About Me

My photo

Trying to get my voice out!

Wednesday, 31 December 2014

Guten Rutsch!

2014. It was a tough year for me. Failed a lot of subject, Postponed my Internship thus add one semester longer for my study. But gratefully it was a wonderful year too. I get to know 3 amazing Malaysian families.

2015. It is quite disappointing as I stuck on my bed having both fever and gastric. I can't shake the fever as I'm not sweating when this week on average of -5 degree Celsius. I'm afraid to eat to deter my gastric because I've been vomiting mostly after I ate. Although i can hear the loud noises of the fireworks and firecrackers, sadly I don't have the energy to sit at my cold living room watching the German celebrate 2015. With quite a suck beginning, I decided not to make 2015 sucks. I'm not going to make some half-bake new year's resolutions. I'm going to be realistic.

Have a healthy lifestyle
-  Constant exercises 30 minutes to 1 hour everyday
-  Control my eating style
-  Eventually lose weight. My goal at least 10kg

No more shy foreigner in lectures
-  Stand up and ask if I don't understand
-  Meet with lecturer more often
-  Talk more with other student for help
-  Eventually brush up my Deutsch

Study smart
-  Smaller portion, but more often
-  Practice with questions and Tutorium.

Brush up my cooking skill
-  Try to cook delicate meal at least every two weeks
-  Bake. For 2015, its going to be chocolate cake

Be brave, be confident
-  Increase my self-esteem.
-  Be comfortable with myself



Guten Rutsch!

Happy New Year 2015!


Sunday, 21 December 2014

Top 5 Questions I Get in Every Self-Introduction.

Doing practical in German's Company with me being the only Malaysian at my department always start with a very curious Self-Introduction. So this are the top 5 common questions I always get every time I introduce myself.

1) Do you live in a Farm?
The question I always get in response for me telling the German that I have 7 Siblings. Having 3 kids is already considered a big family for a German family. I once heard someone does not believe when a woman told her that she have 4 children. Having a big family is a norm if the family live in a farm, You know to help with all the work - milking cow, feeding the sheep, stuffs like that.
My response - No I live in a big city. Capital of Malaysia. Definitely not a farm.

2) Can you drive?
This question usually pops up when we discuss about transportation for some event like the last Christmas Dinner. I don't know if the question is normal or considering that I wear hijab, I can't drive. Malaysia isn't Saudi Arabia peeps. We don't limit the freedom of Women.

3) Do you like Germany?
Honestly, it is 50/50. There are some thing that I don't like but the great discipline of people and the advanced public transportation made me forget what I don't like. Seriously everything is easy here. I can practice Islam without any open discrimination, Halal foods are everywhere thanks to the Turks and I like the fact that I don't need car to travel in Germany. I really love their public transport. Ultimately the good discipline of people here i.e punctuality make myself a better person too!

4) Do you miss Malaysia?
Heck, yes I am! I once saw a YouTube video saying Malaysian miss Malaysia because of food, the family come at the second place. Well it is quite true. I refuse to write anything food-related cause it will make me hungry again - not good in winter.

5) Can you eat meat?
The question is normal considering I wear hijab - a big statement that show I am a Muslim. I usually reply by saying pork is a big NO-NO, and I eat other meat only when there are slaughter according to Islamic way. My answer usually follow by how is the Islamic way of slaughter. Answering this question is tricky, because European are known for their support for no animal cruelty. My answer - Muslim believe that every life and soul belong to the One God Allah. It is common sense that we can just take something belong to someone else. So every time before we slaughter the animal, we said as simple as "In the name of Allah" as an act that we ask Allah's permission for the animal as our food.


Have you get any interesting question during self-introduction?

Monday, 10 November 2014

Foods for Thought

Sebenarnya aku dah lama terfikir pasal ni. Tambah pula tajuk usrah mingguan macam kena je tiap2 kali. Lagi2 banyak pula isu2 hot kat Malaysia sekarang ni bermula dengan Oktoberfest ke Kempen I Want To Touch A Dog hingga la yang terbaru pasal Halloween. Lepas tu orang yang rajin dok kasi video2 kat aku ni macam tahu je apa aku tengah fikir. Benda ni random la bagi aku.


Sengaja membina “Loophole” dalam hukum

“Islam itu mudah” Selalu je kita orang dok cakap sana sini bila nak menguatkan hujah. Mudah yang macam mana orang pandang. Aku ada baca komen2 orang dekat blog Cursing Malay yang menceritakan tentang konsep ni. Ada yang kata pada dia kata2 tu bermaksud islam tu mudah sebab islam tu ada penyelesaian untuk setiap perkara. Ada yang kata islam tu hanya mudah bila kita terapkan nilai2 islam dalam diri. Tak ada yang salah atau yang betul.

Yang jadi masalah adalah bila islam tu digunakan untuk memudahkan diri. Mungkin atas faktor yang sama banyak la hadis2 palsu yang wujud dalam kalangan orang2 melayu ni. Contoh paling popular : Isteri pertama dapat payung emas bila benarkan suami berpoligami. Teringat masa tingkatan lima dulu masa belajar topik Munakahat. Memang budak laki asyik sebut2 je hadis palsu tu. Sebab dulu tak tahu, ramai la yang percaya. Sama juga macam isu sentuh anjing tu, sebab mazhab syafie kata haram sentuh anjing tanpa sebab kukuh, mereka2 yang dah tersentuh terpeluk tercium seronok2 ni berlari guna pendapat mazhab lain nak kata yang apa yang diorang buat ni salah. Pasal rokok pun sama, ada yang kata rokok tak haram sebab dalam Qur’an tak ada sebut macam Qur’an haramkan Arak dan daging khinzir. Bila Ustaz A kata haram, dia kata Ustaz A kuno, asyik tak boleh je. Lepas tu dia tanya pulak Ustaz B. Bila Ustaz B kata makruh dia pun kata “Aku ikut Ustaz B”. (Plot Twist – Ustaz B pun merokok. Ceh!). Lagi kelakar bila orang2 macam bila diberi hujah agama, ayat Al-Qur’an hadis semua tentang kenapa tak tutup aurat, dia kata jangan sibuk, tu antara dia dan  tuhan.

Tak! Aku tak rendahkan pun orang yang tak tutup aurat. Tu dah macam pemikiran zaman sekolah rendah je – tak nak kawan dengan orang yang tak pakai tudung. Aku ada kenal seseorang yang lebih baik daripada aku walaupun dia tak tutup aurat. Dia rajin solat sunat, tak pernah lupa ingatkan orang lain untuk ingat orang, juga baik sangat sampai tahap aku malu dengan diri aku bila aku dengan dia. Ok, ni dah menyimpang dari point utama aku.

Kesimpulannya, apa yang aku cuba nak persoalkan adalah kenapa kita nak cari lubang2 dalam peraturan2 Islam untuk membolehkan kita buat sesuatu supaya tak nampak macam dosa sangat?



Dahagakan penghargaan daripada orang bukan Islam


Nak bagi pembuka kata pun dah tak syok sebab tajuk dah kasi point penting. Tapi nak kasi juga!Aku rasa sejak peristiwa 9/11 dulu, imej islam yang dulunya orang tak kisah sangat tiba2 jadi penyedap setiap berita dalam arus media utama (baca: mainstream media). Berita apa2 pun, bubuh la nama Islam mesti jadi bualan sana-sini. Disebabkan apa yang berlaku ni la, aku rasa orang islam macam dah lali je dengan islamophobia dan bila orang kata kita pengganas. Dan bila ada non-muslim puji or faham dengan apa yang islam ajarkan, kita akan rasa happy giler sebab jarang nak jumpa orang macam ni sekarang. Sebab tu ada sesetengah diantara kita yang semacam ketagih nakkan pujian non-muslim ni.

Contoh la ada orang bukan islam ajak si A tengok wayang tapi wayang tu kebetulan mula pukul 5.15 pm yang mana time tu waktu Asar. Pastu A decide nak solat lepas tengok wayang. Situasi yang sama, B diajak untuk tengok wayang juga. B pun kata la dia nak masuk lambat sebab nak solat dulu. Kawan yang mengajak ni tadi pun kata la nak tunggu biar masuk sama2 tapi ada sorang tu tak puas hati dengan B. Pastu dia pun cerita yang ada kawan dia nama A, islam juga tapi cool dan flexible tak macam B. Nak jadi cerita tetiba je pasal ni famous. Pastu ramai la yang islam komen menyokong yang tindakan A yang tak menyusahkan orang lain, pakat2 komen kata A ni tunjuk kat orang yang islam tu mudah.

OK. Cuba fikir balik, kalau la kita diberi peluang untuk komen, apa yang kita akan komen? Sokong A dan kutuk B? Atau sebaliknya? Diorang dua2 masih lagi solat. Cuma B buat seperti yang afdal – solat di awal waktu. Aku rasa tak perlu untuk raih penghargaan secara berlebihan dengan cara sukakan hati orang bukan islam sambil ketepikan/remehkan ajaran islam. Kita eager nak sampaikan mesej islam, tapi sayang cara kita salah. We should pleased Allah more than His creation. Main priority kot.

Kesimpulannya, kenapa kita beria-ria sangat?

Saturday, 8 November 2014

Oh, Kanta Sentuh rupanya!

Hari tu dh cerita pasal first appointment kanta sentuh. Sekarang nak cerita pasal appointment kedua dan ketiga plak. Sebab appointment tak lama sangat macam yang pertama tu, so aku combine je la post cerita ni sekali.

Haaa....
Appointment kedua ni lebih kepada appoinment untuk pemantauan sebab aku disuruh datang dengan contact lens terletak kat mata aku. Tak lama pun, lebih kurang 15 minit je rasanya. Appointment ni terlewat selama 15 minit dari waktu asal sebab Optician tu ada emergency appointment.  Jadi, instead of mula pukul 3.30 pm, aku kena tunggu sampai 3.45 pm. Awal2 tu dia tanya aku apa pengalaman dan masalah dalam seminggu percubaan pakai contact lens. Sadly sebab aku banyak buat kerja depan PC, so mata aku cepat kering. Lepas tu dia hulur kat aku eye moisturizer yg sesuai untuk pemakai contact lens. Aku ada je bawa Eye Mo dari Malaysia tapi aku ragu2 sama ada yang tu sesuai atau tak pakai dengan contact lens, so aku tak pakai la Eye Mo tu. Eye moisturizer yang dia bagi tu likat sikit, so masa awal2 titik kat mata tu, kena la kelip mata dua tiga kali macam awek perasan cun supaya tak blur. Lepas tu, dia check lagi sekali mata aku dengan mesin yang aku sampai sekarang tak taw apa nama dia. Optician tu kata posisi kanta sentuh tu ok dan tak bergerak2 bila aku gerakkan mata aku. Akhir sekali dia suruh aku pakai contact lens ni untuk lagi seminggu dan datang balik pada waktu yang sama minggu depan. Katanya, if mata aku ada masalah dengan trial contact lens ni, aku kena cuba material lain, which aku try nak elak sebab confirm la material lain tu mahal.

Akhirnya....
Masa appointment ketiga dan terakhir ni, dia check lagi mata aku and dia kata dia happy sebab semuanya ok. Tak ada masalah dengan mata, tak ada masalah dengan contact lens. So kat sini banyak bincang pasal harga. Total consultation + stok kanta sentuh setengah tahun berharga €163. Aku rasa contact lens aku lebih kurang €50 cmtu utk setengah tahun. Yup mahal, tapi aku puas hati sebab dia ajar macam2 pasal contact lens untuk beginner dengan newbie macam aku ni. Kalau tak, mungkin aku beli contact lens tak ikut power then buka youtube belajar cara nak pakai and buka contact lens. Tambah lagi ada 2 follow-up appointment ubtuk pastikan mata aku elok dan tak ada masalah lain. Katanya, untuk cecair rendam contact lens tu aku boleh beli kat dia if yang ada sekarang ni dah habis. Mesti mahal punya, so aku decide beli kat ebay - jenama yang sama dengan harga €3. Rupa2nya, jenama ni, memang akan include bekas contact lens dalam setiap kotak, so sekarang aku ad dua bekas contact lens yang sangat la biasa2 je. Tak lawa atau comel2 pun. Dan dekat appointment last ni juga la aku baru tahu power kanta sentuh aku ni berapa. Mata kanan -2.25 dan mata kiri -2.00. Aku ingat tinggi sangat la power aku ni, tak rupa-rupanya.

Jadi lepas ni everyday life aku ada extra work - jaga contact lens dengan teliti. Oh well!

A Bit of Happiness

There is nothing happier for me today than seeing the package arrived safely.
There is nothing happier than when I could make my best friend both happy and fatter with these. (lol)
There is nothing happier than knowing she danced and jumped upon receiving it.
Happy Birthday Iqa on last 29.October!
Enjoy the treat!

Friday, 24 October 2014

Kepoh : Aku dan Anjing

Malaysia tak reda lagi dengan isu program “I want to touch a dog”. Aku hari2 dok perhati je status2 dan gambar di Facebook yang orang galak dok share sana sini. Ada yang setuju ada yang tak setuju, tak kurang juga yang atas pagar. Daripada apa yang aku faham, tujuan program tu adalah nak hilangkan prejudice orang melayu islam terhadap anjing. Sambil menyelam minum air, program tu educate juga la cara2 nak samak or sertu. Apa yang aku nak cerita ni adalah pengalaman dan pendapat aku sendiri.
Tanggapan orang melayu islam terhadap anjing kat Malaysia pada aku wujud hanya kat Malaysia. Kita memang kalau jumpa anjing kat Malaysia selalunya anjing liar dan gila tak lupa juga anjing besar yang orang bela yang kita selalu dengar menyalak kuat gila kat kawasan perumahan. Aku sendiri ada tanggapan yang sama lebih2 lagi bila aku tiga kali kena kejar anjing gila masa dalam perjalanan ke sekolah rendah. Bila ingat balik peristiwa ni rasa kelakar la pulak tapi perasaan masa tu memang cuak habis. Aku dan kawan2 yang juga jiran aku akan sama jalan kaki setiap pagi ke sekolah agama. Tiba-tiba je kitorang perasan ada 2 ekor anjing dengan muka garang berlari ke arah kitorang. Masa tu memang angkat kain sekolah dan pecut lari. Daripada apa yang kawan aku cerita, anjing liar ni wujud sebab orang buang anjing yang dibela bila diorang dah malas nak jaga. Memandangkan Malaysia tak ada specific rules pasal haiwan peliharaan macam anjing ni, benda2 macam ni payah nak dielak.
Masa aku mula2 sampai Jerman dulu pun aku still ada tanggapan yang sama. Lagi2 bila tahu yang memang orang kat sini ramai yang ada anjing peliharaan. So, setiap kali bertembung dengan orang yang bawa anjing dia berjalan, aku sama ada akan beralih ke jalan lain atau mengelak jauh2. Lagi parah bila anjing tu dilepaskan tak bertali lepas tu jenis yang suka nak bau2 orang. Kalau terkena macam ni, memang aku melompat ketakutan malah kadang2 siap menjerit sekali. Bila benda macam ni terjadi selalunya ada 2 outcome - owner anjing tu akan minta maaf or jenis yang scumbag ni pergi gelakkan aku. Aku ambil masa nak dekat setahun lebih untuk sedar yang anjing sebenarnya bukan macam apa yang aku alami kat sini. So sekarang ni aku boleh jalan sebelah anjing dengan tenang tapi masih menjaga jarak aku. Alhamdulillah aku dah buang prejudice aku terhadap anjing, dah tak benci dah macam dulu.
Ada la dua tiga kes aku kena lakukan samak, selalunya bila ada anjing yang keringkan badan dalam train bila hujan turun. Just to be on safe side, aku samak je seluar aku, takut2 air tu ada terpercik ke aku. Ada sekali aku kena menyamak pula masa aku duduk di Munich. Masa tu dapur kena share ramai2, pastu aku relaks je pergi korek2 sinki sebab tak nak bagi air bertakung. Pastu baru aku perasan yang aku ada terpegang daging khinzir.
Seperti yang semua orang islam dah tahu, anjing tu najis berat a.k.a mughallazah. Tapi tak ada pulak ajaran islam yang kata kita kena membenci dan menghina anjing. Aku rasa aku tak perlu ulang cerita kisah pelacur dan anjing. Semua orang dah sedia maklum pasal tu. Islam ajar kita untuk hormat dan sayang semua ciptaan Allah termasuklah binatang. Tapi tak bermaksud kita boleh pegang atau belai anjing sesuka hati kita lagi2 kalau anjing tu comel. Anjing tu dah diklasifikasikan sebagai najis dan kita sebagai umat islam yang sangat menggalakkan kebersihan, kita tak boleh sesuka hati nak pindah najis ke badan kita. Lagi2 bila kita diwajibkan solat 5 kali sehari. Nak tukar pampers baby pun geli2 padahal tu najis sederhana/mutawasitah, tapi kita pulak senyum2 sambil dok peluk najis mughallazah. Aku tahu juga yang pendapat mazhab lain berkenaan anjing sebagai najis. Bab tu aku tak berani nak ulas sebab aku tak cukup sangat ilmu pasal mazhab syafie apatah lagi mazhab2 lain.
Pada aku nak hilangkan rasa takut kat anjing ni tak payah pegang pun boleh buat. Aku salah satu living proof. Mungkin nak rasa experience aku dengan anjing di sini kat Malaysia agak payah sebab kita jarang nampak orang bawa anjing berjalan. Tambah lagi sikap toleransi dalam diri warga Malaysia yang non-muslim ni buat diorang faham situasi orang islam dan tak bawa anjing peliharaan diorang jalan-jalan. Tapi boleh je nak lakon semula situasi macam yang aku alami. Instead of pegang anjing tu, dalam program tu boleh je educate orang dengan tatatertib bila berdepan dengan anjing peliharaan lagi2 guide dog yang orang buta perlukan. Pastu Malaysia patut ada pet animal law (Animal Welfare law) yang menghalang orang buang anjing sesuka hati untuk elak lebih banyak anjing terbiar dan anjing gila membiak. Bukan untuk anjing je, kucing sekali. Kita sibuk bersihkan anjing2 jalanan tapi masalah tu takkan selesai bila kita tak punca masalah dia dari awal. Prevent before finding Solution.
Kat Malaysia sekarang hanya ada Animal Cruelty Act. Aku rasa dengan tambahan Animal Welfare Act boleh selesaikan masalah anjing liar ni. Dan Jerman ada undang2 yang sangat cantik which is why kenapa aku tak pernah jumpa stray dok kat sini. Disebabkan aku tengah boring sekarang ni, maka aku rajin la nak explain secara ringkas beberapa Germany’s Animal Welfare Act
·         People keeping, caring or having to care for an animal are not allowed to limit the animal’s opportunity for species-specific movement in a way that the animal suffers from pain, diseases or injuries.
·         A dog should not stay alone without being walked for more than five hours. A dog being kept indoors needs proper exercise and should be taken out for walks several times a day.
·         People are not allowed to chain up the dog within the apartment or keep it locked in a separate room.
·         If a dog is at risk, police get with the official veterinarian and they both get the dog out of its miserable condition. Violations of the law might result in a prison sentence of up to three years or a fine of up to €25,000.
·         Dog owners must keep their dogs on a leash while walking them on public streets in housing areas. In all other areas, dogs must be automatically put on a leash when other people approach. Violators may be punished with fines up to €5,000.
·         Dog’s dirt in public places must be pick up and dispose properly.
·         Dog owners need to make sure that their pets don’t bark and whine during quiet hours: 1 to 3 p.m. and 10 p.m. to 6 a.m. Outside these hours, dog owners must ensure that dog noises do not last longer than 10 consecutive minutes (or more than 30 minutes cumulatively per day). If necessary, dog owners must, to ensure that a dog does not disturb neighbors, keep dogs inside if they cannot control the dog’s barking.
·         If pets are not following local pet care laws, pet owners can get fined.
Tu je la yang aku nak luahkan. Tak penting pun.

Tuesday, 21 October 2014

Nak Merungut Boleh?

Dah nak dekat 2 bulan aku berpraktikal kat Ravensburg ni. Jujur aku
kata aku tak berapa nak happy. Aku tak tahu lama sama ada apa yang aku
rasa ni betul atau tak atau pun semua ni hanyalah mainan syaitan
terhadap diri aku yang low self-esteem ni.

Aku tak gembira sebab aku tak ada kerja. Dari pukul 7.30 pagi aku
masuk kerja sampai la pukul 5.10 petang aku habis kerja selama nak
dekat sebulan lebih ni aku asyik duduk depan PC je. Mata aku jadi
extra kering. Tak elok sungguh untuk newbie contact lens macam aku ni.
Muka aku nampak macam orang mengantuk sepanjang hari padahal mata aku
letih sebenarnya. Sejak masuk kerja bulan September hari tu, aku dah
tekad nak buang perangai malu tak bertempat aku ni. Alhamdulillah, aku
berjaya. Dengan muka tak malu ni juga la aku pergi sorong pipi tembam
aku ni tanya orang kat makmal ada tak kerja yang aku boleh tolong.
Jawapan yang aku dapat tetap sama – tak ada. Dengan rasa hampa, aku
balik ke meja aku, menghadap PC tak sudah. Yang membuatkan aku lagi
sedih adalah bila mana aku tengok orang2 kat makmal ni tiap2 hari
datang kat member intern aku yang lagi satu ni untuk minta dia buat
kerja something. Bila aku tanya, jawabnya tak ada kerja tapi tiap2
hari partner aku sarung lab coat dia buat kerja.

Kadang2 aku ada dapat semacam vibe yang diorang ni tak suka or
annoying dengan aku. Bila aku masuk kat dalam bilik yang diorang
tengah rancak berborak je, perbualan tu mesti terhenti, jadi senyap
sunyi. Yelah, saya ni foreigner, mana la hebat cakap jerman. Sebab tu
la susah nak join conversation. So bila aku diberi tugas baru, aku
akan tanya banyak kali sampai la aku faham betul2 apa yang aku kena
buat. Bagi aku kerja kat makmal ni kena teliti lagi2 bila kena buat
something dengan bahan kimia berbahaya ni. Aku student yang tak banyak
pengalaman tambah pulak foreigner yang reti cakap Bahasa jerman yang
cincai2 je, memang soalan aku A to Z la jawabnya. Sekarang ni kalau
aku ada soalannya nak tanya je mesti aku fikir dua kali. Tapi sebab
nak belajar aku gigihkan diri juga la pergi tanya. Diorang ni pulak
bila nampak muka aku kat depan pintu mesti kata “Ye Nadhirah. Soalan
apa pula kali ni...” Ada la gak terasa sikit tapi aku buat2 tak tahu
je dan menggunakan advantages aku sebagai seorang foreigner di bumi
Jerman dia untuk pura-pura tak faham apa yang dioranng tengah
sembangkan.

Tolong la Nad! Bertahan sampai bulan Februari then aku boleh sagt
Tschüss dengan Ravensburg dan balik ke Nürnberg.

Sunday, 19 October 2014

Pasta Salad Lemak Berkrim



Bila bercakap pasal salad, as a Malaysia, apa yang aku bayang hanyalah sejenis sayur salad yang orang selalu makan dengan nasi ayam. Orang sini pandang pelik tengok aku makan macam tu je dengan nasi. Walaupun sayur-sayuran bukan la my thing, tapi aku tengok orang sini makan salad macam sedap gila. Lepas tu ada macam2 jenis salad plak tu. Dan memandangkan lately ni Pinterest is my new Google, so aku pun cari la pasal salad. Apa yang aku jumpa, ada macam2 salad sebenarnya wujud kat dunia ni.. Contohnya vegetable salad, fruit salad dan yang paling aku rasa nampak menyelerakan adalah pasta salad. Boleh tengok contoh paling mudah nak buat pasta salad kat sini.

Pasta salad seperti yang nama tu katakan adalah salad bersama pasta yang dimakan sejuk. Selalunya pasta salad ni orang tak guna saur-sayuran berdaun macam Vegetable atau Green salad. Pasta salad selalunya menggunakan sayur tak berdaun macam tomato, brokoli, cendawan dan jagung. Pasta yang digunakan pula selalunya pasta jenis Fusilli, Penne atau Macaroni. Tapi untuk versi yang aku cuba buat ni, aku guna kebanyakannya sayur berdaun. Resepi ni aku combine daripada bermacam2 resepi yang aku jumpa kat Pinterest.

Creamy Pasta Salad (Served Cold)

pasta salad lemak berkrim


Bahan :

  • Pasta Fusilli/Penne/Macaroni
  • Shredded Kobis
  • Shredded Carrot
  • Iceberg Salad
  • Bawang besar dihiris nipis
  • Salad dressing pilihan
  • Yogurt
  • Olive oil
  • Salami ayam dipotong segi empat
  • Keju pilihan (optional untuk jadi lagi berkrim)
  • Crouton (Tak payah beli. buat sendiri)
*Seriously, pakai la apa saja sayur kegemaran.

pasta salad lemak berkrim

Cara-Cara
  1. Rebus pasta mengikut panduan pada bungkusan
  2. Sambil tu, potong sayur-sayuran dan salami.
  3. Combine semua bahan dan gaul sebati.
  4. Tuang salad dressing, sedikit olive oil dan yogurt
  5. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
  6. Sejukkan dalam Peti ais selama 30 minit sebelum dihidang
Sebenarnya aku tiba-tiba teringat ada makan pasta salad ni dalam penerbangan Egyptair dr Frankfurt ke KLIA. Entah kenapa tiba-tiba je teringin nak makan. Homesick la tu dok ingat makanan dalam flight je. Buat salad ni kalau ikutkan tak ada resepi sebenarnya. Semuanya terpulang kepada tekak lidah sendiri nak guna bahan2 apa. If tak suka sayur guna la buah. Camtu. Rojak buah pun salad apa. Malaysian style gitu.

Nanti dah cuba resepi ni beritahu la ye. 

Friday, 17 October 2014

Macam Mana Nak Sebut Contact Lens Dalam Bahasa Melayu?

Minggu lepas specs aku patah. Ada la dalam seminggu juga aku pakai spec berselotep. Lebih memburukkan keadaan spec aku tu dah longgar. Memang dah sampai masa agaknya. Lama juga la aku dah pakai spec tu, adalah dalam 3 tahun. Parah jadi orang tak reti jaga barang ni. Banyak faktor penyebab spec tu ada tanda2 nak patah. Salah Satu penyebabnya adalah aku pakai spec kadang2 kat luar tudung and shawl/pashmina. Pastu kadang2 aku bantai tidur dengan spec melentok dalam bas dan train.



Nak jadi cerita, aku punya la sayang spec tu. Jadi Jumaat tu lepas habis kerja aku pergi la redah sediap kedai, nak tanya sama ada boleh repair ke tak. 2 kedai kata tak boleh repair, lagi 2 kedai kata boleh repair tapi ambil masa seminggu. Lagi tak boleh blah, untuk damage sekecil tu, aku kena bayar €47 untuk kos baiki spec. Dah give up camtu, aku tekad untuk tahan lagi seminggu then try tanya kedai favourite den kat Nürnberg tu. Gigih giler!. Tapi penantian aku tak berakhir dengan kekecewaan. Kedai tu baiki spec aku dalam masa 3 hari dengan bayaran €9 sahaja. Tapi dalam kegembiraan aku tengok spec tu dah baik balik, dia turut nasihatkan aku untuk buat spec baru sebab spec tu dah tak ketat dekat muka aku.

Lepas 3 hari fikir dalam2, aku buat keputusan nak cuba contact lens. Banyak faktor sebenarnya. Pertama, amik gambar pakai DSLR dengan memakai kaca mata adalah sangat tak feeling. Kedua, aku jenis yang suka pakai spec kat luar pashmina, so boleh agak la yang spec tu nanti akan longgar juga. Jujur aku ingat nak beli contact lens tu semudah tahu power spec kemudian beli dan pakai. Rupa-rupanya tak juga. Setiap kedai Optik yang aku tanya suruh aku buat appointment. Menyedari yang aku tak boleh nak elak appointment tu, aku pilih je la kedai optik secara rambang dan buat appointment untuk cuba contact lens.

Jadi, Jumaat lepas aku ke kedai optik tu untuk appointment contact lens. Diorang check power untuk both mata and spec aku. Malangnya tahap kerosakan mata aku dah makin teruk. Lepas selesai check power untuk contact lens tu, mata aku diperiksa lagi dengan dua mesin yang aku pun tak taw apa namanya. Yang aku ingat satu mesin tu untuk check 3D-View bagi permukaan biji mata aku. Katanya, permukaan mata aku rata dan aku tak ada apa2 masalah yang menghalang aku daripada mencuba contact lens. Lepas tu, dia ajar aku hands-on macam mana nak pakai dan buka contact lens, juga cara nak jaga dan bersihkan contact lens tu. Bagus gila service! Akhir sekali, dia bagi aku sepasang contact lens yang aku cuba masa latihan tadi dan sebotol cecair untuk aku berlatih pakai contact lens selama seminggu. Aku tanya dia, “kena bayar ke?” dia kata “Belum lagi. Nanti datang lagi sekali dengan contact lens di mata untuk pemeriksaan selanjutnya. Untuk tentukan contact lens jenis apa yang awak kena pakai”

So sekarang ni dah genap seminggu aku dengan contact lens latihan ni. Payah bebenar nak masukkan contact lens, lagi payah nak keluarkan. Habis merah mata aku. Hari pertama aku pakai selama 2 jam, then hari seterusnya selama 4 jam, kemudian, 6 jam dan akhirnya hingga sepanjang hari aku kat luar rumah. Aku tak dapat nafikan memang seminggu ni aku conscious gila dengan mata aku. Tak pernah aku kelip mata sebanyak ni. Pastu aku dok sentuh2 mata aku. Kadang2 tu aku rasa macam contact lens ni nak tercabut padahal tak ada pun.Hahaha. Dan paling tak best adalah bila mata aku kering sebab duduk depan PC. Tak selesa sangat! Memang kena beli eye mosturizer untuk pemakai contact lens la jawabnya. Dan dengan semangatnya aku beli semacam getah untuk memudahkan proses nak keluarkan contact lens tu.


So, InsyaAllah aku akan cerita pasal appointment aku yang seterusnya nanti.

Sunday, 14 September 2014

Internship

Macam yg aku dah mention sebelum ni, aku sekarang tengah buat internship kat Ravensburg, Baden-Wüttemberg. Syarikat yang aku pilih adalah syarikat farmasi yang memang berasal dari bandar Ravensburg ni sendiri. Nama syarikat ni adalah Vetter. Syarikat ni juga ada cawangan yang beroperasi di Chicago, US.

Memandangkan aku belajar applied chemistry, ak sebenarnya sangat happy bila dapat tempat untuk praktikal kat sini. Sebabnya. Jawatan intern yang aku mohon sangat la berkait rapat dengan bidang yang aku sangat suka iaitu Analytical Chemistry. Hampir setiap hari diorang bekerja dalam makmal chemistry untuk melakukan analisis sample dari kilang, atau juga dikenali dengan nama Quality Control. Lepas tu, makmal ni memang menggunakan semua mesin yang aku belajar kat TH Nürnberg setiap hari i.e UV/VIS Spektrometer, HPLC, Osmometer, Electrode untuk pH & Conductivity dll.

Alhamdulillah juga sebab apa yang aku belajar dan buat kat sini setiap hari sangat2 la membantu aku untuk faham subjek yang aku nak kena repeat hujung semester ni. Kiranya aku memang kerja sambil menyelam minum air la, sambil aku study untuk exam, aku study juga untuk kerja2 praktikal aku. Kiranya walaupun aku kena belajar sendiri untuk exam, aku ada banyak cikgu kat tempat kerja yang sanggup nak tolong aku. Aku ada la niat kat diri aku ni untuk berubah supaya jangan malu tak bertempat dengan orang2 Jerman ni. Dan memang aku nak sedut habis ilmu2 yang aku boleh dapat kat makmal ni.

Syukur waktu kerja dekat office ni adalah flexible maksudnya pekerja boleh je nak datang dan balik kerja ikut suka hati tapi masih lagi memenuhi kouta bekerja 40 jam seminggu. Ada je antara diorang ni yang datang kerja pukul 6 pagi (tak solat subuh, boleh la nak datang awal), juga pukul 9 pagi. Pastu diorang balik pukul 3 petang. Malah ada je yang tak datang kerja hari jumaat sebab kouta 40 jam diorang dah cukup. Cuma kekurangannya adalah sepanjang tempoh kerja sehari 8 jam ni, hanya rehat selama 45 minit je diberi. Aku rasa kerja kat Malaysia ada lagi banyak waktu rehat which salah satu sebabnya nak bagi laluan orang solat zuhur. Alang2 dah waktu kerja flexible ni, aku memang plan la bila aku nak datang and balik kerja. Kerja dengan flexible time ni juga boleh tolong aku adjust waktu solat zuhur aku. Diorang ni pelik je bila tengok aku hilang selama 10 minit setiap tengah hari. Bila aku explain aku pergi solat baru la diorang tahu. Aku ingatkan masa hari first kerja dulu susah nak cari tempat solat. Tapi alhamdulillah ad satu bilik pantry yang bersih dan cukup luas untuk aku solat. Panty ni orang jarang masuk bila tengah hari, so sangat la membantu aku untuk solat.

Ada juga hari tu bila aku aku baca standard operating procedure diorang yang mengatakan ada satu production area yang tak boleh masuk dengan memakai tudung. Aku tahu je program internship aku ni akan bawa kitorang melawat kawasan2 kilang tu dan aku sangat la berharap aku tak payah masuk area tu. Dan bila la situasi tu ada nanti, aku dah decide untuk tak masuk. Aku tak nak tanggal tudung dan aku dah bersedia nak terima segala macam kata2 dari diirang ni nanti. Walaupun aku selalu je bayang worst case senario kat otak aku ni, aku sangat berharap situasi tu takkan berlaku.

Doakan aku dapat habiskan internship ni dengan jayanya. Amiiinn...

Saturday, 13 September 2014

Kepoh : Khabar Musim Luruh

Ok. Tajuk tu over.

Yo! Terbiar dah blog aku ni. Hahaha, padahal bukan ada pembaca pun. Anyhow, hari tu bila balik Malaysia selama 2 minggu untuk beraya, aku memang berusaha untuk tak online dan sentiasa enjoy masa2 berkualiti dengan family. Plus kampung aku takde internet dan aku tak ada data plan macam orang lain so memang banyak berinteraksi dengan keluarga la. Aku senyum bangga je bila pak uda aku tengok sepupu2 lain dan kata "Semua raya dengan telefon je la sekarang" sebab aku tak ada internet dekat telefon. Walaupun balik 2 minggu je, aku gembira dan puas sebab objektif nak balik raya tu tercapai.

Sekarang aku dah berada di Jerman balik. Tapi bukan di Nürnberg, Bayern. Sekarang aku tengah praktikal dekat Ravensburg, Baden-Wüttemberg. Jauh oi dari Nürnberg, naik train 2 jam dah sampai Swiss. Aku sekarang tengah praktikal dalam bidang Quality Control dan Chemical Analytic. So far memang aku happy sebab aku memang minat bidang ni dan kerja2 dalam lab. Cuma tu lah, masalah aku adalah aku tak confidence sangat dengan diri sendiri, selalu tak sure itu ini. Memang aku perlu extra latihan dan usaha dari orang lain. InsyaAllah aku akan cerita pasal praktikal tu nanti sebab sangat menarik. Lain dari Malaysia!

Kehidupan kat Nürnberg dan Ravensburg memang berbeza. Nürnberg tu bandar dan Ravensburg-Weingarten ni boleh masuk kategori pekan dan kampung. Kat sini, public transport hanyalah bas semata-mata. So tak dapat la nak merasa U-Bahn, S-Bahn dan Tram macam kat Nürnberg. Ada hikmahnya. Sebab kat sini perjalanan dari rumah ke tempat kerja aku memakan masa 1 jam, aku dapat teruskan ODOJ aku dengan jayanya dalam bas. Kiranya masa pergi kerja aku buat separuh juzu' dan lagi separuh masa dalam perjalanan balik. Kedai Asia dan kedai daging halal pun tak bersepah macam Nürnberg. Buat masa aku baru jumpa satu je. Tapi okay la daripada tak ada. Kalau tak memang aku nak kena topup serai dan cili padi tiap2 bulan dari Nürnberg atau bandar terdekat la jawabnya.

Kalau nak ikutkan aku memang happy hidup kat sini. Kenapa? Orang kat sini baik2 belaka! Kalau naik bas tu, diorang akan ucap selamat pagi/hello kat orang2 dalam bas tu. Tak pernah lagi la aku duduk dalam bas tapi tak borak2. Memang confirm orang sebelah akan ajak berbual. Kalau Kat sini, pemandu bas kadang-kadang siap tunggu orang yang berlari kejar bas walaupun dia sebenarnya dah terlambat. Kat sini aku perasan ramai sangat student india. Boleh jadi dalam setiap bas aku naik tu, akan ada paling kurang 2 orang.

Aku ada la sedikit harapan nak baiki bahasa Jerman aku yang berterabur ni sepanjang hidup kat Ravensburg. Yela, dah pergi kerja memang jumpa orang Jerman je, pergi kedai pun. Malah roomate aku sekarang pun orang Jerman! Memang berbahasa Jerman 24/7! Tapi ada sedikit rasa hampa sebab orang sini berdialek schwäbisch (swabia). Memang lain nak mampus dari standard Jerman. Even orang2 kat tempat kerja pun cakap macam ni dengan aku "Dengan Nadhirah saya kena ada extra effort sikit nak berkomunikasi sebab kena cakap standard Jerman". Tapi daripada apa yang aku perasan, dialek ni sangat lembut. Ada bunyi macam french sikit juga. Kalau dialek bayerisch, diorang tak marah pun bunyi macam marah. Hahahaha. Seronok bila dengar diorang berborak guna dialek swabia. Dan bila dah 24/7 ni macam2 la aku korek pasal culture diorang. Aku tanya habis kat roomate aku pasal beer diorang, pasal party2, pasal politic dan lain2 lagi. Memang korek habis la. Contoh paling menarik, diorang dah start minum alkohol pada usia yang boleh kata awal juga la. Start dari umur 14, diorang hanya boleh minum apa yang parent bagi je. Start umur 16 diorang dah boleh beli beer. Dan bila umur 18 (ke 17?) diorang dah boleh beli semua jenis alkohol yang ada kat kedai.

Ok. Dah sampai Nürnberg. Aku menulis ni dalam train. Nanti aku cerita pasal praktikal pulak

Thursday, 10 July 2014

Ceritera 7 Julai 2014

"Jom makan tengah hari. Aku dah lapar." Ajak Thiam

"Ha'ah. Aku pun dah lapar" Sambut Daniela

"Guten Apetit. Aku puasa hari ni"

"Argh, Aku lupa!" Thiam menepuk dahinya. Daniela masih keliru. Kedua-duanya kembali duduk.

"Puasa macam mana? Tak boleh makan?"

"Ja, tak boleh makan dan minum dari terbit hingga terbenam matahari"

"Ha? Sekarangkan Sommer. Kau tak lapar dan dahaga?"

"Lama ke nak kena puasa?"

"Dari terbit hingga terbenam matahari, lebih kurang 18 Jam"

Mereka ternganga. Terdiam. Raut wajah mereka jelas menunjukkan betapa mereka rasakan mustahilnya perbuatan aku tu. Aku perlu betulkan persepsi mereka.

"Tapi tak payah. Aku dah dilatih dari umur 7 tahun. Puasa sedikit demi sedikit sampai aku mampu untuk puasa sepenuh waktu. Contohnya masa aku kecil aku berpuasa separuh hari sahaja." Mereka kelihatan lega.

"Jadi, bila kau berbuka, kau boleh makan sepuas-puasnya, boleh makan apa sahaja?"

"Ha'ah, dari 9.30 pm sampai pukul 3.00 am."

"Cool! Aku tak mampu buat sebegitu" kata Daniela

"Tapi Nad puasa hanya setahun sekali selama sebulan sahaja." sampuk Thiam. Dia sudah biasa lihat aku dan Afiqah, jadi pengetahuannya tentang Islam sedikit luas daripada Daniela.

"Betul. Dan puasa juga hanya wajib keatas yang mampu dan sihat."


*****


"Kamu makan la. Sementara itu saya solat. Nanti kita jumpa balik disini" Aku bangun dari kerusi. Mereka masih duduk. Mata Daniela tepat memandang aku.

"Achso, kau dan Afiqah selalu hilang bila tiba waktu rehat tengah hari. Baru aku tahu apa yang kau lakukan. Kalau di FH, dimana kau bersolat?"

" Ada ruang kecil yang kosong di bangunan Wassertorstraße."

"Payah tak sembahyang? Berapa kali kau perlu sembahyang dalam sehari? Apa yang kau perlu buat semasa sembahyang? Eh, Maaf. Banyak pula soalan aku."

"Oh tak apa. Aku suka orang bertanya sebanyak itu tentang agamaku. Boleh aku ubah persepsi orang terhadap Islam."

"Wah. Boleh la aku bertanya lagi. banyak soalan yang aku sebenarnya!" Kami semua ketawa.

Aku jawab satu persatu soalan Daniela tentang solat. Dia merasakan solat 5 kali sehari banyak. Berkali2 perkataan "cool" keluar dari mulutnya bila aku terangkan mengenai solat subuh, bila aku katakan yang aku perlu baca apa yang ada dalam Al-Qur'an semasa solat. Aku malu. Subuhku masih belum on-time, bacaan surahku masih lagi berpusing di antara surah-surah yang sama, surah yang pendek-pendek.

"Tadi kau katakan waktu untuk sembahyang tengah hari adalah 1.25 pm. Sekarang sudah 2.30 pm. kau dah terlepas?"

"1.25 pm itu waktu permulaan untuk solat di watu tengah hari. Aku masih ada masa sehingga sebelum bermulanya waktu solat selepas ni. Namun adalah sangat digalakkan untuk solat di awal waktu, untuk elakkan aku terlupa dan terleka."

"Betul. Bila bertangguh, selalunya rasa malas datang sekali" Thiam membalas


*****


"Nad, aku lihat di TV orang Islam memakai dress hitam labuh dan menutupi separuh muka mereka. Kenapa aku lihat tak pernah sekali kau berpakaian begitu?" Soalan Daniela merubah suasana diam di antara kami yang dari tadi khusyuk menghabiskan soalan alte klausur.

Aku senyum. Ni mesti tengok TV, liputan media di negara-negara arab yang hanya menayangkan perempuan bertutup litup dengan Abaya hitam, Niqab dan Burqa.

"Menurut Islam, aku perlu menutup seluruh anggota tubuhku kecuali muka dan tapak tangan. Jadi apa yang aku pakai sekarang ni sudah cukup. Menutup muka seperti itu pada aku satu pilihan."

"Adakah kau perlu menutupi seluruh anggota badan semasa sembahyang?" Tanya Daniela lagi.

"Jika pakaian aku bersih, aku boleh sahaja bersolat dengan pakaian aku ini, tanpa sebarang pakaian tambahan"

"Jika di rumah kau pakai hijab ni?"

"Tidak. Aku hanya perlu menutup tubuhku bila ada lelaki yang bukan ahli keluarga aku. Jika aku keluar dari rumah, aku berhijab. Dan jika ada tetamu lelaki, aku berhijab bila di rumah"

"Aku lihat ada perempuan2 muslim yang tidak berstokin. Bolehkah? Sebab aku lihat kau berstokin."

"Kaki termasuk antara anggota badan yang aku perlu tutup, jadi berstokin adalah perlu bila aku pakai, sandal, high heels. Jika kasut itu sudah cukup untuk menutupi seperti sneakers atau kasut sukan, tanpa stokin pun tak apa. Aku juga masih cuba untuk berstokin. Pernah sahaja aku bersandal tanpa stokin. Argh, Ich bin eine schlechte Muslime"

"Eh, tidak. Kita manusia tak pernah perfekt. Jadi kita boleh ubah sedikit demi sedikit." sampuk Thiam. Daniela mengangguk setuju.

"Thiam, apa agama kau?" soal Daniela

"Aku beragama Christian"

"Und du?" soal aku balik pada Daniela

"Aku penganut agama Christian Orthodoks Rusia. Jadi aku perlu sentiasa pakai ini di mana-mana sahaja sepanjang masa" Daniela mengeluarkan salib yang tersorok di sebalik leher bajunya. Katanya salib itu adalah pemberian yang harus dipakai sejak pembaptisannya.

"Ah. Aku tahu itu. Seingat aku, Christian Orthodoks Rusia juga ada pemakaian seperti hijab dalam Islam" Daniela mengangguk.

"Jadi kita perlu tamatkan Study Group kita ni. Supaya Nad boleh sembahyang lebih selesa di rumah" usul Thiam. Daniela mengangguk setuju.

"Oh. Danke Sehr!" Aku terharu.









Guten Apetit = Selamat menjamu selera
Ja = Ya (Yes)
Sommer = Musim Panas
alte klausur = soalan peperiksaan yang lepas
"Ich bin eine schlechte Muslime" = I'm a bad muslim
Perfekt = Sempurna
"Und du?" =  Kau pula?
Danke Sehr = Terima Kasih banyak-banyak

Thursday, 3 July 2014

Spaghetti Carbonara Salmone ala Vapiano

Restoren Vapiano adalah antara restoran yang aku cukup suka pergi lebih2 lagi kalau time tu tengah mengidam nak makan pasta. Tapi sayangnya restoran ni tak halal, jadi aku hanya boleh makan menu seafood atau sayur-sayuran. Vapiano adalah satu restoran yang terkenal dengan pasta & pizza, serta konsep kedai yang menarik. Kat sini, pelanggan akan diberi kad sebagai medium untuk order makanan dan minuman, kemudian chef tu akan masak depan mata pelanggan. Dan sekiranya aku teringin nak makan pizza, lepas order tu, dia akan bagi aku satu alat seperti buzzer yang mana alat tu akan beritahu aku yang pizza aku dah pun siap. Tu memang idea yang terbaek sebab tak payah beratur panjang2. Lepas tu, dekat setiap meja makan ada beraneka jenis herba hidup yang boleh dipetik terus dari pasu dan minyak untuk tambah atas makanan macam parsley, mint dan minyak cili.

Aku rasa macam dah cerita pasal Vapiano ni dulu.
Ok. Cukup2 la tu promote Vapiano.

Dulu aku ada bagi satu resepi pasta menu dari Vapiano iaitu Scampi e Spinachi. Memandangkan dah masuk musim panas, kali ni diorang ada perkenalkan menu baru iaitu Carbonara Salmone. Lepas pemerhatian teliti aku masa order menu ni hari tu, aku nak kongsi resepi Spaghetti Carbonara Salmone ni dengan korang.

Spaghetti Carbonara Salmone (1 Serving)



Bahan2
Spaghetti (Rebus sampai masak)
Ikan Salmon (potong bentuk kiub/hiris)
1/4 [satu perempat] Bawang besar (didadu halus)
2 biji Cili padi (potong kecil)
Cooking Cream (aku guna whipping cream dalam kotak)
1 kuning telur
Garam & Lada hitam
Parsley kering & grated parmesan cheese (Garnish)

Cara2
1. Panaskan 3 sudu makan minyak masak. Kemudian masukkan potongan ikan salmon.
2. Selepas 2 minit, masukkan bawang besar dan cili padi. Masak sampai wangi.
3. Selepas tu tambah schlagsahne. Kuantiti ikut rasa lemak berkrim yang diingini. (Aku suka bubuh separuh kotak kecil schlagsahne tu.)
4. Selepas 1 minit, masukkan kuning telur dan kacau sebati. Perasakan jika perlu.
5. Kemudian masukkan pasta dan gaul sebati.
6. Tutup api dan tabur daun parsley kering. Gaul dan hidang dalam pinggan.
7. Akhir sekali, tabur grated parmesan cheese atas pasta sebelum makan untuk rasa nikmat makan yang maxima.


Resepi ni sangat senang, mengenyangkan dan sesuai untuk orang malas macam aku ni. Kalau semua bahan2 dah disiapkan awal2, Carbonara Salmone ni hanya perlukan 5-10 minit je untuk masak. Dan resepi ni ak sesuaikan ikut tekak dan lidah orang Malaysia yang suka makan pedas dengan tambah cili padi. Kalau makan kat restoran, aku confirm bubuh minyak cili tu banyak2. Lagi-lagi dekat Jerman ni, masak sendiri memang lebih jimat dr beli. Kalau dine-in dekat Vapiano, menu ni berharga €9.95. Dengan harga yang sama, kalau masak sendiri, bahan2 tu boleh buat 4x Carbonara Salmone ni. Jimat oi!!!


Jangan lupa inform aku kalau korang cuba resepi ni!



Schlagsahne = whipped cream

Tuesday, 1 July 2014

Rant : Why Traffic Jam is abnormal in the City?


Yesterday was the first time of my whole life in Germany to see a traffic jam here in Nürnberg. So rare that I want to take a picture of it! I always wonder why there almost no traffic jam here despite there are multiple Tram lines using the street too daily. The road isn't that broad as in my home country Malaysia, plus with big and long tram using it together with the cars. Despite the odds, the amount of traffic jam are almost near zero.

The traffic jam wasn't happened coincidentally. It was the result of the strike from people working with the public transportation company. The protest is because of the low payment they received which is not worth or even suitable with the working hours. They have been at it for 3 days, protesting to get an increase in payment. Although having a strike yesterday was definitely an inconvenience. Why? Because of the match between Germany and USA.

Now I know why there are n traffic jam although there are tram on the road. The reason lies on the tram itself. It shows that how importance the public transportation here and how almost all people use it on daily basis.




p/s : I hope in Malaysia, instead of building more highways and road to overcome the traffic jam, the build and provide more on public transports.

Breaking Fast at Turkish Mosque

Last Saturday was my first time breaking fast and did the Taraweeh at a mosque in Germany. We were invited by a Turkish old women that we called Oma (although I think her name is Lisa) to the local Turkish mosque. This is definitely a new experience for me. The mosque itself was like a Turkish cultural center. We got to experience a different kind of Turkish food (other than Döner/Dürüm). There are two different choice of food - Either eat for free inside the mosque or go to the food bazaar and pay for a mere €7 for an All-you-can-eat buffet.

This time we went for a free breaking fast inside the mosque. According to the stories of our friends, Turkish is known to serve their guest with A LOT of food. We had some worries if the food will be served in a huge serving. Luckily the food given to us was in decent. And the best part eat, we are neither full nor hungry which means it is quite a comfort to perform Maghrib prayer after eating.





After Maghrib, we then went for a light snacks and tea prepared earlier by Oma and her family. I must say, her cheese-filled is delicious. The atmosphere here reminded me of Bazaar Ramadan in Malaysia. There are many stalls that sell foods, Islamic books, clothes and halal meat. Here we met the playful turkish ice-cream seller. Their ice-cream or Dondurma have a sticky and elastic texture unlike the usual ice-cream sell here in Germany. The vendors tease my friend by serving the ice cream cone on a stick, and then taking away the ice-cream with the stick and rotating it around, before finally giving it to her. And with me holding the camera, he was quite excited.





Then we went back to the mosque for Isha' and Taraweeh prayer. It was definitely a whole new experience. During the prayer, the Imam recites the surahs really fast. I'm having such a hard time finishing my Al-Fatihah and other surahs. And to my surprise they pray 20 rak'ah Taraweeh as 4 rak'ah in 1 salam, and Witr Prayer as the whole 3 rak'ah. I'm going to make sure I'm prepared the next time I come to the mosque again. Before we went home, Oma gave us a lot of other food such breads and rice stuffed inside capsicum. But I must say, their hospitality towards the guests is definitely overwhelming!

Have you ever experience different Ramadan?

Sunday, 29 June 2014

Rant : Ramadan Kareem. Allahu Akram!

Right now I'm waiting for another 2 hours to break my fasting. Ramadan have start here in Germany and Alhamdulillah, it wasn't as long as when I was here on 2012. This year, we will be fasting for 18 hours. This marks the third time for me fasting in Germany. First of Ramadan in usually the time I suddenly remember the memories of fasting in my home country Malaysia. Although Ramadan in Malaysia is definitely festive but I enjoys my Ramadan here.

In Malaysia, you know Ramadan in here when every shop promotes a Eid crazy sale. We could here the sound of Taraweeh Prayer in very Mosque. A normal and empty road are now turn into overwhelming food bazaar. But here in Germany, none of that happens. It's boring. Unless someone take an opportunity to break his/her fast in Mosque, then it's festive. Nothing changes when you step outside the house. Except the fact that you are fasting and there are not. That's why I said it's boring. But to me the boredom itself is something to be celebrated and enjoyed. Why, because it is up to is to enliven the month of Ramadan. It is up to us too to make this month different and special than any other month. I'm not talking about starting my own food bazaar. No. What I mean it is up to us to fill this blessed and holy month with multiple ibadah.

I once thought myself unlucky to fast away from family, away from Malaysia. Now I realized that I'm in a very lucky situation. Without all those bazaar and sale, I can concentrate myself solely on my Ibadah. I won't be distract with every delicious food. Now I realized that cultural thingy during Ramadan distracts me from the true purpose of Ramadan. I bet when I mention Ramadan randomly, the thing that come across our mind is Bazaar Ramadan (food bazaar) or What to wear on Eid. I admit it, I'm guilty of doing that too. Perhaps that's why Allah put me here, to rethink and reset my mind about Ramadan.

No. I never said all of those cultural celebrations are bad. It just how we were created by Allah - each with our different culture and races. But our job is to not put culture first other than our faith in Islam. I never said going to Bazaar Ramadan is bad. It is okay if we don't spend our time so much there and then ended up spending too much money on a food that we couldn't eat. If we do that, we are guilty of wasting time and money. We could use those extra time for extra Ibadah and those extra money for donation.

I plan on improving myself on Ramadan. I'm not going to let this Ramadan wasted like the past Ramadan I've gone through. It is indeed a huge waste and lost when one gone through Ramadan without any better changes. With the Greatness of Allah, he chain every Devil to hell, he open every door of Heaven. So now we are free to improve ourselves for the better without any disturbance from the devil.

I've read in Facebook "Ramadan is month full of Multiplication". That is so true. The rewards for every ibadah is multiplied. But remember, when we do nothing good, then that is a zero for us. And when zero is multiplied by any number, it will be zero.

Wallahhu a’lam

Tuesday, 17 June 2014

Solemnization of Afiq and Maria



I guess a lucky 5% of Malaysian got married to a German. And my senior Afiq are now included in the statistic too! Last Saturday was the Nikah's Ceremony of Afiq and my dear friend Maria Ziyan, a German revert to Islam. What made it really special was the ceremony was held here in Germany. Despite every problem, we managed to pull a real Malay/German Style of  Islamic Wedding! The wedding was accompanied with traditional malay wedding song, a typical wedding dishes in Malaysia such as Nasi Minyak, Dalca Sayur, Ayam Masak Merah etc and a Mini Pelamin!


I have taken the role of a photographer! This was my first real job on photography and I really refuse to take any payment knowing that I'm not a professional photographer. Somehow Afiq and Maria insisted on paying my service. At the end, they both agreed to pay me after they see the results and they must pay me according to what they think worth the money they spent with the quality of the photo. But I must say that I'm really satisfied with my work on Outdoor photo shoots. Then, I must improved more on capturing moment during the ceremony. I need to explore more on various angle, work faster and more efficient, and also learn to adapt with various situation and light sources.

We went to Maria's hotel room for Berinai which is Henna Painting. One of my senior did the plant and leaves motives painting on her hands beautifully!



I arrived early that Saturday to capture the image of the event house, helping them with a few preparation and also photographing Maria during her preparation. I was really happy to see that we managed to make a small Nikah's Dais (Mini Pelamin)
The Venue : Tagung and Eventhouse Erlangen

The Ceremony begins with the called for Prayer which Adhan for Zuhr. Then the men prayed together with the Imam. I really like this idea since people tend to ignore prayer because they are busy during a wedding ceremony. As Mufti Menk once mention "Wedding is a religious celebration. One should do it without ignoring important religious rule such as prayer, aurah etc" To view it from another angle, this was also an act of Da'wah, to show the non-muslim guests the beauty of Islam.

Zuhr Prayer

After Zuhr Prayer, the Nikah's ceremony beginned. It was really different from what I have seen in Malaysia. Here the Nikah was done by asking the consent of both bride and groom over marriage, where they just have to answer yes or no without any long answer usually used in Malaysia. No shake between the Imam and Groom was involved too. It was easier than getting married in Malaysia!

Filling in the Heiratsurkunde (Marriage Form)

After exchange of ring

Mahar : €10 in Cash & Ring with white diamond and blue sapphire

In the middle of the reception, we sneaked out for awhile to do the outdoor photo shoots. We did it at a small field near the Eventhouse with a river nearby. I bet the photo will be more wonderful if we did it at small river in Eichstätt.







I'm ending this Photo blog post with a silly photos of us, the so-called bridesmaids donning various style of matching pink scarf with Maria.

Look at the Bride!

What's that?

Acting Cute Pose


Saturday, 7 June 2014

Movie Review : 99 Cahaya di Langit Eropa

Spoiler Alert!!!

Title : 99 Cahaya di Langit Eropa (99 Lights at the Sky of Europe)
Authors : Hanum Salsabiela Rais & Rangga Almahendra
Country : Indonesia

       

The Encounter
One of my senior in Germany told me about this film back during the middle of 2013. Honestly, I only want to watch the movie because the trailer looks interesting. I've search a few times for online upload of the movie but the result was disappointing. Alhamdulillah, when I suddenly decided to search for it last month, I immediately found it!

The Synopsis
This film, which an adaptation from a novel with the same title tells a story from 2 different perspective about Muslim and Islam living in Europe. One side of story tells about a man named Rangga which trying to adapt his believe and practice of Islam into a society which pretty much couldn't care less about religion. The other perspective tells a story of Hanum (wife of Rangga) learning new things about Islam in Europe.

My Review
The movie was far from I expected. I cried, I'm touched seeing how accurate the situation I'm having with here in Germany. Since the movie pretty much take place in Vienna, Austria I could understand German language. At first, I thought the movie is just like other cliche islamic movie I've watched. I was totally wrong. It is better! I like how the story is arranged which somehow contribute a little to the awesomeness of the movie.

The message of the movie went straight into my heart. I somehow ashamed of how my behavior for the past few years dealing with non-muslim. It was wrong of me to expect them to understand my situation but instead I, the ambassador of Islam should explain it and make them understand. If I were to summarize the whole movie in one sentence, I would say : The movie tells us how to be the best ambassador of Islam.

One of the reason I like the movie so so much is how they enhanced each of the character. 4 characters gave me an impression of "I know the same kind of people!" feeling. The characters are :

1. Rangga, an indonesian muslim trying to balance his study and life while at the same time adapting Islam to it
2. Khan, a muslim (closed friend of Rangga) who thinks He should throw aspect of life and just focus on Islam when the two of it conflict with each other
3. Stefan, a friend of Rangga who always make fun and questioning Islam
4. Fatma Pasha, a turkish muslimah who experience a few hardship as a Hijabi

From each of this character, I learnt a lot about Islam especially on how to deal with non-muslim and how to balance islam and our life since Allah forbide us to ignore any one of it and just focus on one aspect. Which means, Allah ask His believer to excel in both life and aspects of Islam while making Hereafter and His Blessing as our ultimate goal. Other important thing that I learnt is smile and kindness is the best way dealling with the hatred toward Islam and Islamophobia.

I also learn a lot about the history of Islam in Europe. I know that Islam contribute a lot to Europe especially during the Dark Ages of Europe. But I never knew the trace of Islam is still left in present time. Some of unexpected place even pop out during the movie relating the place with Islam which left me only to say "Oh, I see!" with full of amusement and awe. Although I already visited all the places mention in the movie, I somehow want visit it again but this time I bring with me my new knowledge and feeling.

My Conclusion
This is a must watch movie especially for any muslim living in non-muslim country. The movie help renew myself and I'm quite sure it will help you too.

Rating : ⭐⭐⭐⭐⭐





P/s : The movie has a sequel coming out on March 2014! It's 99 Cahaya di Langit Eropa 2.

Saturday, 31 May 2014

Khatm of Al-Qur'an

It has been a month since I started One Day, One Juz (ODOJ). Alhamdulillah, after a few ups and downs, I managed to finish reading the Al-Qur'an. Khatm is define as to finish reading/reciting the whole Al-Qur'an or book of hadith from the beginning until the end. In a Malay culture, the Khatm of Al-Qur'an is celebrated with a small(or sometimes big) ceremony. The person who has finish reading an Al-Qur'an will be the centre of attention. The main food will be Pulut Kuning which is a sticky rice cooked with coconut milk and turmeric powder. And as to celebrate myself for Khatm of Al-Qur'an, I cooked Rendang Ayam and Pulut Kuning and ate it together with my friends. I really missed eating Pulut!

I edited the picture wrongly! The Rendang appeared red when it should appear brown

Pulut Kuning ver. tanak


Bahan2
Beras pulut
Serbuk kunyit (If buat pulut untuk kuih tak perlu serbuk kunyit)
Santan
Air


Cara2
  1. Rendam beras pulut selama 1 ke 2 jam.
  2. Campur air dan santan ikut nisbah yang disukai. 
  3. Pastikan sukatan campuran santan tadi kurang sikit daripada jumlah sukatan air untuk tanak nasi. Guna sistem jari 
    sukatan air guna jari masak tanak nasi
  4. Didihkan campuran air santan dalam periuk dan masukkan serbuk kunyit ikut tahap kekuningan yabg dikehendaki.
  5. Bila air dah mendidih, buang air rendaman dan masukkan beras pulut.
  6. Tanak beras pulut macam tanak nasi - bila air dah kering, perlahankan api dan tutup periuk.
  7. Tutup api bila pulut dah masak.

- ada cara masak yang aku jumpa kat internet guna periuk nasi tapi mama aku kata kalau masak guna periuk nasi nanti dia tendang suis tu awal padahal pulut tak masak lagi. Aku tak berani la nak cuba. Alhamdulillah buat guna cara ni lawa je pulut dia -

Thursday, 29 May 2014

Kepoh : "B@b! Punya Cadbury"

Walaupun ada aku ada Facebook, kadar ketersampaian sesebuah berita dari Malaysia kepada aku adalah sangat slow. Sebagai contoh, semalam aku tak faham awat la rakyat marhaen Perak patriotik bebenor dok post gambar bendera perak. Hari ni baru aku tahu yang rupa-rupanya Sultan Perak mangkat. Innalillah.

Sebelum tu, penuh News Feed aku dengar kemarahan member terhadap Cadbury. Member aku kata ada DNA babi dalam 2 product coklat Cadbury. Aku pun terkejut! sebab coklat Cadbury tu macam coklat kegemaran Malaysia. Tapi aku lega juga sebab aku dah lama tak makan coklat kat Malaysia. Sejak tingkatan 5 lagi. Bajet matang. Aku start makan coklat balik pun dekat Jerman ni. Sebab nafsu yang tak tertahan melihat setiap pasaraya ada satu rak besar khas untuk coklat semata-mata. Kalau tengah ada Rabatt tu, coklat yang besar tu harga dia €1 je! Memang memborong bawak balik Malaysia la.

OK. Aku bukan nak cerita pasal coklat. Aku nak cerita pasal orang. Alhamdulillah buat masa ni, komen2 tak masuk akal tentang isu DNA Porcine dalam coklat Cadbury tak keluar dari mulut kawan2 aku. Yang sedihnya, komen2 sedemikian rupa keluar dari wakil2 NGO Islam yang dikatakan "mewakili suara penganut agama islam di Malaysia". Beberapa hari lepas aku tengok video kat YouTube yang seorang wakil NGO ni menyuruh Cadbury bayar kos cuci darah umat islam kat Malaysia! Ini over.

Wakil NGO ni bercakap kesan coklat yang tercemar dengan porcine ni daripada 2 aspek - Psikologi dan Fizikal. Dia quote perumpamaan famous " We are what we eat". Katanya, benda haram yang kita makan tu dah jadi darah daging kita. Secara tak langsung kita jadi malas solat, malas nak beribadah. paling tak boleh tahan, dia kata "Silap2 haribulan muka kita pun dah nampak sebiji macam khinzir". Dari segi fizikal, dia kata kalau boleh dia nak suruh Cadbury pergi research lab mana2 dan bayar kos tukar/cuci darah umat islam kat Malaysia. Kemudian seorang wakil NGO yang lain pula kata dia menangis kerana terberi anaknya makan coklat yang tercemar tersebut.

We are what we eat.
Pada pendapat aku, perumpamaan ni membawa dua maksud- aspek kesihatan dan rohani. Pada yang aku faham, kalu dari segi kesihatan fizikalnya, perumpamaan ni membawa maksud : Kalau makanan yang kita telan tu tak sihat, maka tak sihatlah badan. kalau dari segi rohaninya pula, Hadis ke-10 (daripada hadis 40) pun ada mention kalau kita makan makanan yang haram DENGAN SENGAJA, doa susah nak makbul. Tapi dalam isu chocolate cadbury ni kita tak tahu, kita tak sengaja. Aku tak setuju la bila dia kata kita dah termakan coklat yang ada babi, nanti kita jadi malas beribadah. Kalau dah memang sejak azali malas, tak payah nak salahkan babi. Kadang2 orang yang revert, yang dulu sememangnya makan pork lagi rajin nak bangun solat dari kita yang tak pernah nak sentuh pork ni. Kita tak payah beria nak menyalahkan khinzir atas sebab kekurangan kita

Mak Cik A : Kau tahu, anak aku dah malas nak bangkit subuh. Ni mesti sebab makan coklat Cadbury yang dapat kat kenduri hari tu.

Cuci/tukar Darah
Secara tetibe semua jadi kisah apa yang ada kat dalam darah daging kita yang termakan coklat cadbury ni. Kita sensitif sungguh bila dengar perkataan babi/khinzir/pork. Dan secara automatiknya, semua orang akan tahu yang benda alah tu haram. Dah tu, yang merokok tu, yang sara keluarga dengan makan duit rasuah tu, yang tak tutup aurat tu tak pernah pulak nak kisah. Yang tu pun patutnya semua orang tahu sememangnya haram. Patutnya secara automatik perkataan Haram yang keluar daripada mulut kita ni bila orang sebut Rokok/Rasuah/Tak tutup Aurat.
Islam tu mudah. Kita bukan sengaja dok pi telan porcine tu. Kita tak tahu. Yang dok rumitkan keadaan cakap pasal tukar/cuci darah la, kumur2 dengan air tanah la pasai pa? Aku tak tahu la berapa kali aku perlu tekankan yang Islam tu mudah. Kalau sungguh la ajaran islam kata macam tu, payah la orang nak revert to islam, nak kne cuci/tukar darah bagai. Dalam Al-Qur'an pun ada cakap berkenaan hal tak sengaja atau tak tahu ni :


Boikot Cadbury
Aku tak dapat nak nafikan yang agak susah untuk Cadbury berniaga di Malaysia selepas isu porcine dalam coklat ni. Orang islam sangat particular dengan makanan halal. Mungkin dua produk je yang tercemar, tapi bila kita dah was2 kat produk2 yang lain, memang kita tak makan dah. Dah syubhah. Tapi dalam korang sibuk nak boikot Cadbury ni kan, alang2 aku nak juga ajak korang boikot Starbucks, Nestle, McDonald dan produk2 yang berkaitan dengan Israhell ni. Kadang2 aku malu tengok orang2 kat eropah ni sangat bersemangat melaksanakan kempen Boycott, Diverse and Sanction terhadap barangan Israhell ni. Diorang yang bukan islam ni lagi sedar. Umat islam kita kat Malaysia pulak seronok enjoy Green Tea Frappiato dari Starbucks. Mama aku pun cakap dia nak boikot produk Cadbury. Dan aku pun mention benda yang sama : Boikot produk Israhell sekali. Tak tahu mana lagi barangan keluaran Israhell? Nah, tekan link ni.

Isu Cadbury buat aku sedar satu benda. Kita tak boleh amalkan agama ikut suka kita yang mana best. Babi haram kita ambil, rasuah haram kita buat tak endah.

Sunday, 25 May 2014

Ayam Masak Lemak Cili Padi

Aku baru perasan. Dalam banyak2 resepi aku tulis kat blog ni, resepi lauk kegemaran aku tak ada! Macam mana la boleh lupa lauk penting macam tu. Jadi, seperti yang tajuk kat atas ni dah maklumkan, hari ni aku akan kongsi resepi ayam masak lemak cili padi or bahasa mudah yang aku selalu pakai masa kecil ayam masak kuning daripada mak aku. Aku ingat lagi masa aku mula2 minta resepi ni daripada mama, mama pelik kenapa aku tak google je. Obvious answer will be : Aku nak masak sebijik macam mama masak.
  
Ayam Masak Lemak Cili Padi  

gambar dari kamera tablet, so tak lawa sangat.

Bahan2
Serbuk kunyit / kunyit hidup
Cili padi
Bawang besar (optional)
Air
Serai
Ayam/Daging
Kentang (optional) - Dipotong bite size
Santan

Cara2
1. Blend air, serbuk kunyit dan cili padi. Bilangan cili padi adalah mengikut tahap kepedasan yang dikehendaki. Serbuk kunyit agak2 tapi tak perlu banyak sangat sebab untuk warna kuning semata-mata. Optional : boleh blend bawang besar sekali.
2. Panaskan sesudu makan minyak panas. Kemudian masukkan bahan blend tadi beserta serai.
3. Bila kuah mula nak mendidih, masukkan ayam dan kentang. Tutup periuk
4. Bila ayam dah masak dan kentang dah lembut, perlahankan api.
5. Kemudian tambah santan sedikit demi sedikit sambil merasa.
6. Perasakan dengan garam dan biarkan selama 3 minit.
7. Hidangkan.
   
Aku rasa lauk resepi daripada mama ni versi Negeri Sembilan sebab tiada sebarang aktiviti menumis diperlukan. Ayam masak lemak cili padi ni sangat la mudah dan senang lebih2 lagi bila kita prepare awal2. Contoh macam aku buat, malam sebelum aku masak aku akan prepare 4 benda : bahan blend, ayam dah siap dibersihkan dan defrost, kentang dah siap kupas dan santan. So bila aku balik dari kelas dalam keadaan lapar, aku hanya perlu tanak nasi kemudian masak lauk ni. Paling cepat aku pernah buat 20 minit. Kira lauk ni lauk malas aku la...  

Diharap resepi ni bermanfaat untuk sesiapa yang mencari.
Gambar yang lebih baik akan menyusul nanti. Heheheh.

Monday, 19 May 2014

Rant : ADHD

In today's Era of technology and internet, people can become famous easily and instantly. For example, upload a stupid funny video to YouTube and become famous when the video get viral.

Viral.
Anything can be viral anywhere. In Facebook, Twitter, YouTube or even a blog. I'd say rarely a blog. There are a few famous blogs that are good. With thousands of followers, beautiful and clean design of blog and the most important things, the quality of every new blogpost. I have followed a few of them, such as Cursing Malay, Angel Pakai Gucci, amd Shea Rasol's blog.

So, What is your point?
Nothing. I was bored waiting for Maghrib to break my Fast. Seriously, I regret no clearing all my Fasting's debts during winter. The duration for fasting will be a lot shorter that right now. The Hunger! Straight from 3.22 am until 9.00 pm. Another one and a half hours to go!

Why blog?
I actually never thought about it. My first debut in blogging was horrible. I never knew how to control my writing. The blog was awful! I already deleted it. I start this blog when I first came to Germany. Most of my early posts were short with only one picture. I don't know why I don't choose Tumblr. I guess I blog because I want to share something. Something useful with other people. Something that I have tried myself. Famous? Nah, it's already beneath me. I once think about that but then again I feel like I'm wasting my time.

Ever feel the need to change?
Constantly! I'm changing and I'll keep changing, for my own good. I started ODOJ - one day one juzu' a few weeks ago, Alhamdulillah it keep getting better and better. I start getting familiarize with Kahfi, Mathurat. Now I'm trying not to delay my salah. Why I'm telling all this? As a reminder and declaration to myself.

Anything new?
I'm fatter. Hahahaha. A few good thing have been happening lately. My newly revert friend is getting marry this year! I'm so excited about it that I start thinking what clothes should I wear on her ceremony! I feel so happy for her. All good thing keep coming to her after she revert. And I glad she came in my life. She exposed me to see things in a new  perspectives. Alhamdulillah.

Have you ever plan your future?
Well of course! Since high school. Although a few things did happen which is beyond my plan. Allah is a better Planner. And recently I renew a few things in my plan. I hope everything will be fine.



P/s : Too random!!!!!!

Web Analytics