About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Monday, 29 June 2015

Time Out

Lagi 3 hari nak exam.
Masa untuk pulaukan diri dari semua social2 media yang menganggu fokus aku.
Jumpa balik lagi 3 Minggu wahai Youtube, Blog, Facebook, Whatsapp, Line, Instagram dan Pinterest.

RIP Meja. Hang bersepah sungguh la ni.

Doakan exam2 aku berjalan lancar & dipermudahkan

Saturday, 27 June 2015

#Throwback : An Evening at Stadtpark, Nürnberg


Wednesday, 24 June 2015

Tahu makan, kena la tahu masak juga

Makanan Malaysia mungkin tak la terkenal macam hidangan dari Perancis atau Seni Sushi dari Jepun. Yang pasti, sekarang makin ramai yang tertarik dengan keunikan makanan dari Malaysia. Bak kata Anthony Bourdain, makanan Malaysia ni macam campuran pelbagai budaya yang surprisingly kena.

Belajar masak bukanlah senang untuk aku.Why? Sebab mak aku bukanlah jenis panggil aku ke dapur untuk tolong. Jadi satu-satunya peluang untuk aku mula belajar masak adalah sejak dari aku datang Jerman. So, masa mula2 sampai sini memang aku terkial2 la. Dengan baru nak kenal rempah2 4 sekawan tu semua lagi. Alhamdulillah, Internet sentiasa ada. Being a visual learner, aku prefer untuk cari resepi dekat YouTube. So, kat bawah ni aku listkan Channel2 yang provide aku dengan resepi2 yang serba mudah dan hanya menggunakan key ingredients.

Dapur Bujang


Salah Satu sebab aku suka Dapur Bujang ni sebab pengacara kelakar dia. Tengok dia masak pun seronok, resepi pun senang2 je. Contoh resepi mee kicap kat atas ni. Seriously lepas tengok video ni, memang aku immediately keluar beli sayur dan masak.


Nyonya Cooking



Aku memang boleh relate dengan Nyonya Cooking ni sebab pengacara comel Grace ni pun duduk kat Jerman juga. Bahan yang digunakan memang confirm la boleh cari kat sini. Resepi kuih keria kat atas ni memang buat aku terliur, lagi2 tengok masa tengah puasa ni.


Ochikeron



Aku akan buka channel Ochikeron bila aku nak cari resepi dessert yang senang2 lagi comel. kadang2 ochikeron ni ada juga post resepi2 makanan jepun yang senang2. Tengok la resepi Mille Crepe atas ni. Comel je.


Runnyrunny999



Runnyrunny999 ni banyak post pasal makanan jepun. Obviously la sebab dia pun Jepun, sama macam Ochikeron. Satu resepi dia yang buat aku terus subscribe dan masih lagi subscribe channel ni adalah resepi Okonomiyaki. Kalau tengok dalam drama tu nampak sedap sangat Okonomiyaki ni dan terima kasih kat Runnyrunny ni, aku boleh buat sendiri kat rumah.

Sorted Food



Sorted Food adalah channel yang aku banyak belajar skill memasak macam skill2 memotong sayur, ayam, ikan. Sorted Food juga adalah tempat untuk aku belajar masak western food. Dessert2 yang diorang buat pun banyak yang buat aku terliur.

So, apa cooking channel yang paling korang suka kat YouTube?


Monday, 22 June 2015

Ayam Masak Merah Basic

Aku tak ingat aku ambil resepi asal dari mana. Tapi masa first time buat tu memang follow sebijik2 step2 nak buat ayam masak merah. Sebab aku tak sure resepi asal mana aku ambil, aku nak kasi credit kat semua yang share resepi ayam masak merah dekat internet.

Yang ni aku buat simplified version. Leceh la juga, tapi aku memang guna bahan seminimun mungkin nak dibandingkan resepi yang selalu orang share. Kira aku guna key ingredients je la, bahan2 yang memang ada kat dapur aku. Even rempah 4 sekawan tu pun tak bubuh. Bukan sebab tak ada stock kat dapur, tapi sebab tak suka. Dah terbiasa makan mak aku masak tak ada bubuh 4 sekawan tu.



Jangan terkejut tengok lauk aku ni. Aku bubuh kentang sebab rasa kosong sangat lauknya. Mak aku pun terkejut tengok aku bubuh kentang. Dia tanya "Letak kentang ke?". Tambah2 ada stock kentang nak bertunas dah kat dapur ni, kena habiskan cepat. Kentang ni klu tak nak masukkan pun takpe. Boleh ganti kacang hijau tu.

Bahan2 (2 orang makan)

1 Bawang Besar (Separuh masuk bahan kisar, separuh hiris untuk masuk dalam lauk)
2 ulas Bawang putih
1 inci Halia
1 batang Serai (ketuk & potong diagonal - amik 2 bahagian untuk bahan kisar)
3 sudu besar Cili boh
2 ketul Ayam
2 biji Kentang (potong wedges)
2 sudu besar Madu
1/2 Cawan Sos Tomato + 1/2 Cawan Air ( or 1 cawan tomato puree)
1/2 Cawan Susu Cair


Cara2

  • Goreng kentang dan ayam sampi masak. ketepikan.
  • Kisar, sedikit Serai, Bawang besar, halia dan bawang putih dengan sedikit air 
  • Dengan minyak goreng, tumis bahan kisar, serai dan cili boh sampai pecah minyak
  • Lepas tu, masukkan campuran sos tomato-air dan madu. kemudian perasakan dengan garam dan gula. biar mendidih.
  • Bila dah mendidih masukkan susu cair dan perlahankan api. kacau sebati. Tambah air kalau kuah pekat sangat.
  • kemudian masukkan ayam, kentang & bawang besar dan masak selama 5 minit.
  • Adjust rasa mana patut. kalau dah ok, Hidangkan.



Cabaran betul masak bulan puasa ni. Lapar awal.

Sunday, 21 June 2015

Homesick Terubat... Sekejap.

Cerita ni dah basi. Sampai air liur basi pun dh kena cuci. lantak.

Bulan Mac lepas, satu family datang melawat aku kat sini. Masa jemput diorang tu, aku cover2 gila. Bajet2 mcm tak berapa excited sangat nak jumpa, padahal dalam hati nak je cubit2 pipi setiap orang sebab happy. Diorang stay kat Jerman ni selama 2 minggu. Termasuk aku sebagai Tour Guide, ada 10 orang semuanya. Aku bawa family aku ronda2 Jerman. Complete! Destinasi kitorang:

Frankfurt a.Main => Heidelberg => Cologne => Hamburg => Berlin => Prague => Nuremberg => Munich

Aku belanja gambar sket.












Nanti cuti panjang sket aku cerita secara mendalam pasal perbelanjaan dan tempat2 menarik.
Ciao

Thursday, 11 June 2015

Vienna, Austria

Yeah, I know. Its been a while. What can I say? I'm lazy.

Here we go.

Cuti yaww!

We spent our last Pfingsten's (I don't know the name in English) Holiday in Regensburg,Germany and Vienna, Austria. Since we only spent like half day in Regensburg, I've sum up our trip in a very lazy video made with yours truly Windows Movie Maker. Hahahahaha


Our main goal in Vienna was to eat. We decided to splurge at Restaurant called Tybah for its Ribs and at Deewan for its All-you-can-eat-pay-as-you-wish buffet and because of its appearance in a movie named 99 Cahaya di Langit Eropa. Sadly both were closed during this holiday.

Aside from its expensive food, I really like Vienna. Why? The city is extremely clean. We notice that unlike in Germany, there are no smelly urine stink at its subways' station, surprisingly at the station which far from the city. Thumbs up to Vienna!

So, no more chit chat. Here are the top places you should visit in Vienna, Austria (thanks to Huda for the list):

  • Schönbrunn Palace & Zoo - Line U4 Station Schönbrunn (Walking around the park is free!)
  • Stephanplatz - for Inner city and visit the shop of a famous Vienna wafer Manner
  • Hofburg
  • Natural Historical Museum
  • Parliament
  • Rathaus - Site for Christmas Market
  • University of Vienna -  Line U2 Station Schottentor
  • Mariahilferstraße - Shopping street with lots of souvenir shops and restaurants,
  • Vienna Stadtoper
  • Hundertwasserhaus
  • Volksgarten - See Statue of Mozart
Sugesstion : Start from University of Vienna, then walk and cover on after another Rathaus, Parliament, Natural Historical Museum, Hofburg and Stephanplatz (or vice versa)

We spend our daily money only for train's ticket, foods and souvenir because admiring architecture is free!
Model

Acah-acah pre-wedding photoshoot

Schönbrunn Palace




Vienna Stadtoper

Volksgarten


Parliament

Fefeeling 99 Cahaya di Langit Eropah dekat Vienna Islamic Center

Stephanplatz

Wiener Rathaus





Hundertwasserhaus


Web Analytics