About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Tuesday, 22 December 2015

A Glimpse of : Exploring Angkor in Siem Reap, Cambodia


Thursday, 1 October 2015

Siem Reap, Kemboja

Kemboja or Cambodia.
Negara pertama dalam negara2 Asia Tenggara yang aku lawat. Singapura yang dekat lagi tu pun aku tak pergi lagi.

Plan nak ke Kemboja seterusnya Vietnam ni datang daripada Iqa. Aku ni sekadar mengikut sahaja sebab Iqa plan ni bersama adik dan ibunya. Total bajet kitorang RM 1300. Pergi ni timing tak cun mana sebab duit Ringgit tengah jatuh jika dibandingkan dengan USD. Kemboja pula pakai matawang USD berbanding Riel diorang.

Nilai Riel sangat la rendah. Matawang ni tak wujud selain di Kemboja. Kira kalau nak guna duit Riel, kena tukar dekat Kemboja je. Mungkin sebab tu mereka menggunakan matawang USD. Di Kemboja, kami ke Siem Riep dan kemudiannya menaiki bus ke Phnom Penh.

Flight ke Siem Reap kami di KLIA2 adalah pada awal pagi dan kami tiba di Siem Reap lebih kurang jam 8.00 pagi. Waktu di Kemboja dan Vietnam lewat sejam dari waktu Malaysia. Iqa dah pun menempah Pakej Muslim dari Safy Angkor Wat. Jadi setibanya dia Lapangan terbang, Safy datang menjemput kami menaiki Tuktuk.

Lapangan Terbang Siem Reap tak besar. Aku rasa macam berjalan dalam Resort Hotel pun ada. selepas mendarat tu, akan ada pegawai yang suruh kami isi borang Health Declaration. Kitorang tak isi pun dah Alhamdulillah lepas melalui pegawai kastam dengan mudah.

Perjalan dari Lapangan terbang Siem Reap ke bandarnya agak lama. Ada la dalam setengah jam. Tapi kitorang tak terasa sangat sebab excited pertama kali menaiki Tuktuk. Tour Guide kitorang sangat la baik, dia ikut aje perangai pelancong pemalas macam kitorang ni. Bayangkan la, pergi satu tempat, bayar ambil dua tiga gambar, pastu nak gerak ke tempat lain pula. Dia siap pelik dan tanya kitorang sama ada kitorang tak nak explore ke tempat2 tu. Malah dia siap book-kan satu bilik hotel untuk kitorang rehat memandangkan kitorang di Siem Reap hanya sehari tanpa bermalam. 

muslim family kitchen halal food makanan halal siem reap cambodia kemboja
Makanan di Muslim Family Kitchen
Pakej Kemboja kami dengan Safy adalah termasuk tempat penginapan dan makan malam. Dengan menaiki Tuktuk, katakan sahaja kemana kitorang nak pergi, Safy akan bawa. Di Siem Reap, Safy bawa kami makan tengah hari dan makan malam di Muslim Family Kitchen. Memang ramai la pelancong Malaysia datang makan kat sini. Lagi satu, menu famous diorang, Beef Climbing Mountain atau nama melayunya Lembu Panjat Gunung sangat la overrated. Aku baca review semua pakat kata sedap. Bila kitorang rasa sendiri, rasanya biasa2 aje. Rasa daging goreng dengan sayur.

Sediakan duit USD banyak2 sebab kos jalan2 di Siem Reap lagi mahal dari kos di Phnom Penh. Aku pun tak tahu la kenapa. Kitorang dah bajet seharian belanja USD 20/seorang, tengok2 tiket nak masuk je dah mahal. Maaf aku tak tahu pula berapa sewa Tuktuk sehari. Tapi di lapangan terbang, kitorang ada ditawarkan USD 15 untuk Tuktuk seharian.

angkor wat siem reap cambodia entrance fee price kemboja
Angkor Wat

angkor wat siem reap cambodia entrance fee price kemboja
Tinggalan sejarah lain di sekitar Angkor Wat

  1. Explore Angkor Wat dan kawasan Wat sekitarnya - USD 20 (bagi aku tak berbaloi untuk bayar USD 20 untuk pelancong pemalas macam aku ni tapi dah sampai, takkan tak nak tengok.)
  2. Masuk ke Cambodia Cultural Village - USD 17 
  3. Tonle Sap lake tour - USD 25.
tonle sap siem reap cambodia entrance fee price kemboja
Tonle Sap

Selepas seharian berjalan, kitorang bertolak ke Phnom Penh pada 10 malam yang sama menaiki Sleeping Bus. Nanti aku cerita pasal Sleeping Bus/coach ni.

Secara ringkasnya, ni tips2 melancong ke Siem Reap dari aku untuk bakal2 pelancong:
  • Sediakan duit USD yang banyak jika korang betul2 nak melawat kesemua tempat.
  • Pakai kasut yang sesuai untuk berjalan serta meredah hujan
  • Kalau datang masa musim hujan, bawa Ponco. Lebih senang dari payung.


Nak tgok video Angkor Wat, ada dekat sini.

Lepas Siem Reap, kitorang ke Phnom Penh pula.

Thursday, 24 September 2015

Rant : Brave Heart

Early Autumn...
After 2 years of postponing, I intended to tell the truth about my feeling.
No more running away.
This time I'll do it properly, with a proper intention.

Wish me luck! :-)

Wednesday, 23 September 2015

#travel with @nadtravellerina

I'm not a fan of spamming my follower on Instagram with one photo per day. My current frequency is one photo per week. Because of my own policy, I'm unable to share all my travel's photos. So I made a new Instagram account as a dump site of my photos.

I can't promise a lot since I'm quite new with this photography thingy.

If you want, follow me on Instagram at @nadtravellerina

A photo posted by @nadtravellerina on

Saturday, 19 September 2015

Renew Passport

Selasa lepas aku pergi renew passport dekat Jalan Duta. Tak ingat aku apa nama bangunan tu, yang pasti bawah Kementerian Dalam Negeri. Tempat tu All-in-one sungguh. Tingkat bawah penuh dengan kaunter2 milik Jabatan Pendaftaran Negara, daripada untuk Kelahiran, Perkahwinan hingga Kematian. Untuk Passport, kena naik ke aras 1. Di pejabat JPN Jalan Duta ni, kalau renew Mykad kena tunggu 3 jam.

Tahukah anda bahawa Malaysia merupakan negara pertama yang menggunakan Biometric Passport.

Overall memang cepat. Aku sampai situ dalam pukul 9.50 am tapi nak cari parking teramat la payah. Diingatkan yang double park tu, tolong la tinggal nombor telefon dekat cermin kereta. Walau sampai nak dekat pukul 10 am, proses pembaharuan passport memang cepat. Dalam 3 minit lepas ambil nombor giliran, aku dipanggil. Kali ni tak perlu bawa gambar sebab dekat setiap kaunter ada Kamera dan flash masing2 dan akan ambil gambar on-the-spot. Borang pun tak payah isi sebab semua dibuat dalam komputer. Lepas 5 minit, dah pun siap proses renew, tinggal nak tunggu untuk bayar je. Passport untuk dewasa RM200 untuk tempoh 5 Tahun. Lepas siap pembayaran, aku diberi resit dan diminta  tunggu sejam sebelum ambil Passport baru.

Nak tunggu sejam pun tak bosan. Dekat dalam bangunan yang sama aras ground floor ada kedai serbaneka, Gloria Jeans Coffee dan Nasi Kandar di food court. Vending Machine yang jual air tin berharga RM1 pun ada kat merata2 tempat. Kira pergi masa lapar memang cun la sebab boleh makan sepanjang tempoh menunggu tu.

Tunggu giliran nak ambil passport ni tricky sikit. Walau ada nombor giliran, pegawai tu tak panggil nombor tu. Sebaliknya dia panggil nama. Jadinya dinasihatkan tunggu dan duduk depan kaunter penyerahan. Nama aku dipanggil selepas 45 minit menunggu. Lepas serahkan resit & IC dan sahkan yang segala maklumat dalam passport baru tu betul, aku dapat passport baru. Nombor passport untuk renew tak sama dengan nombor passport lama. Jadi buat sesiapa yang ada visa dalam passport lama tu, pegawai tu akan gunting dekat bahagian barcode passport lama dan serah balik kepada kita.

Dari pengalaman aku, ni antara tips2 yang aku boleh share untuk renew passport di Jalan Duta.

  • Sediakan Mykad dan Passport lama semasa nak ambil nombor giliran tu.
  • Pastikan Mykad anda adalah yang terbaru i.e Mykad umur 18 atau 25. kalau umur dah 20an, tapi Mykad masih muka darjah 6, anda akan diminta untuk buat Mykad baru dahulu.
  • Ukur tinggi siap2 buat yang masih membesar. Ada skala ketinggian tertampal kat dinding kawasan kaunter passport, pandai2 la cari
  • Pakai pakaian yang sesuai dengan etika pemakaian pejabat kerajaan. Kalau yang tak bertudung better pakai baju berlengan panjang. Kalau tak, korang kena la pakai jacket yang dah tersedia kat setiap kaunter tu. 
  • Pakai pakaian gelap.
  • Datang dengan muka bersih suci dari segala benda2 fake seperti colour contact lens, bulu mata palsu etc. Kalau tak, korang akan diminta untuk buka semua ni on-the-spot dekat kaunter tu juga. Tak payah make-up beria sebab dalam passport tu, muka nampak kelabu juga.
  • Tunggu depan kaunter penyerahan passport 15 minit awal sebab dia takkan panggil nombor giliran, tapi dia akan panggil nama.

Tuesday, 15 September 2015

Kepoh : Online Shopping

Aku belajar online shopping dekat Jerman. Disitu aku mula mengenal Ebay dan Paypal. Aku terus jatuh cinta. Ok over.

pada aku online shopping yang ideal adalah shopping yang dilakukan 100% dalam keselesaan rumah sendiri tanpa sebarang contact antara pembeli dan penjual melainkan jika ada timbul masalah.

Online Shopping kat jerman memang bahaya pada poket aku. Mula2 sekadar window shopping sahaja di Ebay, tanpa kita sedar, kita click Buy Now, bayar dan beberapa hari kemudian barang tersebut sampai melalu Pos ke rumah. Walau bagaimanapun aku tetap suka cara ni sebab aku ni sumpah malas nak bercakap dengan orang yang aku tak kenal. Keselesaan ni juga penyebab aku tak suka online shopping di Malaysia.

Banyak sahaja barang2 yang aku berniat nak beli bila tengok website2 pakaian ni. Lagi2 Lakayena milik Maria Elena tu, baju lawa2. Baju dan barang2 kat Insta-Shop pun banyak yang menarik. Disebabkan aku benci sangat nak PM tanya harga, PM bagi bukti bayaran dekat Whatsapp, aku tak pernah beli dah lepas cuba pertama kali dulu. Sekali tu je, tak ada dah aku beli kali kedua.

Malaysia memang ada Ebay tapi jujur cakap Ebay Malaysia lame. barang tak banyak. tak boleh nak buat apa sangat la sebab mudah.com.my dah terpahat di hati rakyat Malaysia. Dan balik Malaysia kali ni, ku temui Lazada. Tahniah aku nak ucap kat Lazada sebab wujudkan pembayaran melalui Paypal. Kira lepas ni memang kalau aku nak online shopping kat Malaysia, aku cari kat Lazada aje.

Aku dah pun buat pembelian pertama aku di Lazada. Silky smooth aje. Sedar2 2 hari lepas tu barang sampai. Selalu balik Malaysia ni aku cari Tshirt Muslimah sebab kat Jerman confirm2 tak jumpa. Alhamdulillah barang yang aku beli semuanya OK. Lagi satu bestnya Lazada ni sebab banyak Sale. kalau tangan aku gatal, memang dah click Check Out dah. Tapi nafsu membeli masih boleh dibendung, barang2 yang tertambat di hati aku masukkan sahaja dekat Wishlist.

kalau tanya aku online shopping Malaysia mana yang aku selalu membeli-belah, memang jawapan pantas kilat aku adalah Lazada


Thursday, 10 September 2015

Chilling at Sungai Chiling and Fraser Hill

The team is back!

Aku selalu kempunan nak join aktiviti maktab, jadi bila ada peluang untuk aku spend quality time dengan ahli2 #GengEpic, memang kitorang akan jadikan se-epic mungkin. Kitorang ni kekurangan seorang ahli regular aka my BFF Iqa. Namun begitu, plan tetap berjalan.

Asalnya aku just nak ajak keluar hujung minggu aje - makan2, tengok wayang, karaoke, the usual stuffs. Namun Che Mat cadangkan kitorang pergi bercuti. Lepas kumpulkan ahli2 asal, pun recruit ahli2 tambahan. Kali ni, Ikram dan Izyan. Hasil perbincangan berjaya membawa kitorang bermalam selama 2 hari 1 malam di Sanctuari Ikan Kelah Sungai Chiling. Ni aktiviti camping kedua kitorang selepas Janda Baik

riverside janda baik
Throwback


Disebabkan hal-hal yang tak dapat dielak, Che mat tak dapat bertolak bersama kitorang pada pagi 5 September 2015 tu. Kitorang bertolak dari rumah Yaya dalam pkl 10.15 am dan tiba di Sanctuari Ikan Kelah Sungai Chiling pada jam 12.00 pm. Selepas berjalan selama 10 minit, kitorang sampai ke pondok pendaftaran. Untuk bermalam di tapak perkhemahan, deposit RM150 beserta yuran masuk RM2/sorang diperlukan. Kalau tak bermalam, setiap benda yang berpotensi menjadi sampah-sarap dikenakan deposit RM3/barang. Memandangkan kitorang dah bayar RM150, jadi tak ada lagi deposit RM3 tu. Kira collective payment la.

Kitorang sewa khemah dari Hakim punya persatuan. 2 khemah total RM20. Gila besar khemah tu, boleh muat 15 orang untuk satu khemah. setiap kali orang lalu, mesti diorang ingat family yang berkhemah kat dalam tu, padahal yang ada sekhemah 4 orang aje. Tapak khemah kitorang terletak betul2 belakang surau dan Tandas

tapak khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
pasang khemah dulu sebelum terjun sungai

tapak khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
aku tolong gak, sambil makan roti

tapak khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
ni la tapak kitorang bermalam

Plan asalnya nak ke Air terjun tengah hari tu, memandangkan cuaca pun mendung dan pihak pengurusan hanya benarkan trekking terakhir ke air terjun pada pukul 3.00 pm, jadi kitorang postpone plan ke sana pada ahad pagi. lepas setel 1 khemah, kitorang pun terjun dalam sungai. air dia memang sejuk tambah pula banyak gila anak ikan dalam sungai tu. Ada satu spot yang dalam kat sungai tu, so budak2 laki pakat2 loncat dan terjun. kitorang yang perempuan ni dok main simbah2 air aje. walau tak buat apa2 sangat, kaki masing2 pakat cramp. Tengah2 mandi tu, hujan turun rintik-rintik. Disebabkan dilarang mandi ketika hujan, kitorang naik ke atas dan sambung pasang lagi satu khemah. Mula2 kitorang ke kereta angkut semua barang2 dari kereta ke tapak khemah. bila dah selesai, kitorang pun jamah makanan2 yang dah dibawa.

sanctuari ikan kelah sungai chiling
mambang sungai?

sanctuari ikan kelah sungai chiling
sungai berhadapan tapak khemah kitorang

malam tu, aku pening kepala teruk. Kena hujan + makan lambat + mabuk kenderaan. Aku tidur sebentar petang tu. Kemudian kitorang siap2kan tempat untuk masak nasi goreng dan bakar ayam dan ikan. Siap separuh jalan, tiba2 je hujan turun. Aku teruskan bakar ikan dalam keadaan baju tidur basah kuyup kena hujan. Untung kau ikan, duduk bawah payung. Nak BBQ tak payah. sebab ada banyak batu yang sedia tersusun macam unggun api tambahan pula jaring2 besi tu banyak terbiar kat tapak2 khemah. Silap kitorang adalah tak bawa lampu sebab tempat tu serius gelap gelita. memang tanda sebarang sentral lighting yang boleh guide ke mana-mana. even lampu toilet pun liplap2 aje.

bbq barbecue sanctuari ikan kelah sungai chiling
yang lelaki bakar ayam, yang perempuan goreng nasi

bbq barbecue sanctuari ikan kelah sungai chiling
ayam yum yum!


Che Mat sampai betul2 selepas semua makanan siap dimasak. Nasib baik khemah besar, jadi boleh la kitorang makan malam dalam khemah sambil borak2 mengenang memori lama, mengorek rahsia, bakar2 marshmallow, minum vico. Penat gelak aje malam tu. 

makan malam dinner dalam khemah bbq barbecue sanctuari ikan kelah sungai chiling
makan malam berlampukan flashlight smartphone

makan malam dinner dalam khemah bbq barbecue sanctuari ikan kelah sungai chiling
soalan2 mengorek kisah2 cinta. keh3

Esok pagi, kitorang breakfast dengan makanan lebihan semalam. Pagi tu nyaman habis la. Nasib baik ada dapur gas portable yang atikah bawa, jadi boleh la kitorang panaskan makanan2 leftover semalam.


sarapan breakfast dalam khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
sarapan pagi

sarapan breakfast dalam khemah sanctuari ikan kelah sungai chiling
sarapan pagi

setelah berubah-ubah plan, akhirnya kitorang tak pergi langsung ke air terjun. Plan berubah ke melawat Bukit Fraser. Ada la pula yang kata dari situ ke Fraser Hill cuma 17 minit drive. Tipu tu. lepas sejam pun tak sampai lagi. Aku siap muntah2 loya lagi. Tak dapat air terjun Sungai Chiling, kitorang alas perut dekat air terjun Jeriau Bukit Fraser. Dapat la rendam2 kaki kat air terjun dia.

camping sanctuari ikan kelah sungai chiling
angkat barang nak kasi adil

air terjun jeriau waterfall
wefie acah2 gelak

air terjun jeriau waterfall
proper wefie

jam bukit fraser hill
We were here!

Isnin tu semua mengadu sakit badan. Apapun, memang best. Quality time to the fullest! InsyaAllah kitorang serius nak repeat lagi aktiviti macam ni. Dah keluar macam2 plan nak beli khemah sendiri siap. Overall memang puas. seronok + murah. untuk perbelanjaan barang camping aje, kitorang hanya bayar RM 14/seorang.

Sediki sebanyak mengenai perkhemahan di Sungai Chiling :
  • Tapak Khemah kena book dengan Encik Yusri - 013 308 9463
  • Pihak Sungai Chiling ada buat sewa khemah (4pax tent) RM 40/sehari.
  • Bayaran masuk RM 1 sehari, Kalau berkhemah 3 Hari maknanya RM 3.
  • Deposit sampah dan tapak khemah RM 150 (ada Resit). kalau tapak khemah korang bersih, boleh dapat balik.
  • kalau tak bermalam, deposit sampah RM 3/barang. kena declare kat pondok pendaftaran
  • Trek ke air terjun hanya dibuka pada 8.00 am - 6.00 pm dengan Hiking terakhir pada jam 3.00 pm
  • Tak dibenarkan mandi ketika hujan
  • Tak dibenarkan tangkap ikan
  • Bawa lampu sebab kawasan kem memang gelap gelita sepanjang malam.


Wednesday, 19 August 2015

Rant : Rejected

Yeah, not going to talk about those family-learning channel called Rejected although they're pretty fun (if you like gory stuff)

I had this attitude which I am the first to confess my feeling to a guy. I've done it 2 times and both I was rejected, first one not so proper, the second time properly. Both of them did state that they were surprise and feel emasculated. Those are not my intention. I have this thought which I feel that rejection is better than regret. I try to live my life to the fullest and there is no way I can let myself feel any regret. I never regret my decision to confess my feeling but I can't help but wonder...

Do guys really feel emasculated when a girl confess?

Sometimes I do hope that the love relationship are like the one on Japanese drama - when a person confess their feeling, the one receiving the confession must properly told the answer either accepted or rejected.

Monday, 17 August 2015

Picnic dan Barbecue Raya

Kalau dah nama pun Malaysian, memang topik utama kalau dah berkumpul tu makan je la. Even masa breakfast pun dah bincang pasal dinner.

tak puas dengan jamuan raya di rumah kak Fasha 2 Syawal hari tu, kitorang plan pulak nak ber BBQ. Plan 2 Minggu je. Memandangkan ni aktiviti BBQ pertama warga Nürnberger (baca Nun-bear-ger) ada lagi la yang perlu diperbaiki.

Aku ditugaskan bawa ayam. so aku beli ayam kepak 2 kg, thigh 1kg. Aku cari resepi marinate paling simple kat internet sebab malas teramat nak buat yang special2 punya. kak fasha pula prepare nasi lemak yang memang da bomb. sedap teramat! Kak Nash pula bawa air teh tarik + noodle salat yang sangat sedap. Aku bawa balik sebekas untuk buat jadi dinner.

Cerita panjang pun tak boleh nak describe macam mana bestnya BBQ ni. So enjoy la video ni...

Saturday, 8 August 2015

Aidilfitri 2015 - 2 Syawal di Nürnberg

Ini baru raya sebenar kitorang di Nürnberg. Terima kasih kak fasha sekeluarga untuk makanan yang sedap2 belaka, terutama ayam masak merah tu... melting! Memanmakan berkali2 tambah! ada Daging dendeng, soto ayam dan kuih-muih pun penuh satu meja.

Seharian tu memang berborak dan makan sahaja. dan aku dapat peluang berkenalan dengan 2 lagi akak2 Malaysian yang tinggal di Munich dah Netherland.


Saturday, 25 July 2015

Aidilfitri 2015 - 1 Syawal di Nürnberg

Tahun ni tak dapat balik raya. Sempat je sebenarnya, aku yang malas nak balik awal. Baju raya pun pakai je mana yang ada.

Raya pertama ni buat makan2 biasa2. Menu kitorang mee goreng kicap dan laksa. Disebabkan esok tu nak makan sedap kat rumah kak fasha, so raya pertama ni buat kecil2 sekadar cukup syarat je. Dan kitorang ada tetamu dari Konstanz dan Aalen.


Meh3, enjoy video yang aku rakam ni...



Wednesday, 22 July 2015

Kenduri Kahwin Blues

Throwback kenduri kahwin member

Its that time of the year again.
Setiap kali nak balik summer mesti invitation kenduri kahwin masuk berbondong2

Dalam aku bergembira mengucapkan Tahniah, datang la that one penyakit - Kenduri Kahwin Blues.
Yang mana aku mula mempersoalkan bila la aku turn aku nak sampai.
Then sebulan lepas tu, soalan tu terkubur balik.
Datang balik fasa tak amik kisah - fasa yang mana aku akan kata, malas la nak cari jodoh, nanti2 dah sampai jodoh kahwin la.

Maka berulanglah fasa2 ni saban tahun

Ceh.

Sunday, 19 July 2015

Saturday, 18 July 2015

Telur Bungkus Campak2

Nak tahu? Lepas google hari tu, baru aku tahu apa beza telur bistik dengan telur bungkus. Aku ingatkan telur bistik tu nama fancy untuk telur bungkus. Bukan rupanya. Buat malu je kalau aku post resepi telur bungkus tapi tajuk telur bistik. Hahaha.

telur bungkus


Ok ni resepi campak2 aku. Resepi bidan terjun ni, sebab aku lupa nak defrost ayam hari tu. Pukul 5 petang baru perasan yang ayam tak keluar peti sejuk lagi. Berbekalkan apa yang ada kat rumah ni, maka terhasillah Telur Bungkus nan mudah dan basic. Resepi ni ada 3 steps penting - Goreng sayur, goreng telur - masak kuah.

Bahan2

1/2 Bawang besar - potong dadu
1 Ulas bawang putih - potong dadu
1 cili besar - dihiris
1/4 tin Sayur campur (aku guna sayur campur dalam tin)
2 Sosej - potong kecil2 (boleh juga nak guna daging kisar)
1 genggam salat mix
2 atau 3 biji telur (pukul)

2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
Parsley kering
optional (a shot of lemon juice dengan oregano) - untuk kasi extra sedap


telur bungkus



Cara2

  1. Mula2 tumis bawang2 dan cili dengan api medium. Bila dah naik bau, masukkan sosej.
  2. Kemudian masukkan sayur campur dan gaul rata. Lepas tu masukkan salat mix.
  3. Perasakan dengan lada putih/hitam dan garam. Ketepikan
  4. Sekarang goreng telur yang dah dipukul tadi tu. Ratakan telur keliling kuali agar telur dadar tu nipis dan besar.
  5. Bila telur separa masak, tuangkan sayur yang dah digoreng awal2 tadi atas telur. Agak2 berapa banyak nak bubuh sebab kalau banyak sangat nanti telur tu tak boleh bungkus.
  6. Hidangkan telur lawa2 atas pinggan.
  7. Dalam kuali tadi, Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sedikit air. bila nak dekat mendidih bubuh sikit lemon jus dengan oregano.
  8. Perasakan dengan garam dan gula bila perlu.
  9. Tuang kuah atas telur bungkus dalam pinggan dan hiaskan dengan parsley sikit. Hidangkan


Ni resepi bosan makan ayam. Hahaha, selalu sangat dah makan.

Monday, 13 July 2015

Sim Card for Germany

Based on my experience

I've been tour guide for my friends in multiple occasion here in Germany. Especially in Munich and Nürnberg. The route I usually take is already embedded in my mind and every time I guide someone, it is always the same route.

credit to Wikimedia

Every time I encounter the same question - which sim card is suitable for tourist in Germany or Europe? There are a lot of cheap sim card option here in Germany. But my favourite is Lycamobile. Lycamobile is a cheap option for both permanant and temporary sim card in Germany. It works strictly using Prepaid - no contract. I've been using it as my secondary number since the first month I arrived in Germany and now it is my main phone number. Here is the reason why I find Lycamobile the best!:

Free Sim card
Yeah. Its free. Although you still need to buy it with the price of 10 €, you will get a sim card with a 10 € prepaid! All you need to do before using the sim card is to activate it at their website.

You can buy it from a supermarket called Penny or at any small phone/internet shop (photo). The


Different Package
There are multiple choice that suit your need. Either you just want a data package, or only for call and sms, you name it!

click the picture for more info (credit to Lycamobile)


Cheap international Call
This sim card also suitable for those with severe homesickness. Hehehe. Just like me. In my case, the phone call to my home country Malaysia is very cheap. A successful phone connection charge only 15 cents and the call is charge at a rate of 1 cents/minute. So right now, whenever I'm bored while waiting for my next class, I'll just reach my phone and call my family. Sometimes, I've been talking for hours (my record was 2 hours straight), and when I check my balance, it seems like nothing change!


No Roaming Charge
Yup. No roaming charge. For selected package, you could use the same number at selected 17 countries with most of it located here in Europe, which means you could use one sim for your Europe's Tour!

click the picture for more info (credit to lycamobile)



I'll hope that my review will help you for your next travel to Germany or any country in Europe.
Have fun travelling!


Saturday, 11 July 2015

What do we do on Eid Al-Fitr?

Eid is a celebratory day for muslims. We muslims celebrates 2 Eids - Eid Al-Fitr is celebrated right after the month of Fasting while Eid Al-Adha is to celebrate the act of sacrifice done by Prophet Abraham a.s and his son  Prophet Ismail a.s.

Ever wonder what muslims do on the first day of Eid? Well, everyone have their own cultural thingy, but overall, there are some thing that most of us do. Well, as Malaysian, there are a few common thing we do on Eid Al Fitr :

Act of Worship
It quite easy to earn reward for Hereafter in Islam - through declaring intention that every good deed we do is because of Allah Almighty. So when we take bath in the morning of the first day of Eid Al-Fitr, we intended the bath we took for Allah. My mom always reminded me every Eid morning about this. Then we wear our best clothes.

My Sibling with their new Eid's outfit
It is also advisable to eat breakfast before one head out for the Eid-Prayer. A Sermon is given before the the prayer, usually to remind us to be grateful for what we have.


Ask for Forgiveness
After Eid's Prayer, we head back home and gather in the living room. This is the time for us to ask for forgiveness with the Elders. It's not that we never admit our misdeed but here asking for Forgiveness is more of a cultural thing in Malaysia.

Gift to Children
A small amount of money as a gift will be prepared by adult in a cute envelope. Usually directly after the kids ask for their parent's forgivesness, they will receive of what we called Eid's money. This is usually the motivation for kids to try fasting during Ramadhan and then collect as many money as they can. Haish, kids these days~.

The Feast
The best time of the day - to eat. there are a huge selection of food to be eaten. Most of these food are cook only during Eid.




Visiting relatives and friends
The visit is to strengthen the ties between distance relative and the friendship with friends and family. We will visit each house, spend some time and catching up, eat their wonderful selection of Eid cookies
credit to thehive.asia

Our Eid Al-Fitr in Malaysia is celebrated at the home town or the village of our parent. This is where the whole families gather and celebrate Eid together each year. Not to forget, the Eid Photo Session with the whole family.

Home town from my mother's side

My big family



Want to know more about Eid Al- Fitr in Malaysia? Please do watch this wonderful Malaysian made animation called Upin Upin, with their special episode about Eid Al-Fitr.

Upin Ipin Eid Al Fitr : Almost Syawal

Wednesday, 8 July 2015

Oh My English! or Deutsch!

Ok, bukan nak cerita pasal rancangan Astro tu. Nak cerita pasal English aku.

Kelmarin aku ada tolong sorang budak USA ni di Pasaraya Rewe berdekatan rumah. Mula terdengar la yang dia bercakap dengan cashier dalam bahasa Inggeris. Aku punya otak mula la menggedik bajet2 Detective Conan
"Dia ni mesti baru sampai Jerman"

Nak jadi cerita, bila dia nak bayar barang2 rumah dia, kad debit and credit dia jammed. So aku offer la bayarkan dulu. Mula2 dia tolak tapi aku cakap kat dia yang dia beli barang penting untuk masak macam daging minyak bawang bagai, jadi kalau dia tak beli mesti dia tak makan malam ni. Dia pun terima la offer aku untuk bayarkan. 

So aku borak la sikit2 dengan dia dalam bahasa Inggeris. Mula2 tu okay dan lancar je aku borak. Ntah kenapa bila aku jumpa dia esok masa dia nak bayar balik kat aku tu. bahasa Inggeris aku ke laut. Dah jadi rojak Jerman-Inggeris yang dah basi. Buruk bebenor bunyinya. Dah bila jadi macam ni, aku automatik jadi gagap. Contoh :

"There is dieser Shop named Kik an this road. You just walk straight dieser Rich.. way."

Tahniah Nad!
Jerman kau bukan bagus mana pun. Tengok2 English kau pun hancus.

Gif credit to hiraito

Macam mana nak betulkan ni? Aku kat rumah layan lagu Inggeris kot, Tengok cerita pun The Big Bang Theory, Criminal Minds dan Supernatural. Cerita jepun pun dah kurang dah tengok.

Otak aku dah confius~

Monday, 6 July 2015

Sayonara Chance

nichijou gif aoi yukko naganohara mai sad
credit to Anime Gifs - anigifs.wordpress.com

Yeah, I lost my chance to make a move.
Padan Muka!

Saturday, 4 July 2015

Cara Masak Nasi untuk Newbie

Kenapa tiba2 je update blog pasal cara masak nasi? Takkan masak nasi pun tak reti..

nasi panas kicap telur sardin
lauk nasi paling sedap kat dunia bila tengah lapar
Ok. Post ni untuk tak mengecewakan warga2 Netizen yang landing kat blog aku sebab google sukatan masak nasi dan cara masak nasi. Aku belajar masak nasi pun lambat juga. Umur 14 belajar masak nasi guna periuk nasi. Tu takde susah mana, masuk beras dengan sukatan air, tekan butang ON, biarkan nasi tu masak sendiri. Kalau tanak nasi atas dapur api/gas/induction, yang ni aku belajar masa umur 21. Yeah, lambat tu sebab aku bawa periuk nasi dari Malaysia mai Jerman. Takde nak bother masak nasi atas dapur.

Sukatan Air Masak Nasi

Dulu mak aku ajar guna sukatan kat periuk nasi, tapi aku lupa dah sebab family aku style suka nasi lembik sikit dan aku tak, Jadi sekarang aku sukat air guna jari telunjuk LOL, sekarang aku masak nasi ayah aku kata nasi aku keras, Tak de keras la abah.

sukatan air masak nasi, tanak pulut
Ignore paras air masak pulut tu. Gambar recycle amik kat sini

Kalau nak masak nasi yang special2 guna beras basmati pulak, contoh la masak nasi lemak, nasi tomato atau nasi ayam, sukatan cecair untuk masak nasi tu lain pulak. Menurut kawanku Afiqah, sukatan nasi2 special ni adalah :
1 cawan Beras => 1,5 cawan cecair
cecair ni bergantung kepada nasi apa yang nak dimasak la. Kalau nasi lemak guna santan+air, kalau nasi tomato guna tomato puree pulak. Tapi kot malas sangat nak masak nasi tomato style Melayu boleh la tiru style senang teramat macam kat video ni :


Cara Tanak Nasi

Tak payah ajar kot cara masak nasi guna rice cooker. Senang sangat. Kalau tanak nasi atas stove camni pulak :

  1. Basuh nasi 3 kali. Selawat sikit sambil2 tu.
  2. Isi air masak ikut sukatan nasi
  3. Mula2 masak nasi atas api Medium. Jangan tutup periuk tu. Biarkan sampai air mendidih.
  4. Bila air dah kering, tukar api Low dan tutup periuk. Biarkan dalam 10 Minit. 
  5. Lepas 10 minit, tutup api dan hidang. 
Step 2

Step 3 : Air mula meruap

Step 4 : Air dah kering. Masa untuk tutup periuk



Harap2 yang landing kat post ni nanti, boleh masak nasi dengan cemerlangnya.




p/s : oh damn, aku dah start dengar lagu raya...

Monday, 29 June 2015

Time Out

Lagi 3 hari nak exam.
Masa untuk pulaukan diri dari semua social2 media yang menganggu fokus aku.
Jumpa balik lagi 3 Minggu wahai Youtube, Blog, Facebook, Whatsapp, Line, Instagram dan Pinterest.

RIP Meja. Hang bersepah sungguh la ni.

Doakan exam2 aku berjalan lancar & dipermudahkan

Wednesday, 24 June 2015

Tahu makan, kena la tahu masak juga

Makanan Malaysia mungkin tak la terkenal macam hidangan dari Perancis atau Seni Sushi dari Jepun. Yang pasti, sekarang makin ramai yang tertarik dengan keunikan makanan dari Malaysia. Bak kata Anthony Bourdain, makanan Malaysia ni macam campuran pelbagai budaya yang surprisingly kena.

Belajar masak bukanlah senang untuk aku.Why? Sebab mak aku bukanlah jenis panggil aku ke dapur untuk tolong. Jadi satu-satunya peluang untuk aku mula belajar masak adalah sejak dari aku datang Jerman. So, masa mula2 sampai sini memang aku terkial2 la. Dengan baru nak kenal rempah2 4 sekawan tu semua lagi. Alhamdulillah, Internet sentiasa ada. Being a visual learner, aku prefer untuk cari resepi dekat YouTube. So, kat bawah ni aku listkan Channel2 yang provide aku dengan resepi2 yang serba mudah dan hanya menggunakan key ingredients.

Dapur Bujang


Salah Satu sebab aku suka Dapur Bujang ni sebab pengacara kelakar dia. Tengok dia masak pun seronok, resepi pun senang2 je. Contoh resepi mee kicap kat atas ni. Seriously lepas tengok video ni, memang aku immediately keluar beli sayur dan masak.


Nyonya Cooking



Aku memang boleh relate dengan Nyonya Cooking ni sebab pengacara comel Grace ni pun duduk kat Jerman juga. Bahan yang digunakan memang confirm la boleh cari kat sini. Resepi kuih keria kat atas ni memang buat aku terliur, lagi2 tengok masa tengah puasa ni.


Ochikeron



Aku akan buka channel Ochikeron bila aku nak cari resepi dessert yang senang2 lagi comel. kadang2 ochikeron ni ada juga post resepi2 makanan jepun yang senang2. Tengok la resepi Mille Crepe atas ni. Comel je.


Runnyrunny999



Runnyrunny999 ni banyak post pasal makanan jepun. Obviously la sebab dia pun Jepun, sama macam Ochikeron. Satu resepi dia yang buat aku terus subscribe dan masih lagi subscribe channel ni adalah resepi Okonomiyaki. Kalau tengok dalam drama tu nampak sedap sangat Okonomiyaki ni dan terima kasih kat Runnyrunny ni, aku boleh buat sendiri kat rumah.

Sorted Food



Sorted Food adalah channel yang aku banyak belajar skill memasak macam skill2 memotong sayur, ayam, ikan. Sorted Food juga adalah tempat untuk aku belajar masak western food. Dessert2 yang diorang buat pun banyak yang buat aku terliur.

So, apa cooking channel yang paling korang suka kat YouTube?


Monday, 22 June 2015

Ayam Masak Merah Basic

Aku tak ingat aku ambil resepi asal dari mana. Tapi masa first time buat tu memang follow sebijik2 step2 nak buat ayam masak merah. Sebab aku tak sure resepi asal mana aku ambil, aku nak kasi credit kat semua yang share resepi ayam masak merah dekat internet.

Yang ni aku buat simplified version. Leceh la juga, tapi aku memang guna bahan seminimun mungkin nak dibandingkan resepi yang selalu orang share. Kira aku guna key ingredients je la, bahan2 yang memang ada kat dapur aku. Even rempah 4 sekawan tu pun tak bubuh. Bukan sebab tak ada stock kat dapur, tapi sebab tak suka. Dah terbiasa makan mak aku masak tak ada bubuh 4 sekawan tu.



Jangan terkejut tengok lauk aku ni. Aku bubuh kentang sebab rasa kosong sangat lauknya. Mak aku pun terkejut tengok aku bubuh kentang. Dia tanya "Letak kentang ke?". Tambah2 ada stock kentang nak bertunas dah kat dapur ni, kena habiskan cepat. Kentang ni klu tak nak masukkan pun takpe. Boleh ganti kacang hijau tu.

Bahan2 (2 orang makan)

1 Bawang Besar (Separuh masuk bahan kisar, separuh hiris untuk masuk dalam lauk)
2 ulas Bawang putih
1 inci Halia
1 batang Serai (ketuk & potong diagonal - amik 2 bahagian untuk bahan kisar)
3 sudu besar Cili boh
2 ketul Ayam
2 biji Kentang (potong wedges)
2 sudu besar Madu
1/2 Cawan Sos Tomato + 1/2 Cawan Air ( or 1 cawan tomato puree)
1/2 Cawan Susu Cair


Cara2

  • Goreng kentang dan ayam sampi masak. ketepikan.
  • Kisar, sedikit Serai, Bawang besar, halia dan bawang putih dengan sedikit air 
  • Dengan minyak goreng, tumis bahan kisar, serai dan cili boh sampai pecah minyak
  • Lepas tu, masukkan campuran sos tomato-air dan madu. kemudian perasakan dengan garam dan gula. biar mendidih.
  • Bila dah mendidih masukkan susu cair dan perlahankan api. kacau sebati. Tambah air kalau kuah pekat sangat.
  • kemudian masukkan ayam, kentang & bawang besar dan masak selama 5 minit.
  • Adjust rasa mana patut. kalau dah ok, Hidangkan.



Cabaran betul masak bulan puasa ni. Lapar awal.

Sunday, 21 June 2015

Homesick Terubat... Sekejap.

Cerita ni dah basi. Sampai air liur basi pun dh kena cuci. lantak.

Bulan Mac lepas, satu family datang melawat aku kat sini. Masa jemput diorang tu, aku cover2 gila. Bajet2 mcm tak berapa excited sangat nak jumpa, padahal dalam hati nak je cubit2 pipi setiap orang sebab happy. Diorang stay kat Jerman ni selama 2 minggu. Termasuk aku sebagai Tour Guide, ada 10 orang semuanya. Aku bawa family aku ronda2 Jerman. Complete! Destinasi kitorang:

Frankfurt a.Main => Heidelberg => Cologne => Hamburg => Berlin => Prague => Nuremberg => Munich

Aku belanja gambar sket.












Nanti cuti panjang sket aku cerita secara mendalam pasal perbelanjaan dan tempat2 menarik.
Ciao
Web Analytics