-rintik. Disebabkan dilarang mandi ketika hujan, kitorang naik ke atas dan sambung pasang lagi satu khemah. Mula2 kitorang ke kereta angkut semua barang2 dari kereta ke tapak khemah. bila dah selesai, kitorang pun jamah makanan2 yang dah dibawa.

sanctuari ikan kelah sungai chiling
mambang sungai?

sanctuari ikan kelah sungai chiling
sungai berhadapan tapak khemah kitorang

malam tu, aku pening kepala teruk. Kena hujan + makan lambat + mabuk kenderaan. Aku tidur sebentar petang tu. Kemudian kitorang siap2kan tempat untuk masak nasi goreng dan bakar ayam dan ikan. Siap separuh jalan, tiba2 je hujan turun. Aku teruskan bakar ikan dalam keadaan baju tidur basah kuyup kena hujan. Untung kau ikan, duduk bawah payung. Nak BBQ tak payah. sebab ada banyak batu yang sedia tersusun macam unggun api tambahan pula jaring2 besi tu banyak terbiar kat tapak2 khemah. Silap kitorang adalah tak bawa lampu sebab tempat tu serius gelap gelita. memang tanda sebarang sentral lighting yang boleh guide ke mana-mana. even lampu toilet pun liplap2 aje.

bbq barbecue sanctuari ikan kelah sungai chiling
yang lelaki bakar ayam, yang perempuan goreng nasi

bbq barbecue sanctuari ikan kelah sungai chiling
ayam yum yum!


Che Mat sampai betul2 selepas semua makanan siap dimasak. Nasib baik khemah besar, jadi boleh la kitorang makan malam dalam khemah sambil borak2 mengenang memori lama, mengorek rahsia, bakar2 marshmallow, minum vico. Penat gelak aje malam tu. 

makan malam dinner dalam khemah bbq barbecue sanctuari ikan kelah sungai chiling
makan malam berlampukan flashlight smartphone

makan malam dinner dalam khemah bbq barbecue sanctuari ikan kelah sungai chiling
soalan2 mengorek kisah2 cinta. keh3

Esok pagi, kitorang breakfast dengan makanan lebihan semalam. Pagi tu nyaman habis la. Nasib baik ada dapur gas portable yang atikah bawa, jadi boleh la kitorang panaskan makanan2 leftover semalam.


sarapan breakfast dalam khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
sarapan pagi

sarapan breakfast dalam khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
sarapan pagi

setelah berubah-ubah plan, akhirnya kitorang tak pergi langsung ke air terjun. Plan berubah ke melawat Bukit Fraser. Ada la pula yang kata dari situ ke Fraser Hill cuma 17 minit drive. Tipu tu. lepas sejam pun tak sampai lagi. Aku siap muntah2 loya lagi. Tak dapat air terjun Sungai Chiling, kitorang alas perut dekat air terjun Jeriau Bukit Fraser. Dapat la rendam2 kaki kat air terjun dia.

camping sanctuari ikan kelah sungai chiling
angkat barang nak kasi adil

air terjun jeriau waterfall
wefie acah2 gelak

air terjun jeriau waterfall
proper wefie

jam bukit fraser hill
We were here!

Isnin tu semua mengadu sakit badan. Apapun, memang best. Quality time to the fullest! InsyaAllah kitorang serius nak repeat lagi aktiviti macam ni. Dah keluar macam2 plan nak beli khemah sendiri siap. Overall memang puas. seronok + murah. untuk perbelanjaan barang camping aje, kitorang hanya bayar RM 14/seorang.

Sediki sebanyak mengenai perkhemahan di Sungai Chiling :
  • Tapak Khemah kena book dengan Encik Yusri - 013 308 9463
  • Pihak Sungai Chiling ada buat sewa khemah (4pax tent) RM 40/sehari.
  • Bayaran masuk RM 1 sehari, Kalau berkhemah 3 Hari maknanya RM 3.
  • Deposit sampah dan tapak khemah RM 150 (ada Resit). kalau tapak khemah korang bersih, boleh dapat balik.
  • kalau tak bermalam, deposit sampah RM 3/barang. kena declare kat pondok pendaftaran
  • Trek ke air terjun hanya dibuka pada 8.00 am - 6.00 pm dengan Hiking terakhir pada jam 3.00 pm
  • Tak dibenarkan mandi ketika hujan
  • Tak dibenarkan tangkap ikan
  • Bawa lampu sebab kawasan kem memang gelap gelita sepanjang malam.


Web Analytics