About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Saturday, 25 July 2015

Aidilfitri 2015 - 1 Syawal di Nürnberg

Tahun ni tak dapat balik raya. Sempat je sebenarnya, aku yang malas nak balik awal. Baju raya pun pakai je mana yang ada.

Raya pertama ni buat makan2 biasa2. Menu kitorang mee goreng kicap dan laksa. Disebabkan esok tu nak makan sedap kat rumah kak fasha, so raya pertama ni buat kecil2 sekadar cukup syarat je. Dan kitorang ada tetamu dari Konstanz dan Aalen.


Meh3, enjoy video yang aku rakam ni...



Wednesday, 22 July 2015

Kenduri Kahwin Blues

Throwback kenduri kahwin member

Its that time of the year again.
Setiap kali nak balik summer mesti invitation kenduri kahwin masuk berbondong2

Dalam aku bergembira mengucapkan Tahniah, datang la that one penyakit - Kenduri Kahwin Blues.
Yang mana aku mula mempersoalkan bila la aku turn aku nak sampai.
Then sebulan lepas tu, soalan tu terkubur balik.
Datang balik fasa tak amik kisah - fasa yang mana aku akan kata, malas la nak cari jodoh, nanti2 dah sampai jodoh kahwin la.

Maka berulanglah fasa2 ni saban tahun

Ceh.

Sunday, 19 July 2015

Saturday, 18 July 2015

Telur Bungkus Campak2

Nak tahu? Lepas google hari tu, baru aku tahu apa beza telur bistik dengan telur bungkus. Aku ingatkan telur bistik tu nama fancy untuk telur bungkus. Bukan rupanya. Buat malu je kalau aku post resepi telur bungkus tapi tajuk telur bistik. Hahaha.

telur bungkus


Ok ni resepi campak2 aku. Resepi bidan terjun ni, sebab aku lupa nak defrost ayam hari tu. Pukul 5 petang baru perasan yang ayam tak keluar peti sejuk lagi. Berbekalkan apa yang ada kat rumah ni, maka terhasillah Telur Bungkus nan mudah dan basic. Resepi ni ada 3 steps penting - Goreng sayur, goreng telur - masak kuah.

Bahan2

1/2 Bawang besar - potong dadu
1 Ulas bawang putih - potong dadu
1 cili besar - dihiris
1/4 tin Sayur campur (aku guna sayur campur dalam tin)
2 Sosej - potong kecil2 (boleh juga nak guna daging kisar)
1 genggam salat mix
2 atau 3 biji telur (pukul)

2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
Parsley kering
optional (a shot of lemon juice dengan oregano) - untuk kasi extra sedap


telur bungkus



Cara2

  1. Mula2 tumis bawang2 dan cili dengan api medium. Bila dah naik bau, masukkan sosej.
  2. Kemudian masukkan sayur campur dan gaul rata. Lepas tu masukkan salat mix.
  3. Perasakan dengan lada putih/hitam dan garam. Ketepikan
  4. Sekarang goreng telur yang dah dipukul tadi tu. Ratakan telur keliling kuali agar telur dadar tu nipis dan besar.
  5. Bila telur separa masak, tuangkan sayur yang dah digoreng awal2 tadi atas telur. Agak2 berapa banyak nak bubuh sebab kalau banyak sangat nanti telur tu tak boleh bungkus.
  6. Hidangkan telur lawa2 atas pinggan.
  7. Dalam kuali tadi, Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sedikit air. bila nak dekat mendidih bubuh sikit lemon jus dengan oregano.
  8. Perasakan dengan garam dan gula bila perlu.
  9. Tuang kuah atas telur bungkus dalam pinggan dan hiaskan dengan parsley sikit. Hidangkan


Ni resepi bosan makan ayam. Hahaha, selalu sangat dah makan.

Monday, 13 July 2015

Sim Card for Germany

Based on my experience

I've been tour guide for my friends in multiple occasion here in Germany. Especially in Munich and Nürnberg. The route I usually take is already embedded in my mind and every time I guide someone, it is always the same route.

credit to Wikimedia

Every time I encounter the same question - which sim card is suitable for tourist in Germany or Europe? There are a lot of cheap sim card option here in Germany. But my favourite is Lycamobile. Lycamobile is a cheap option for both permanant and temporary sim card in Germany. It works strictly using Prepaid - no contract. I've been using it as my secondary number since the first month I arrived in Germany and now it is my main phone number. Here is the reason why I find Lycamobile the best!:

Free Sim card
Yeah. Its free. Although you still need to buy it with the price of 10 €, you will get a sim card with a 10 € prepaid! All you need to do before using the sim card is to activate it at their website.

You can buy it from a supermarket called Penny or at any small phone/internet shop (photo). The


Different Package
There are multiple choice that suit your need. Either you just want a data package, or only for call and sms, you name it!

click the picture for more info (credit to Lycamobile)


Cheap international Call
This sim card also suitable for those with severe homesickness. Hehehe. Just like me. In my case, the phone call to my home country Malaysia is very cheap. A successful phone connection charge only 15 cents and the call is charge at a rate of 1 cents/minute. So right now, whenever I'm bored while waiting for my next class, I'll just reach my phone and call my family. Sometimes, I've been talking for hours (my record was 2 hours straight), and when I check my balance, it seems like nothing change!


No Roaming Charge
Yup. No roaming charge. For selected package, you could use the same number at selected 17 countries with most of it located here in Europe, which means you could use one sim for your Europe's Tour!

click the picture for more info (credit to lycamobile)



I'll hope that my review will help you for your next travel to Germany or any country in Europe.
Have fun travelling!


Saturday, 11 July 2015

What do we do on Eid Al-Fitr?

Eid is a celebratory day for muslims. We muslims celebrates 2 Eids - Eid Al-Fitr is celebrated right after the month of Fasting while Eid Al-Adha is to celebrate the act of sacrifice done by Prophet Abraham a.s and his son  Prophet Ismail a.s.

Ever wonder what muslims do on the first day of Eid? Well, everyone have their own cultural thingy, but overall, there are some thing that most of us do. Well, as Malaysian, there are a few common thing we do on Eid Al Fitr :

Act of Worship
It quite easy to earn reward for Hereafter in Islam - through declaring intention that every good deed we do is because of Allah Almighty. So when we take bath in the morning of the first day of Eid Al-Fitr, we intended the bath we took for Allah. My mom always reminded me every Eid morning about this. Then we wear our best clothes.

My Sibling with their new Eid's outfit
It is also advisable to eat breakfast before one head out for the Eid-Prayer. A Sermon is given before the the prayer, usually to remind us to be grateful for what we have.


Ask for Forgiveness
After Eid's Prayer, we head back home and gather in the living room. This is the time for us to ask for forgiveness with the Elders. It's not that we never admit our misdeed but here asking for Forgiveness is more of a cultural thing in Malaysia.

Gift to Children
A small amount of money as a gift will be prepared by adult in a cute envelope. Usually directly after the kids ask for their parent's forgivesness, they will receive of what we called Eid's money. This is usually the motivation for kids to try fasting during Ramadhan and then collect as many money as they can. Haish, kids these days~.

The Feast
The best time of the day - to eat. there are a huge selection of food to be eaten. Most of these food are cook only during Eid.




Visiting relatives and friends
The visit is to strengthen the ties between distance relative and the friendship with friends and family. We will visit each house, spend some time and catching up, eat their wonderful selection of Eid cookies
credit to thehive.asia

Our Eid Al-Fitr in Malaysia is celebrated at the home town or the village of our parent. This is where the whole families gather and celebrate Eid together each year. Not to forget, the Eid Photo Session with the whole family.

Home town from my mother's side

My big family



Want to know more about Eid Al- Fitr in Malaysia? Please do watch this wonderful Malaysian made animation called Upin Upin, with their special episode about Eid Al-Fitr.

Upin Ipin Eid Al Fitr : Almost Syawal

Wednesday, 8 July 2015

Oh My English! or Deutsch!

Ok, bukan nak cerita pasal rancangan Astro tu. Nak cerita pasal English aku.

Kelmarin aku ada tolong sorang budak USA ni di Pasaraya Rewe berdekatan rumah. Mula terdengar la yang dia bercakap dengan cashier dalam bahasa Inggeris. Aku punya otak mula la menggedik bajet2 Detective Conan
"Dia ni mesti baru sampai Jerman"

Nak jadi cerita, bila dia nak bayar barang2 rumah dia, kad debit and credit dia jammed. So aku offer la bayarkan dulu. Mula2 dia tolak tapi aku cakap kat dia yang dia beli barang penting untuk masak macam daging minyak bawang bagai, jadi kalau dia tak beli mesti dia tak makan malam ni. Dia pun terima la offer aku untuk bayarkan. 

So aku borak la sikit2 dengan dia dalam bahasa Inggeris. Mula2 tu okay dan lancar je aku borak. Ntah kenapa bila aku jumpa dia esok masa dia nak bayar balik kat aku tu. bahasa Inggeris aku ke laut. Dah jadi rojak Jerman-Inggeris yang dah basi. Buruk bebenor bunyinya. Dah bila jadi macam ni, aku automatik jadi gagap. Contoh :

"There is dieser Shop named Kik an this road. You just walk straight dieser Rich.. way."

Tahniah Nad!
Jerman kau bukan bagus mana pun. Tengok2 English kau pun hancus.

Gif credit to hiraito

Macam mana nak betulkan ni? Aku kat rumah layan lagu Inggeris kot, Tengok cerita pun The Big Bang Theory, Criminal Minds dan Supernatural. Cerita jepun pun dah kurang dah tengok.

Otak aku dah confius~

Monday, 6 July 2015

Sayonara Chance

nichijou gif aoi yukko naganohara mai sad
credit to Anime Gifs - anigifs.wordpress.com

Yeah, I lost my chance to make a move.
Padan Muka!

Saturday, 4 July 2015

Cara Masak Nasi untuk Newbie

Kenapa tiba2 je update blog pasal cara masak nasi? Takkan masak nasi pun tak reti..

nasi panas kicap telur sardin
lauk nasi paling sedap kat dunia bila tengah lapar
Ok. Post ni untuk tak mengecewakan warga2 Netizen yang landing kat blog aku sebab google sukatan masak nasi dan cara masak nasi. Aku belajar masak nasi pun lambat juga. Umur 14 belajar masak nasi guna periuk nasi. Tu takde susah mana, masuk beras dengan sukatan air, tekan butang ON, biarkan nasi tu masak sendiri. Kalau tanak nasi atas dapur api/gas/induction, yang ni aku belajar masa umur 21. Yeah, lambat tu sebab aku bawa periuk nasi dari Malaysia mai Jerman. Takde nak bother masak nasi atas dapur.

Sukatan Air Masak Nasi

Dulu mak aku ajar guna sukatan kat periuk nasi, tapi aku lupa dah sebab family aku style suka nasi lembik sikit dan aku tak, Jadi sekarang aku sukat air guna jari telunjuk LOL, sekarang aku masak nasi ayah aku kata nasi aku keras, Tak de keras la abah.

sukatan air masak nasi, tanak pulut
Ignore paras air masak pulut tu. Gambar recycle amik kat sini

Kalau nak masak nasi yang special2 guna beras basmati pulak, contoh la masak nasi lemak, nasi tomato atau nasi ayam, sukatan cecair untuk masak nasi tu lain pulak. Menurut kawanku Afiqah, sukatan nasi2 special ni adalah :
1 cawan Beras => 1,5 cawan cecair
cecair ni bergantung kepada nasi apa yang nak dimasak la. Kalau nasi lemak guna santan+air, kalau nasi tomato guna tomato puree pulak. Tapi kot malas sangat nak masak nasi tomato style Melayu boleh la tiru style senang teramat macam kat video ni :


Cara Tanak Nasi

Tak payah ajar kot cara masak nasi guna rice cooker. Senang sangat. Kalau tanak nasi atas stove camni pulak :

  1. Basuh nasi 3 kali. Selawat sikit sambil2 tu.
  2. Isi air masak ikut sukatan nasi
  3. Mula2 masak nasi atas api Medium. Jangan tutup periuk tu. Biarkan sampai air mendidih.
  4. Bila air dah kering, tukar api Low dan tutup periuk. Biarkan dalam 10 Minit. 
  5. Lepas 10 minit, tutup api dan hidang. 
Step 2

Step 3 : Air mula meruap

Step 4 : Air dah kering. Masa untuk tutup periuk



Harap2 yang landing kat post ni nanti, boleh masak nasi dengan cemerlangnya.




p/s : oh damn, aku dah start dengar lagu raya...
Web Analytics