About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Friday, 24 October 2014

Kepoh : Aku dan Anjing

Malaysia tak reda lagi dengan isu program “I want to touch a dog”. Aku hari2 dok perhati je status2 dan gambar di Facebook yang orang galak dok share sana sini. Ada yang setuju ada yang tak setuju, tak kurang juga yang atas pagar. Daripada apa yang aku faham, tujuan program tu adalah nak hilangkan prejudice orang melayu islam terhadap anjing. Sambil menyelam minum air, program tu educate juga la cara2 nak samak or sertu. Apa yang aku nak cerita ni adalah pengalaman dan pendapat aku sendiri.
Tanggapan orang melayu islam terhadap anjing kat Malaysia pada aku wujud hanya kat Malaysia. Kita memang kalau jumpa anjing kat Malaysia selalunya anjing liar dan gila tak lupa juga anjing besar yang orang bela yang kita selalu dengar menyalak kuat gila kat kawasan perumahan. Aku sendiri ada tanggapan yang sama lebih2 lagi bila aku tiga kali kena kejar anjing gila masa dalam perjalanan ke sekolah rendah. Bila ingat balik peristiwa ni rasa kelakar la pulak tapi perasaan masa tu memang cuak habis. Aku dan kawan2 yang juga jiran aku akan sama jalan kaki setiap pagi ke sekolah agama. Tiba-tiba je kitorang perasan ada 2 ekor anjing dengan muka garang berlari ke arah kitorang. Masa tu memang angkat kain sekolah dan pecut lari. Daripada apa yang kawan aku cerita, anjing liar ni wujud sebab orang buang anjing yang dibela bila diorang dah malas nak jaga. Memandangkan Malaysia tak ada specific rules pasal haiwan peliharaan macam anjing ni, benda2 macam ni payah nak dielak.
Masa aku mula2 sampai Jerman dulu pun aku still ada tanggapan yang sama. Lagi2 bila tahu yang memang orang kat sini ramai yang ada anjing peliharaan. So, setiap kali bertembung dengan orang yang bawa anjing dia berjalan, aku sama ada akan beralih ke jalan lain atau mengelak jauh2. Lagi parah bila anjing tu dilepaskan tak bertali lepas tu jenis yang suka nak bau2 orang. Kalau terkena macam ni, memang aku melompat ketakutan malah kadang2 siap menjerit sekali. Bila benda macam ni terjadi selalunya ada 2 outcome - owner anjing tu akan minta maaf or jenis yang scumbag ni pergi gelakkan aku. Aku ambil masa nak dekat setahun lebih untuk sedar yang anjing sebenarnya bukan macam apa yang aku alami kat sini. So sekarang ni aku boleh jalan sebelah anjing dengan tenang tapi masih menjaga jarak aku. Alhamdulillah aku dah buang prejudice aku terhadap anjing, dah tak benci dah macam dulu.
Ada la dua tiga kes aku kena lakukan samak, selalunya bila ada anjing yang keringkan badan dalam train bila hujan turun. Just to be on safe side, aku samak je seluar aku, takut2 air tu ada terpercik ke aku. Ada sekali aku kena menyamak pula masa aku duduk di Munich. Masa tu dapur kena share ramai2, pastu aku relaks je pergi korek2 sinki sebab tak nak bagi air bertakung. Pastu baru aku perasan yang aku ada terpegang daging khinzir.
Seperti yang semua orang islam dah tahu, anjing tu najis berat a.k.a mughallazah. Tapi tak ada pulak ajaran islam yang kata kita kena membenci dan menghina anjing. Aku rasa aku tak perlu ulang cerita kisah pelacur dan anjing. Semua orang dah sedia maklum pasal tu. Islam ajar kita untuk hormat dan sayang semua ciptaan Allah termasuklah binatang. Tapi tak bermaksud kita boleh pegang atau belai anjing sesuka hati kita lagi2 kalau anjing tu comel. Anjing tu dah diklasifikasikan sebagai najis dan kita sebagai umat islam yang sangat menggalakkan kebersihan, kita tak boleh sesuka hati nak pindah najis ke badan kita. Lagi2 bila kita diwajibkan solat 5 kali sehari. Nak tukar pampers baby pun geli2 padahal tu najis sederhana/mutawasitah, tapi kita pulak senyum2 sambil dok peluk najis mughallazah. Aku tahu juga yang pendapat mazhab lain berkenaan anjing sebagai najis. Bab tu aku tak berani nak ulas sebab aku tak cukup sangat ilmu pasal mazhab syafie apatah lagi mazhab2 lain.
Pada aku nak hilangkan rasa takut kat anjing ni tak payah pegang pun boleh buat. Aku salah satu living proof. Mungkin nak rasa experience aku dengan anjing di sini kat Malaysia agak payah sebab kita jarang nampak orang bawa anjing berjalan. Tambah lagi sikap toleransi dalam diri warga Malaysia yang non-muslim ni buat diorang faham situasi orang islam dan tak bawa anjing peliharaan diorang jalan-jalan. Tapi boleh je nak lakon semula situasi macam yang aku alami. Instead of pegang anjing tu, dalam program tu boleh je educate orang dengan tatatertib bila berdepan dengan anjing peliharaan lagi2 guide dog yang orang buta perlukan. Pastu Malaysia patut ada pet animal law (Animal Welfare law) yang menghalang orang buang anjing sesuka hati untuk elak lebih banyak anjing terbiar dan anjing gila membiak. Bukan untuk anjing je, kucing sekali. Kita sibuk bersihkan anjing2 jalanan tapi masalah tu takkan selesai bila kita tak punca masalah dia dari awal. Prevent before finding Solution.
Kat Malaysia sekarang hanya ada Animal Cruelty Act. Aku rasa dengan tambahan Animal Welfare Act boleh selesaikan masalah anjing liar ni. Dan Jerman ada undang2 yang sangat cantik which is why kenapa aku tak pernah jumpa stray dok kat sini. Disebabkan aku tengah boring sekarang ni, maka aku rajin la nak explain secara ringkas beberapa Germany’s Animal Welfare Act
·         People keeping, caring or having to care for an animal are not allowed to limit the animal’s opportunity for species-specific movement in a way that the animal suffers from pain, diseases or injuries.
·         A dog should not stay alone without being walked for more than five hours. A dog being kept indoors needs proper exercise and should be taken out for walks several times a day.
·         People are not allowed to chain up the dog within the apartment or keep it locked in a separate room.
·         If a dog is at risk, police get with the official veterinarian and they both get the dog out of its miserable condition. Violations of the law might result in a prison sentence of up to three years or a fine of up to €25,000.
·         Dog owners must keep their dogs on a leash while walking them on public streets in housing areas. In all other areas, dogs must be automatically put on a leash when other people approach. Violators may be punished with fines up to €5,000.
·         Dog’s dirt in public places must be pick up and dispose properly.
·         Dog owners need to make sure that their pets don’t bark and whine during quiet hours: 1 to 3 p.m. and 10 p.m. to 6 a.m. Outside these hours, dog owners must ensure that dog noises do not last longer than 10 consecutive minutes (or more than 30 minutes cumulatively per day). If necessary, dog owners must, to ensure that a dog does not disturb neighbors, keep dogs inside if they cannot control the dog’s barking.
·         If pets are not following local pet care laws, pet owners can get fined.
Tu je la yang aku nak luahkan. Tak penting pun.

Tuesday, 21 October 2014

Nak Merungut Boleh?

Dah nak dekat 2 bulan aku berpraktikal kat Ravensburg ni. Jujur aku
kata aku tak berapa nak happy. Aku tak tahu lama sama ada apa yang aku
rasa ni betul atau tak atau pun semua ni hanyalah mainan syaitan
terhadap diri aku yang low self-esteem ni.

Aku tak gembira sebab aku tak ada kerja. Dari pukul 7.30 pagi aku
masuk kerja sampai la pukul 5.10 petang aku habis kerja selama nak
dekat sebulan lebih ni aku asyik duduk depan PC je. Mata aku jadi
extra kering. Tak elok sungguh untuk newbie contact lens macam aku ni.
Muka aku nampak macam orang mengantuk sepanjang hari padahal mata aku
letih sebenarnya. Sejak masuk kerja bulan September hari tu, aku dah
tekad nak buang perangai malu tak bertempat aku ni. Alhamdulillah, aku
berjaya. Dengan muka tak malu ni juga la aku pergi sorong pipi tembam
aku ni tanya orang kat makmal ada tak kerja yang aku boleh tolong.
Jawapan yang aku dapat tetap sama – tak ada. Dengan rasa hampa, aku
balik ke meja aku, menghadap PC tak sudah. Yang membuatkan aku lagi
sedih adalah bila mana aku tengok orang2 kat makmal ni tiap2 hari
datang kat member intern aku yang lagi satu ni untuk minta dia buat
kerja something. Bila aku tanya, jawabnya tak ada kerja tapi tiap2
hari partner aku sarung lab coat dia buat kerja.

Kadang2 aku ada dapat semacam vibe yang diorang ni tak suka or
annoying dengan aku. Bila aku masuk kat dalam bilik yang diorang
tengah rancak berborak je, perbualan tu mesti terhenti, jadi senyap
sunyi. Yelah, saya ni foreigner, mana la hebat cakap jerman. Sebab tu
la susah nak join conversation. So bila aku diberi tugas baru, aku
akan tanya banyak kali sampai la aku faham betul2 apa yang aku kena
buat. Bagi aku kerja kat makmal ni kena teliti lagi2 bila kena buat
something dengan bahan kimia berbahaya ni. Aku student yang tak banyak
pengalaman tambah pulak foreigner yang reti cakap Bahasa jerman yang
cincai2 je, memang soalan aku A to Z la jawabnya. Sekarang ni kalau
aku ada soalannya nak tanya je mesti aku fikir dua kali. Tapi sebab
nak belajar aku gigihkan diri juga la pergi tanya. Diorang ni pulak
bila nampak muka aku kat depan pintu mesti kata “Ye Nadhirah. Soalan
apa pula kali ni...” Ada la gak terasa sikit tapi aku buat2 tak tahu
je dan menggunakan advantages aku sebagai seorang foreigner di bumi
Jerman dia untuk pura-pura tak faham apa yang dioranng tengah
sembangkan.

Tolong la Nad! Bertahan sampai bulan Februari then aku boleh sagt
Tschüss dengan Ravensburg dan balik ke Nürnberg.

Sunday, 19 October 2014

Pasta Salad Lemak Berkrim



Bila bercakap pasal salad, as a Malaysia, apa yang aku bayang hanyalah sejenis sayur salad yang orang selalu makan dengan nasi ayam. Orang sini pandang pelik tengok aku makan macam tu je dengan nasi. Walaupun sayur-sayuran bukan la my thing, tapi aku tengok orang sini makan salad macam sedap gila. Lepas tu ada macam2 jenis salad plak tu. Dan memandangkan lately ni Pinterest is my new Google, so aku pun cari la pasal salad. Apa yang aku jumpa, ada macam2 salad sebenarnya wujud kat dunia ni.. Contohnya vegetable salad, fruit salad dan yang paling aku rasa nampak menyelerakan adalah pasta salad. Boleh tengok contoh paling mudah nak buat pasta salad kat sini.

Pasta salad seperti yang nama tu katakan adalah salad bersama pasta yang dimakan sejuk. Selalunya pasta salad ni orang tak guna saur-sayuran berdaun macam Vegetable atau Green salad. Pasta salad selalunya menggunakan sayur tak berdaun macam tomato, brokoli, cendawan dan jagung. Pasta yang digunakan pula selalunya pasta jenis Fusilli, Penne atau Macaroni. Tapi untuk versi yang aku cuba buat ni, aku guna kebanyakannya sayur berdaun. Resepi ni aku combine daripada bermacam2 resepi yang aku jumpa kat Pinterest.

Creamy Pasta Salad (Served Cold)

pasta salad lemak berkrim


Bahan :

  • Pasta Fusilli/Penne/Macaroni
  • Shredded Kobis
  • Shredded Carrot
  • Iceberg Salad
  • Bawang besar dihiris nipis
  • Salad dressing pilihan
  • Yogurt
  • Olive oil
  • Salami ayam dipotong segi empat
  • Keju pilihan (optional untuk jadi lagi berkrim)
  • Crouton (Tak payah beli. buat sendiri)
*Seriously, pakai la apa saja sayur kegemaran.

pasta salad lemak berkrim

Cara-Cara
  1. Rebus pasta mengikut panduan pada bungkusan
  2. Sambil tu, potong sayur-sayuran dan salami.
  3. Combine semua bahan dan gaul sebati.
  4. Tuang salad dressing, sedikit olive oil dan yogurt
  5. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
  6. Sejukkan dalam Peti ais selama 30 minit sebelum dihidang
Sebenarnya aku tiba-tiba teringat ada makan pasta salad ni dalam penerbangan Egyptair dr Frankfurt ke KLIA. Entah kenapa tiba-tiba je teringin nak makan. Homesick la tu dok ingat makanan dalam flight je. Buat salad ni kalau ikutkan tak ada resepi sebenarnya. Semuanya terpulang kepada tekak lidah sendiri nak guna bahan2 apa. If tak suka sayur guna la buah. Camtu. Rojak buah pun salad apa. Malaysian style gitu.

Nanti dah cuba resepi ni beritahu la ye. 

Friday, 17 October 2014

Macam Mana Nak Sebut Contact Lens Dalam Bahasa Melayu?

Minggu lepas specs aku patah. Ada la dalam seminggu juga aku pakai spec berselotep. Lebih memburukkan keadaan spec aku tu dah longgar. Memang dah sampai masa agaknya. Lama juga la aku dah pakai spec tu, adalah dalam 3 tahun. Parah jadi orang tak reti jaga barang ni. Banyak faktor penyebab spec tu ada tanda2 nak patah. Salah Satu penyebabnya adalah aku pakai spec kadang2 kat luar tudung and shawl/pashmina. Pastu kadang2 aku bantai tidur dengan spec melentok dalam bas dan train.



Nak jadi cerita, aku punya la sayang spec tu. Jadi Jumaat tu lepas habis kerja aku pergi la redah sediap kedai, nak tanya sama ada boleh repair ke tak. 2 kedai kata tak boleh repair, lagi 2 kedai kata boleh repair tapi ambil masa seminggu. Lagi tak boleh blah, untuk damage sekecil tu, aku kena bayar €47 untuk kos baiki spec. Dah give up camtu, aku tekad untuk tahan lagi seminggu then try tanya kedai favourite den kat Nürnberg tu. Gigih giler!. Tapi penantian aku tak berakhir dengan kekecewaan. Kedai tu baiki spec aku dalam masa 3 hari dengan bayaran €9 sahaja. Tapi dalam kegembiraan aku tengok spec tu dah baik balik, dia turut nasihatkan aku untuk buat spec baru sebab spec tu dah tak ketat dekat muka aku.

Lepas 3 hari fikir dalam2, aku buat keputusan nak cuba contact lens. Banyak faktor sebenarnya. Pertama, amik gambar pakai DSLR dengan memakai kaca mata adalah sangat tak feeling. Kedua, aku jenis yang suka pakai spec kat luar pashmina, so boleh agak la yang spec tu nanti akan longgar juga. Jujur aku ingat nak beli contact lens tu semudah tahu power spec kemudian beli dan pakai. Rupa-rupanya tak juga. Setiap kedai Optik yang aku tanya suruh aku buat appointment. Menyedari yang aku tak boleh nak elak appointment tu, aku pilih je la kedai optik secara rambang dan buat appointment untuk cuba contact lens.

Jadi, Jumaat lepas aku ke kedai optik tu untuk appointment contact lens. Diorang check power untuk both mata and spec aku. Malangnya tahap kerosakan mata aku dah makin teruk. Lepas selesai check power untuk contact lens tu, mata aku diperiksa lagi dengan dua mesin yang aku pun tak taw apa namanya. Yang aku ingat satu mesin tu untuk check 3D-View bagi permukaan biji mata aku. Katanya, permukaan mata aku rata dan aku tak ada apa2 masalah yang menghalang aku daripada mencuba contact lens. Lepas tu, dia ajar aku hands-on macam mana nak pakai dan buka contact lens, juga cara nak jaga dan bersihkan contact lens tu. Bagus gila service! Akhir sekali, dia bagi aku sepasang contact lens yang aku cuba masa latihan tadi dan sebotol cecair untuk aku berlatih pakai contact lens selama seminggu. Aku tanya dia, “kena bayar ke?” dia kata “Belum lagi. Nanti datang lagi sekali dengan contact lens di mata untuk pemeriksaan selanjutnya. Untuk tentukan contact lens jenis apa yang awak kena pakai”

So sekarang ni dah genap seminggu aku dengan contact lens latihan ni. Payah bebenar nak masukkan contact lens, lagi payah nak keluarkan. Habis merah mata aku. Hari pertama aku pakai selama 2 jam, then hari seterusnya selama 4 jam, kemudian, 6 jam dan akhirnya hingga sepanjang hari aku kat luar rumah. Aku tak dapat nafikan memang seminggu ni aku conscious gila dengan mata aku. Tak pernah aku kelip mata sebanyak ni. Pastu aku dok sentuh2 mata aku. Kadang2 tu aku rasa macam contact lens ni nak tercabut padahal tak ada pun.Hahaha. Dan paling tak best adalah bila mata aku kering sebab duduk depan PC. Tak selesa sangat! Memang kena beli eye mosturizer untuk pemakai contact lens la jawabnya. Dan dengan semangatnya aku beli semacam getah untuk memudahkan proses nak keluarkan contact lens tu.


So, InsyaAllah aku akan cerita pasal appointment aku yang seterusnya nanti.
Web Analytics