About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Thursday, 10 July 2014

Ceritera 7 Julai 2014

"Jom makan tengah hari. Aku dah lapar." Ajak Thiam

"Ha'ah. Aku pun dah lapar" Sambut Daniela

"Guten Apetit. Aku puasa hari ni"

"Argh, Aku lupa!" Thiam menepuk dahinya. Daniela masih keliru. Kedua-duanya kembali duduk.

"Puasa macam mana? Tak boleh makan?"

"Ja, tak boleh makan dan minum dari terbit hingga terbenam matahari"

"Ha? Sekarangkan Sommer. Kau tak lapar dan dahaga?"

"Lama ke nak kena puasa?"

"Dari terbit hingga terbenam matahari, lebih kurang 18 Jam"

Mereka ternganga. Terdiam. Raut wajah mereka jelas menunjukkan betapa mereka rasakan mustahilnya perbuatan aku tu. Aku perlu betulkan persepsi mereka.

"Tapi tak payah. Aku dah dilatih dari umur 7 tahun. Puasa sedikit demi sedikit sampai aku mampu untuk puasa sepenuh waktu. Contohnya masa aku kecil aku berpuasa separuh hari sahaja." Mereka kelihatan lega.

"Jadi, bila kau berbuka, kau boleh makan sepuas-puasnya, boleh makan apa sahaja?"

"Ha'ah, dari 9.30 pm sampai pukul 3.00 am."

"Cool! Aku tak mampu buat sebegitu" kata Daniela

"Tapi Nad puasa hanya setahun sekali selama sebulan sahaja." sampuk Thiam. Dia sudah biasa lihat aku dan Afiqah, jadi pengetahuannya tentang Islam sedikit luas daripada Daniela.

"Betul. Dan puasa juga hanya wajib keatas yang mampu dan sihat."


*****


"Kamu makan la. Sementara itu saya solat. Nanti kita jumpa balik disini" Aku bangun dari kerusi. Mereka masih duduk. Mata Daniela tepat memandang aku.

"Achso, kau dan Afiqah selalu hilang bila tiba waktu rehat tengah hari. Baru aku tahu apa yang kau lakukan. Kalau di FH, dimana kau bersolat?"

" Ada ruang kecil yang kosong di bangunan Wassertorstraße."

"Payah tak sembahyang? Berapa kali kau perlu sembahyang dalam sehari? Apa yang kau perlu buat semasa sembahyang? Eh, Maaf. Banyak pula soalan aku."

"Oh tak apa. Aku suka orang bertanya sebanyak itu tentang agamaku. Boleh aku ubah persepsi orang terhadap Islam."

"Wah. Boleh la aku bertanya lagi. banyak soalan yang aku sebenarnya!" Kami semua ketawa.

Aku jawab satu persatu soalan Daniela tentang solat. Dia merasakan solat 5 kali sehari banyak. Berkali2 perkataan "cool" keluar dari mulutnya bila aku terangkan mengenai solat subuh, bila aku katakan yang aku perlu baca apa yang ada dalam Al-Qur'an semasa solat. Aku malu. Subuhku masih belum on-time, bacaan surahku masih lagi berpusing di antara surah-surah yang sama, surah yang pendek-pendek.

"Tadi kau katakan waktu untuk sembahyang tengah hari adalah 1.25 pm. Sekarang sudah 2.30 pm. kau dah terlepas?"

"1.25 pm itu waktu permulaan untuk solat di watu tengah hari. Aku masih ada masa sehingga sebelum bermulanya waktu solat selepas ni. Namun adalah sangat digalakkan untuk solat di awal waktu, untuk elakkan aku terlupa dan terleka."

"Betul. Bila bertangguh, selalunya rasa malas datang sekali" Thiam membalas


*****


"Nad, aku lihat di TV orang Islam memakai dress hitam labuh dan menutupi separuh muka mereka. Kenapa aku lihat tak pernah sekali kau berpakaian begitu?" Soalan Daniela merubah suasana diam di antara kami yang dari tadi khusyuk menghabiskan soalan alte klausur.

Aku senyum. Ni mesti tengok TV, liputan media di negara-negara arab yang hanya menayangkan perempuan bertutup litup dengan Abaya hitam, Niqab dan Burqa.

"Menurut Islam, aku perlu menutup seluruh anggota tubuhku kecuali muka dan tapak tangan. Jadi apa yang aku pakai sekarang ni sudah cukup. Menutup muka seperti itu pada aku satu pilihan."

"Adakah kau perlu menutupi seluruh anggota badan semasa sembahyang?" Tanya Daniela lagi.

"Jika pakaian aku bersih, aku boleh sahaja bersolat dengan pakaian aku ini, tanpa sebarang pakaian tambahan"

"Jika di rumah kau pakai hijab ni?"

"Tidak. Aku hanya perlu menutup tubuhku bila ada lelaki yang bukan ahli keluarga aku. Jika aku keluar dari rumah, aku berhijab. Dan jika ada tetamu lelaki, aku berhijab bila di rumah"

"Aku lihat ada perempuan2 muslim yang tidak berstokin. Bolehkah? Sebab aku lihat kau berstokin."

"Kaki termasuk antara anggota badan yang aku perlu tutup, jadi berstokin adalah perlu bila aku pakai, sandal, high heels. Jika kasut itu sudah cukup untuk menutupi seperti sneakers atau kasut sukan, tanpa stokin pun tak apa. Aku juga masih cuba untuk berstokin. Pernah sahaja aku bersandal tanpa stokin. Argh, Ich bin eine schlechte Muslime"

"Eh, tidak. Kita manusia tak pernah perfekt. Jadi kita boleh ubah sedikit demi sedikit." sampuk Thiam. Daniela mengangguk setuju.

"Thiam, apa agama kau?" soal Daniela

"Aku beragama Christian"

"Und du?" soal aku balik pada Daniela

"Aku penganut agama Christian Orthodoks Rusia. Jadi aku perlu sentiasa pakai ini di mana-mana sahaja sepanjang masa" Daniela mengeluarkan salib yang tersorok di sebalik leher bajunya. Katanya salib itu adalah pemberian yang harus dipakai sejak pembaptisannya.

"Ah. Aku tahu itu. Seingat aku, Christian Orthodoks Rusia juga ada pemakaian seperti hijab dalam Islam" Daniela mengangguk.

"Jadi kita perlu tamatkan Study Group kita ni. Supaya Nad boleh sembahyang lebih selesa di rumah" usul Thiam. Daniela mengangguk setuju.

"Oh. Danke Sehr!" Aku terharu.









Guten Apetit = Selamat menjamu selera
Ja = Ya (Yes)
Sommer = Musim Panas
alte klausur = soalan peperiksaan yang lepas
"Ich bin eine schlechte Muslime" = I'm a bad muslim
Perfekt = Sempurna
"Und du?" =  Kau pula?
Danke Sehr = Terima Kasih banyak-banyak

Thursday, 3 July 2014

Spaghetti Carbonara Salmone ala Vapiano

Restoren Vapiano adalah antara restoran yang aku cukup suka pergi lebih2 lagi kalau time tu tengah mengidam nak makan pasta. Tapi sayangnya restoran ni tak halal, jadi aku hanya boleh makan menu seafood atau sayur-sayuran. Vapiano adalah satu restoran yang terkenal dengan pasta & pizza, serta konsep kedai yang menarik. Kat sini, pelanggan akan diberi kad sebagai medium untuk order makanan dan minuman, kemudian chef tu akan masak depan mata pelanggan. Dan sekiranya aku teringin nak makan pizza, lepas order tu, dia akan bagi aku satu alat seperti buzzer yang mana alat tu akan beritahu aku yang pizza aku dah pun siap. Tu memang idea yang terbaek sebab tak payah beratur panjang2. Lepas tu, dekat setiap meja makan ada beraneka jenis herba hidup yang boleh dipetik terus dari pasu dan minyak untuk tambah atas makanan macam parsley, mint dan minyak cili.

Aku rasa macam dah cerita pasal Vapiano ni dulu.
Ok. Cukup2 la tu promote Vapiano.

Dulu aku ada bagi satu resepi pasta menu dari Vapiano iaitu Scampi e Spinachi. Memandangkan dah masuk musim panas, kali ni diorang ada perkenalkan menu baru iaitu Carbonara Salmone. Lepas pemerhatian teliti aku masa order menu ni hari tu, aku nak kongsi resepi Spaghetti Carbonara Salmone ni dengan korang.

Spaghetti Carbonara Salmone (1 Serving)



Bahan2
Spaghetti (Rebus sampai masak)
Ikan Salmon (potong bentuk kiub/hiris)
1/4 [satu perempat] Bawang besar (didadu halus)
2 biji Cili padi (potong kecil)
Cooking Cream (aku guna whipping cream dalam kotak)
1 kuning telur
Garam & Lada hitam
Parsley kering & grated parmesan cheese (Garnish)

Cara2
1. Panaskan 3 sudu makan minyak masak. Kemudian masukkan potongan ikan salmon.
2. Selepas 2 minit, masukkan bawang besar dan cili padi. Masak sampai wangi.
3. Selepas tu tambah schlagsahne. Kuantiti ikut rasa lemak berkrim yang diingini. (Aku suka bubuh separuh kotak kecil schlagsahne tu.)
4. Selepas 1 minit, masukkan kuning telur dan kacau sebati. Perasakan jika perlu.
5. Kemudian masukkan pasta dan gaul sebati.
6. Tutup api dan tabur daun parsley kering. Gaul dan hidang dalam pinggan.
7. Akhir sekali, tabur grated parmesan cheese atas pasta sebelum makan untuk rasa nikmat makan yang maxima.


Resepi ni sangat senang, mengenyangkan dan sesuai untuk orang malas macam aku ni. Kalau semua bahan2 dah disiapkan awal2, Carbonara Salmone ni hanya perlukan 5-10 minit je untuk masak. Dan resepi ni ak sesuaikan ikut tekak dan lidah orang Malaysia yang suka makan pedas dengan tambah cili padi. Kalau makan kat restoran, aku confirm bubuh minyak cili tu banyak2. Lagi-lagi dekat Jerman ni, masak sendiri memang lebih jimat dr beli. Kalau dine-in dekat Vapiano, menu ni berharga €9.95. Dengan harga yang sama, kalau masak sendiri, bahan2 tu boleh buat 4x Carbonara Salmone ni. Jimat oi!!!


Jangan lupa inform aku kalau korang cuba resepi ni!



Schlagsahne = whipped cream

Tuesday, 1 July 2014

Rant : Why Traffic Jam is abnormal in the City?


Yesterday was the first time of my whole life in Germany to see a traffic jam here in Nürnberg. So rare that I want to take a picture of it! I always wonder why there almost no traffic jam here despite there are multiple Tram lines using the street too daily. The road isn't that broad as in my home country Malaysia, plus with big and long tram using it together with the cars. Despite the odds, the amount of traffic jam are almost near zero.

The traffic jam wasn't happened coincidentally. It was the result of the strike from people working with the public transportation company. The protest is because of the low payment they received which is not worth or even suitable with the working hours. They have been at it for 3 days, protesting to get an increase in payment. Although having a strike yesterday was definitely an inconvenience. Why? Because of the match between Germany and USA.

Now I know why there are n traffic jam although there are tram on the road. The reason lies on the tram itself. It shows that how importance the public transportation here and how almost all people use it on daily basis.




p/s : I hope in Malaysia, instead of building more highways and road to overcome the traffic jam, the build and provide more on public transports.

Breaking Fast at Turkish Mosque

Last Saturday was my first time breaking fast and did the Taraweeh at a mosque in Germany. We were invited by a Turkish old women that we called Oma (although I think her name is Lisa) to the local Turkish mosque. This is definitely a new experience for me. The mosque itself was like a Turkish cultural center. We got to experience a different kind of Turkish food (other than Döner/Dürüm). There are two different choice of food - Either eat for free inside the mosque or go to the food bazaar and pay for a mere €7 for an All-you-can-eat buffet.

This time we went for a free breaking fast inside the mosque. According to the stories of our friends, Turkish is known to serve their guest with A LOT of food. We had some worries if the food will be served in a huge serving. Luckily the food given to us was in decent. And the best part eat, we are neither full nor hungry which means it is quite a comfort to perform Maghrib prayer after eating.





After Maghrib, we then went for a light snacks and tea prepared earlier by Oma and her family. I must say, her cheese-filled is delicious. The atmosphere here reminded me of Bazaar Ramadan in Malaysia. There are many stalls that sell foods, Islamic books, clothes and halal meat. Here we met the playful turkish ice-cream seller. Their ice-cream or Dondurma have a sticky and elastic texture unlike the usual ice-cream sell here in Germany. The vendors tease my friend by serving the ice cream cone on a stick, and then taking away the ice-cream with the stick and rotating it around, before finally giving it to her. And with me holding the camera, he was quite excited.





Then we went back to the mosque for Isha' and Taraweeh prayer. It was definitely a whole new experience. During the prayer, the Imam recites the surahs really fast. I'm having such a hard time finishing my Al-Fatihah and other surahs. And to my surprise they pray 20 rak'ah Taraweeh as 4 rak'ah in 1 salam, and Witr Prayer as the whole 3 rak'ah. I'm going to make sure I'm prepared the next time I come to the mosque again. Before we went home, Oma gave us a lot of other food such breads and rice stuffed inside capsicum. But I must say, their hospitality towards the guests is definitely overwhelming!

Have you ever experience different Ramadan?

Web Analytics